Chemik po 200 letech objevil novou modrou. Teď z ní bude pastelka

Před osmi lety byl v laboratoři Mase Subramaniana, chemika a profesora Oregon State University, popsán nový modrý pigment. Zajímavé je, že k tomu došlo jen díky šťastné náhodě – jeden student zkombinoval oxidy yttria, india a manganu a když výslednou substanci vytáhl z pece, byla jasně modrá.

Dotyčný pigment dostal jméno YInMn Blue a okamžitě se stal obrovským hitem. Něco takového se totiž naposledy podařilo Louisi J. Thenardovi – a to v roce 1802. Tehdy se jednalo o kobaltovou modř.

Nyní společnost Crayola oznámila, že z YInMn Blue udělá pastelku. Ta by se podle dostupných informací měla začít prodávat do konce letošního roku. Při této příležitosti byla rovněž vyhlášena soutěž, jejímž cílem je najít lépe vyslovitelný název.

Klepněte pro větší obrázek

Nadpis je samozřejmě trochu zavádějící, protože barva je součástí spektra – takže „objevit“ jí dost dobře nelze. „Můžete objevit jen materiál, který má zvláštní barvu,“ vysvětlil Subramanian v rozhovoru pro NPR.

Možná víte, že právě modrý pigment byl tím historicky prvním uměle vyrobeným, neboť z přírodních zdrojů se vždy získával velmi obtížně. V komerční sféře je přitom po zástupcích této barevné rodiny značná poptávka. Subramanianovi proto bylo od začátku jasné, že o YInMn Blue bude velký zájem – zvlášť když připočítal její skvělé vlastnosti.

„Je to opravdu výjimečná modrá, protože odráží teplo víc než kobaltová modř a je vážně stabilní,“ konstatoval.

Zdroj: Crayola, NPR, Foto: Oregon State University

Další článek: Takový dron jste ještě neviděli. Jako by porušoval zákony fyziky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,