Chladič Zalman Reserator I: výběrové ticho

Neustále rostoucí nároky na chlazení procesorů a nutnost udržet hlučnost chladicích systémů na přijatelné úrovni nutí výrobce sahat po alternativních metodách. Zalman, jakožto známý výrobce tichých chlazení, nabízí několik druhů bezhlučných chladičů. Špičkou produkce je vodní chlazení Zalman Reserator I.

Mýtická věž

Klady a zápory
 +  tichý chod
+ vzhled
+ instalace
- cena
- nižší stabilita věže
- uchycení pro Socket A pouze do děr
Klikni pro větší obrázek.Celé chladicí zařízení je vyvedeno v modré barvě, která je pro Zalman typická. Základní součástí je samotný Reserator, což je kombinace reservoáru, radiátoru a čerpadla v jednom. Další nedílnou součástí je vodní blok ZM-WB2 Gold, který slouží na samotnou tepelnou výměnu mezi chladicím médiem (vodou) a procesorem. Sada dále obsahuje nutné příslušenství v podobě třímetrové velice kvalitní modré silikonové hadice, spojek pro instalaci, indikátor průtoku a chytré svorky pro utěsnění hadic při přenosu.

Vysoká chladicí věž válcovitého tvaru je vyrobena z jednoho kusu hliníku. Celé tělo se našroubuje na podstavu a uzavře šroubovacím víkem. Povrch hliníkových částí je modrý a dá se říct, že jde o hezký interiérový doplněk. Nevýhodou je relativně nízká stabilita vzhledem k malému podstavci a značné výšce.

Výkon a hlučnost nemusí být kompromis
Na dně věže je umístěno kvalitní čerpadlo Eheim Compact 300, které se stará o proudění 2,5 l kapaliny okruhem. Hadice se připojují z vnější strany do jednoduchých plastových fitinků (jeden náhradní je součástí balení). Čerpadlo lze jednoduše vyměnit za výkonnější externí.

Šperk, nebo chladič?

Druhou nejdůležitější částí celého systému je samotný vodní blok. Ten zabezpečuje efektivní výměnu tepla mezi procesorem a chladicím médiem. Podobně jako ostatní části je i kryt bloku modrý s leštěnými kovovými fitinky. Jeho spodní část je ve zlatém provedení.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Jádro je vyrobeno z mědi a spodní část je pozlacená kvůli údajně lepšímu přenosu tepla. Kryt je hliníkový s eloxovaným modrým povrchem pro zamezení galvanické koroze. Celý blok lze jednoduše rozmontovat pouhým odšroubováním hliníkové části od měděné. Není zde žádná pojistka, a proto je třeba dbát o správné utažení. Fitinky jsou solidní a jednoduše se používají.

Jak to chladí?

Související odkazy

Databáze znalostí
Softwarové chlazení
Směr proudění vzduchu
větráku v case

Katalog produktů
Procesory

Instalace je díky ilustrativnímu návodu v manuálu (pouze anglický) nebo flashové animaci, kterou najdete na webu, jednoduchá. Provoz chlazení je bezproblémový. Výkon dostačuje na všechny dnes používané procesory, s extrémním přetaktováním ale nepočítejte. Hlučnost je skutečně téměř nulová – čerpadlo, jakožto jediný možný zdroj hluku, není vůbec slyšet, ale pouze v případě, že je věž umístěná na vhodné podložce a nepřenáší jemné vibrace. Jde o skutečně kvalitní produkt, kde se spojuje univerzálnost, přijatelný výkon a nulová hlučnost.

Podmínky Teplota
v zátěži 42 °C
bez zátěže 35 °C
Testovací podmínky
procesor Intel Pentium 4 3,06HT
základní deska Abit IS-7
teplota okolí 23-25 °C

Zalman Reserator I
produkt vodní chlazení
zdroj TNTrade, Hradec Králové
kontakt 495 800 720
cena 7 964 Kč vč. DPH
záruka 2 roky
Cenová osa
(Kč včetně DPH)
Thermaltake Aquarius III 9 443 Kč
Zalman Reserator I 7 964 Kč
Titan DataCooler DWC-A1 3 798 Kč
Parametry
patice Socket 478, Socket 462, Socket 754, Socket 940
vodní blok ZM-WB2 GOLD, provedení
hmotnost 450 g
rozměry (v × š × h) 31 × 64 × 64 mm
hadice silikon
barva modrá
vnější průměr 12 mm
rozměry věže (v × š × h) 592 × 150 × 150 mm
hmotnost 9 kg
materiál hliník
zobrazení průtoku průhledná spojka
čerpadlo 300 l/h
spotřeba 5 W

Článek vznikl ve spolupráci s časopisem Computer a čerpá z čísla 13-14/04.

Diskuze (30) Další článek: Paul Otellini nahradí na jaře Craiga Barretta na pozici šéfa Intelu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,