Cheetah DVD Burner: vypalujte s gepardem

Dovolím si tvrdit, že většina uživatelů zůstane věrna programu, který dostanou se svou vypalovací mechanikou. Existuje ale i početná skupina těch, kteří žádný OEM software u své vypalovačky nenalezli a různě zkouší, který program by jim mohl vyhovovat. Mám pro vás tip na jednoduchý prográmek, který můžete mít při troše snahy téměř zadarmo.

Plusy / minusy
+ jednoduché ovládání
+ nápověda
+ doplňkové funkce
– možnosti nastavení
– lokalizace
– restart po instalaci

Ve světě, kde s přehledem kralují vypalovací nástroje od velkých softwarových firem, je téměř nemožné výrazně komerčně uspět s jednoduchým vypalovacím programem. Přesto jich existuje hned celá řada. Některé z nich jsou navíc zcela zdarma (platí pro Windows, v Linuxu je situace přesně opačná, tj. některé jsou za peníze).

Cheetah DVD Burner patří mezi programy, které jsou placené. Poradí si se všemi typy médií, tzn. jak s CD, tak s DVD. O jejich nástupcích zatím nebudu uvažovat. Po instalaci budete nuceni restartovat počítač. Ten je nutný zřejmě kvůli správné aktivaci ActiveX prvku, jenž je součástí programu. Bez restartu se program zkrátka odmítne spustit. Po prvním spuštění vás přivítá jednoduchá nápověda k ovládání doplněná názornými obrázky a šipkami. Jak zjistíte, program je skutečně velmi jednoduchý, proto podrobná nápověda není téměř potřeba. Je ale na místě, že je k dispozici. U placeného programu je to přinejmenším slušnost.

Program postrádá nabídku. Vše zajišťují tlačítka.

Začínáme vypalovat

Po spuštění programu (s výjimkou prvního spuštění) se zobrazí klasické rozvržení dvou panelů, které jistě důvěrně znáte i z jiných vypalovacích programů. V jedné polovině tedy vidíte náhled na připravovaný projekt, ve druhé části programu pak máte k dispozici průzkumníka s pohledem na složky a soubory v počítači. Přetažením položek z průzkumníka do projektu určíte, co chcete vypalovat.

Postupem práce se od konkurence neliší

Nový projekt je však nejlepší začít stiskem tlačítka Start. Jen tak se dostanete k patřičnému nastavení projektu, který budete vytvářet. Cheetah DVD Burner zde nabízí třináct funkcí, přičemž zdaleka ne všechny slouží k vypalování. Najdete zde i jiné užitečné nástroje. Rozdíl mezi přípravou jednotlivých druhů datového disku (CD, DVD, DVD DL) je jen kosmetický. Spočívá pouze v odlišném zobrazení stupnice zaplněné kapacity budoucího média. Pokud si zvolíte vytváření projektu Video DVD, rozhraní programu se mírně změní a nabídne vám pouze výběr složky, ve které jsou připraveny patřičné soubory pro tento formát. Pokud si s programem budete chvíli hrát, jistě přijdete i na to, že se mírně změní možnosti v nastavení, o tom ale až za chvíli. Podobně jako data a video lze vypalovat i hudební disky.

Program je připraven na vypálení Video DVD

Kopírujeme

Snad každý, kdo má vypalovací mechaniku, bude někdy potřebovat zkopírovat / zazálohovat nějaké médium. Tvůrci programu na to mysleli, a tak zde najdete funkce pro zkopírování datových a zvukových nosičů. Stačí vybrat zdrojovou a cílovou mechaniku, nastavit složku pro dočasná data a můžete začít.

Kromě toho program podporuje práci s obrazy disků. Image ve formátu ISO můžete vytvořit stejným způsobem jako projekt určený k vypálení na skutečné médium. Budete-li potřebovat ISO image vypálit, stačí si zvolit příslušnou funkci. Kromě formátu ISO nabízí Cheetah DVD Burner podporu pro soubory BIN/CUE.

ISO je vybráno, zapomněl jsem vložit prázdné médium

Převody

Navzdory své jednoduchosti nabízí tento vypalovací program i další zajímavé funkce. Jednou z nich je převod zvukových CD do podoby souborů v počítači. Pro výstupní formát můžete použít enkodér MP3 nebo WAV, nastavení umožňuje pouze výběr mezi režimy stereo, mono, J-Stereo, Dual Channel a nastavení datového toku. Na druhou stranu je k dispozici spolupráce s online databází FreeDB, takže u známějších disků můžete ihned vyplnit potřebné údaje.

Druhou převáděcí funkcí je převod zvukových souborů do různých formátů. Do projektu umístíte soubory, které budete převádět a zvolíte si výstupní formát. Zde je již k dispozici kromě MP3 a WAV také MP2, OGG a WAV.

Každé médium není ve FreeDB nalezeno

Hrajeme si s nastavením

Jak jsem již zmínil, položky v nastavení projektu se mění podle toho, co hodláte vypalovat. U některých funkcí navíc nastavení úplně chybí. V případě datových disků můžete zapnout kontrolu dat po vypálení, použít kešování, nastavit uzavření disku atd. Jestliže vypalujete DVD, tak se zpřístupní odpovídající nastavení pro kompatibilitu. Program nabízí dva druhy přístupu k vypalovací mechanice: pomocí ASPI, nebo pomocí výchozího SPTI. ASPI ovladače nejsou součástí programu, ovšem najdete v něm tlačítko směřující na webovou stránku, odkud si lze ASPI ovladače stáhnout. Přímo z programu můžete vypnout automatické spouštění CD a DVD v systému, autorun.

Poslední v řadě nastavení jsou volby pro vytvoření bootovacího média. Myslím, že je k dispozici vše potřebné, tedy: výběr souboru se zaváděcím obrazem, nastavení typu emulace, segmentů a sektorů. V programu je přednastavena cesta k souboru fdos1440.img, který je součástí instalace. Pokud tedy chcete, můžete pro spouštěcí CD použít dodávaný FreeDOS, v opačném případě máte možnost volby vlastního obrazu.

Nastavení pro tvorbu bootovacího CD

Zdarma nebo za peníze?

Práce s programem je velmi rychlá, neruší vás zbytečné nastavování, množství nabídek (ty zde vůbec nejsou) nebo dotazů. Začátečník tak může ihned začít pracovat. Zkušenější uživatel však pár nedostatků pocítí. Chybí zde například podrobné nastavení informací o vytvářeném disku. Chválím nápovědu a popisky v nastavení. Mírně matoucí je podle mého názoru měnící se sada tlačítek na nástrojové liště a absence programové nabídky.

Program je tedy placený, k dispozici máte zkušební verzi, která vám pomůže se rozhodnout, zda vám aplikace bude vyhovovat. Chcete-li však program získat zadarmo, máte možnost. Podle textu na webové stránce programu stačí umístit na webové stránky nebo blog odkaz na program, informovat o tom jeho autory a registrační klíč by vám měl dorazit. Stačí tedy projevit trošku snahy a program by měl být váš.

Cheetah DVD Burner 1.59
produkt vypalovací program
výrobce Cheetah Websites Corporation
web www.cheetahburner.com
cena 25 USD (možnost zdarma)
systémy Windows 98/Me/NT/2000/XP

Diskuze (20) Další článek: Matrox uvádí další novinku: TripleHead2Go

Témata článku: , , , , , , , , ,