Reklama

Chci obchodovat na burze, ale nevím, jak na to. Přečtěte si náš manuál pro začátečníky!

Začátky bývají těžké. Platí to o spoustě věcí a obchodování na burze neboli trading není výjimkou.

Jenomže když na BFU z každého internetového rohu vykukují reklamy brokerů a lákají na enormní výdělky, není snadné odolat pokušení. A na druhou stranu, proč byste měli, když je vám obchodování blízké a o výdělku na finančních trzích sníte minimálně od doby, kdy jste zkoukli Vlka z Wall Street. Ale ještě před tím, než se „někde registrujete“, nasajte všechny důležité informace. Zároveň se smiřte s tím, že obchodování obnáší vysoké riziko ztráty kapitálu. Investujte pouze peníze, o které si můžete dovolit přijít.

Základní princip aneb Jak burza funguje?

Abyste mohli úspěšně obchodovat, musíte pochopit, jak obchodování na burze funguje. A také - proč vlastně existuje.

Burza neboli akciový či kapitálový trh je místem, kde mohou firmy získat volný kapitál od investorů pro svůj další rozvoj. Investoři mohou nakoupit emise akcií a získat podíl na společnosti. Akcie (v lepším případě) vydělávají akcionářům peníze, a to dvojím způsobem. Pokud se firmě daří, vyplácí držitelům akcií dividendy. Další možností je kapitálový výnos, tedy rozdíl mezi nákupní a prodejní hodnotou cenných papírů.

Co se týče burzy, drtivá většina obchodů probíhá mezi investory, kteří chtějí své akcie prodat nebo naopak nakoupit. Transakcí se obvykle vydavatelé (např. Apple, Intel, Tesla…) neúčastní. Sofistikovaný systém, na němž fungují tradingové platformy, umožňuje velmi rychlou realizaci obchodů – zpravidla do několika minut.

Co ovlivňuje cenu akcií?

Tržní hodnotu akcie ovlivňuje několik faktorů. V prvé řadě je to samotný emitent, tedy společnost vydávající cenné papíry. Podniky musí pravidelně vykazovat informace o svém hospodaření, jakožto i informace o mimořádných situacích, které by měly investory zajímat.

Pokud se firmě daří, hodnota akcií stoupá. Cenu pak tvoří poptávka. Čím je vyšší, tím dráž se akcie prodá. Do značné míry tedy cenu tvoří pohled akcionářů a obchodníků.

Jako příklad si uveďme TESLU, která pod vedením vizionáře Elona Muska zažívá zlaté časy, a to i navzdory spoustě přešlapů. Vozy této značky sice nevykazují potřebnou kvalitu, pořízení jen několik let starého modelu je prý dokonce vyhozením peněz z okna; ale je pro akcionáře Muskův příslib (že se v brzké budoucnosti bude vozidel prodávat mnohonásobně více) dostatečnou motivací a vydělávají jim nemalé částky.

Investor musí mít přehled

Nakupovat akcie společnosti s nulovým povědomím o jejich činnosti a situaci na trhu je velmi rizikové – v podstatě srovnatelné s hazardem. Úspěšný investor naopak bedlivě sleduje vše, co s daným segmentem souvisí a snaží se predikovat budoucí vývoj. Díky internetu jsou informace volně dostupné, a právě proto má trading otevřené dveře i u lidí, kteří by se v minulosti k takovému množství dat nedostali.

Jaké jsou největší burzy a s čím se na nich obchoduje kromě akcií?

V USA jsou největšími burzami NASDAQ (technologická burza) a proslulý Wall Street – New York Stock Exchange. V Evropě dominují londýnská London Stock Exchange, EURONEXT, Deutsche Börse, NASDAQ Nordic a SIX Swiss Exchange.

Kromě akcií lze na burze obchodovat také s dluhopisy, ETF fondy, opcemi, futures kontrakty na komodity a investičními certifikáty. Je jen na vás, čemu dáte přednost.

Začněte tím, že si obchodování vyzkoušíte nanečisto

Přeposlat peníze na účet u prvního brokera, na kterého narazíte, a skočit rovnýma nohama do tradingu není nejlepší nápad. Platformu si naopak pečlivě vyberte na základě recenzí a hodnocení uživatelů. Poté si vytvořte tzv. demo účet a zkoušejte si různé obchodní strategie. Do skutečného tradingu se pusťte až v momentě, kdy si budete jistější v kramflecích. A hlavně – připravte se na to, že ceny akcií často velmi kolísají. Obalte si nervy a nepanikařte, na burze je to úplně normální!

Další článek: YouTube Kids už nestačí, portál připravuje volnější verzi pro školáky

Témata článku: ,