Chodili jsme naVostro

Měli jsme možnost několik dní pracovat se zástupcem nové vostré řady notebooků Dellu. Dobrá značka, poctivé zpracování, vyšší cena.
Kapitoly článku

V druhé polovině minulého týdne se nám do rukou exkluzivně dostal první a zatím jediný zástupce nové notebookové řady Dellu: Vostro 1500. Notebooky Vostro jsou útokem Dellu na cenové hladiny nižší, než jsme doposud byli u tohoto výrobce zvyklí. Alespoň u některých řad. Nejnižší řada Vostro 1000 není drahá ani si na drahou nehraje. Vyšší řady však na české poměry vyšší cenu mají. Všechny jsou však dobře vybavené a opravdu poctivé. Recenzi kousku, který se dostal do naší redakce, najdete v časopisu Computer č. 18. Jaké však byly naše první dojmy?

První dojem: překvapení

Úplně prvním dojmem bylo jednoznačně překvapení. Slovy chvály nad nečekanou pevností a tvrdostí šasi jsme totiž nešetřili. Tak přesné hrany a pevně sedící jednotlivé kusy pláště se u notebooku, který je považován za spíše levnější (ačkoli v Evropě rozhodně není), nevidí. Na Vostru jednoduše nic neskřípe, displej drží, kde má, počítač působí celkově robustně a pevně. Jistě by vydržel i nějaké to nešetrnější zacházení.

vostro_persp.jpg vostro_persp2.jpg
Dell Vostro: překvapivě pevný

V redakci nám samozřejmě projde rukama notebooků celá řada. Já sám se po tristní zkušenosti s kouskem jedné méně oblíbené (a přesto hojně prodávané) značky, který jsem svého času používal jako služební, zaměřuji při hodnocení v první řadě na rozložení ovládacích prvků a konektorů. Zde je třeba Dell pochválit.

vostro_spodek.jpg vostro_det03.jpg 
Spodní strana a otvory chlazení

Celé tělo vostra je tvořeno matným černým plastem. Horní stranu krytu narušuje pouze logo výrobce. Totéž v menším vydání najdeme i na vnitřní straně krytu pod displejem. Nad displejem se skrývá oko webové kamerky a zdířka mikrofonu.

vostro_zavreny.jpg

Klávesnici chválíme

Klávesnici je nutno pochválit. Klávesy na ní sedí pevně a mají velice příjemný odpor. Rozložení kláves není netradiční, blok kláves Home, PgUp, PgDn a End je ve sloupci zcela napravo. Jakkoli by to mělo být samozřejmostí, chválíme Dell za to, že neumístil důležité klávesy Home a End na klávesy jiné pod nutnost přimáčknutí Fn. Vítáme i klasické uspořádání kláves Ctrl a Fn, které nejsou prohozeny. Ctrl je standardně na kraji.

vostro_klavesnice1.jpg 

Nad klávesnicí najdeme diody signalizující stav uzamykatelných kláves. Vedle nich návrháři umístili již jen tlačítko pro přístup k funkci Dell MediaDirect a hlavní vypínač. Dell MediaDirect je možnost rychlého přístupu k multimediálním funkcím z vypnutého stavu, kdy se spustí jen omezený operační systém Windows (zřejmě Windows XP). Vpravo od klávesnice se krčí pětice diod informujících o zapnutí přístroje, aktivitě pevného disku, baterii, Wi-Fi a Bluetooth. První tři jsou na stejném místě viditelné i na boční stěně počítače.

vostro_det09.jpgvostro_det08.jpg
Nad klávesnicí moc tlačítek nenajdeme • Užitečné diody jsou vidět ze dvou směrů

Podívejte se na video: Tak funguje MediaDirect

Touchpad Vostra najdeme na svém místě pod klávesnicí. Touchpad má vyznačené plošky pro vertikální i horizontální posuv dokumentů. Možná by neškodilo, kdyby byla plocha touchpadu o něco větší. Místo na to na Vostru je. Tlačítka touchpadu jsou dostatečně rozměrná a příjemně se mačkají, přičemž nedělají hluk.

vostro_det10.jpg 
Touchpad nabízí skrolování čtyřmi směry

Kolem dokola

Na skoseném přechodu mezi plochou klávesnice a přední hranou notebooku je umístěno sedmero tlačítek ovládajících multimédia. Jak pod Windows, tak v MediaDirect zde lze klasickou čtveřicí (přehrát / pozastavit, předchozí, další, zastavit) tlačítek řídit přehrávání a trojicí tlačítek hlasitost (vypnout zvuk, ztišit, zesílit hlasitost). Uprostřed přední stěny je umístěn infraport, který již dnes využijeme asi jen jako partnera přibalenému dálkovému ovládání.

vostro_det11.jpgvostro_bok04.jpg
Tlačítka pro přímý přístup k multimédiím 

Na pravé boční stěně najdeme optickou mechaniku, port IEEE1394 (fire-wire), klasický VGA konektor, ethernetový port a dvojici USB portů. Zadní strana skrývá pouze další dvojici USB, S-Video výstup, port RJ11 pro telefonní linku a konektor napájení. Nalevo najdeme zdířku pro zámek Kensington, hardwarový vypínač bezdrátové komunikace, zdířky pro zapojení 3,5mm jacků mikrofonu a sluchátek a konečně jeden slot ExpressCard, v němž lze použít oba formáty těchto karet. Lze do něj rovněž schovat dálkové ovládání.

vostro_bok02.jpgvostro_bok01.jpgvostro_bok03.jpg
Zprava, zezadu i zleva
vostro_det07.jpg
Přepínač bezdrátové komunikace. Dioda vedle něj signalizuje dostupné Wi-Fi sítě i ve vypnutém stavu.

Vidět znamená věřit

Displej je asi jediné, co si na Vostru bez zaváhání zaslouží pořádně vostrou kritiku. Má totiž velmi nízký kontrast. Žádné nastavování v ovládacím panelu grafické karty nezpůsobí, aby černá byla opravdu černá a zároveň nebyly k uzoufání ztmaveny jiné barvy. Věříme, že na modelech vybavených displejem s technologií TrueLife, která by právě kontrast měla zlepšovat, bude zobrazení o poznání lepší. Mnozí zákazníci ocení, že tento model displeje je klasicky matný, nemá lesklou povrchovou úpravu. Dobré jsou i pozorvací úhly. Do počítačů Vostro řady 1500 jsou standardně osazovány displeje o úhlopříčce 15,4" nabízející volitelné rozlišení 1280×800 px, 1440×900, či 1680×1050 px.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,