Chladiče 3. - test

Další část volného pokračování testu procesorových chladičů je nyní na téma "chladiče GlobalWIN". Dříve jsme tyto velmi výkonné (což potvrzuje i test) typy znali jen ze zahraničních recenzí - nyní je však můžeme vyzkoušet "na vlastních procesorech". Pojďme se se tedy podívat, jakých dosahují výkonu a jestli je skutečně jejich dobrá pověst oprávněná...

Do testu nám byly firmou TNTrade zaslané tyto typy: GlobalWIN FOP38, FOP32 a FNP08.

GlobalWIN FOP38
typ Socket A, Socket 370
větrák 6800 ot./min, 2ball bearing
tok vzduchu 36,7 CFM (0.52m3/min.)
hlučnost 37,6 dBa
hmotnost 125g

Tento chladič jsme začali ihned přezdívat "fukar". Je totiž navržen pro maximální chladící efekt - bez ohledu na to, co to stojí (vytvořeného hluku). Jeho robustní větrák, jehož osa je uložena na dvou kuličkách, rotuje rychlostí 6800 otáček za sekundu. To v efektu dává nevídaný tok vzduchu 0.52m3/min. za doprovodu "turbínové" zvukové kulisy. Pro ty kteří chtějí tento zvuk slyšet, je zde krátký vzorek ke stažení (mp3, 64kB): ZDE

Podívejme se blíže na konstrukci chladiče:

Ten má ověřenou koncepci: hustě žebrovaný hliníkový blok + axialní větrák, prostě žádné experimenty. Na první pohled to vypadá, jakoby se tělo chladiče chtělo "vyhnout" případným kondenzátorům na desce - vypadá totiž jako písmeno "T".


...pohled ze spodní strany - všimněte si toho, že větrák je k tělu
chladiče uchycen "bezšroubkově" - pružnou drátovou sponou.

Protože je umístění chladiče na desce důležité, přinášíme vám obrázek, který ukazuje, že T-čko je koncipováno tak, že jeho delší hrana většinou ani nemá šanci s kondenzátory kolidovat - v tomto místě totiž dnes bývá volné místo (a otvory) pro montáž chladičů pomoci konzol přímo na desku - tuto konstrukci používá Pentium 4, ale u AMD jsem tento způsob v praxi dosud neviděl.

Upozornění: Tento, stejně tak jak i celá řada výkonnějších chladičů nejsou vhodné do skříní, kde je zdroj "naležato" nad procesorem. Důvodem je velká výška chladiče a požadavek na "nerušený přísun vzduchu."

P.S. Tip - pokud budete o tomto chladiči uvažovat, raději si vaši sestavu pečlivě prohlédněte...

O pevnou fixaci se stará plochá ocelová spona, která v zapnutém stavu vyvíjí poměrně velký tlak.


...silná základna a dvacet vysokých žeber dávají tušit dobré parametry,
ve spojení s 6800ot. větrákem se z chladiče stává téměř "mrazič"

Pojďme se však podívat na další "příbuzné"...

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,