"chladící kapsa" pro harddisk

Do redakce se nám dostal na testy "chladící a utišovací" systém pro HD: CoolDrive 4002.
Vzhledem k tomu, že jakákoliv metoda vedoucí k větší tichosti - a hlavně k vyšší spolehlivosti disku (a tomu efektivní chlazení dnešních vysokootáčkových HD rozhodně přispívá) je zajímavé téma, přinášíme Vám četné fotografie a několik stručných poznámek.

Je systémem pro chlazení disků od společnosti Cooler Master (ta je pak další z nové vlny společností, které se zaměřují jen na chlazení v PC-technice).

Nápad je prostý - disk se nebude montovat přímo do skříně, ale do speciální chlazené "komory". V případě CoolDrivu 4002 se jedná o tepelně vodivé pouzdro z broušeného hliníkového profilu. Vypadá asi takto:

Jak vidíte tak pouzdro se montuje do 5 1/2 "šachty" - a je logicky tedy určeno pro dnešní 3 1/4 disky (je jedno jsou-li IDE nebo SCSI). Ty se montují na základnu z ohnutého (do tvaru nahoru otočeného "C") plechu.

Vše se pak smontuje do kompaktního celku - jakéhosi tunelu. Všimněte si pásku pružné hmoty (tepelně vodivé?) nalepeného na vnitřní straně profilu.

Jak vidíte, celý systém je polootevřený - to je způsobeno nutností odvětrávat stále celý prostor. K tomuto účelu je zde ventilátor který má sání v čele CoolDrivu. Po montáži do standardní pozice (postup je stejný jako při montáži CD-ROMu), pak vše vypadá například takto:

Provoz

Systém jsem testoval na WD 400BA (jinak velmi tichém disku) a také na starším, avšak hlučnějším Sagate Barracuda 5,4GB. Zjistil jsem, že Western nepotřebuje speciální zvukové tlumení - jeho hluk se ztrácí v šumu větráku procesoru. Seagate byl v kapse mírně tišší - svou roli zde pravděpodobně hraje upnutí disku, které snižuje vibrace. Celkový tlumící efekt není příliš vysoký - zázrak se tedy nekoná... Avšak chlazení je velmi efektivní - tok vzduchu šachtou je překvapivě vysoký a hliníková šachta dobře odvádí teplo (není z plastu jak v případě výměnných rámečků).

A vady? Bohužel, větráček CoolDrivu (kuličkové uložení) je docela slyšet :-(( Joro: Pokud vám další větráček bude vadit, je zde jedná možnost - přeletovat napájení z 12V na 5V (na dodané rozdvojce) - pak lze dosáhnout dobrého chlazení při téměř nulovém hluku větráčku...

Závěr

Pokud potřebujete elegantní způsob chlazení disků, pak právě CoolDrive může být tím pravým řešením. Celý systém je totiž proveden velmi precizně a kvalitně. Navíc se zde chladí "čerstvým vzduchem" (na podobném principu pracují i jednodušší větráčky montovatelné do čela šachty) a nikoliv vnitřním, "recirkulačním" větrákem. Pokud je však vaším cílem snížení hluku, nečekejte zázraky...

Cena této "chladící kapsy" je stanovena na cca 800Kč bez DPH a odpovídá provedení.

Zapůjčilo ELKO Ostrava.

Váš názor Další článek: Hardware pro trochu znalé – díl XXVI. – čipové sady Intelu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,