Chcete zlepšit koncentraci a podávat vyšší výkon? Přísný robot který vás pozoruje, by tomu mohl pomoci

  • Vědci zkoumali vliv pozorujícího robota na koncentraci a výkon člověka
  • U vážného robota byl zjištěn efekt zlepšující výsledky testů člověka
  • „Hodný“ robot neměl žádný efekt

Vědecké týmy z univerzity ve Francii a Švýcarsku společně pracovali na výzkumu vlivu fyzického robota na člověka, který se musí soustředit na vykonání psychologického testu. Během výzkumu se podařilo prokázat, že pozorující robot má měřitelný vliv na výkon člověka.

U lidí je obecně známé, že pokud je někdo sleduje takzvaně „přes rameno“, má to vliv na výkon jak v oblastech psychologických, tak i fyzických. Když vás sleduje přísný učitel nebo když vás sledují rodiče při sportovním zápase, to vše může mít negativní i pozitivní vliv na koncentraci a tím pádem i výkon.

Co se ale stane, když se pozorující člověk nahradí robotem?

Test soustředění

Vědci při výzkumu testovali lidské dobrovolníky pomocí známého psychologického Stroopova testu, který má mnoho variant, ale snaží se co nejlépe vyjádřit, jak moc se daný uživatel soustředí. Výsledkem jsou konkrétní počty bodů, které jsou tak snadno měřitelné a srovnatelné.

Musíte tak například co nejrychleji rozpoznat posloupnost barevně označených slov, která jsou záměrně napsané tak, aby vás zmátla, protože slovo „modrá“ je například obarveno zelenou barvou. Díky tomuto testu lze sledovat jak schopnost se soustředit, ale také se rychle učit a další oblasti, které jsou pro mozek důležité.

Přísný a hodný robot

Samotný vliv robota na koncentraci a výkon byl otestován tak, že byl v blízkosti testovaného člověka umístěn dětský robot Meccanoid, který zjednodušeně řešeno „pozoroval“ člověka při výkonu zmíněného testu.

Samotný robot pochopitelně nic takového neumí, ale odezva přišla až po vykonání první testu. Vědci naprogramovali robota na připravené scénáře konverzace mezi testovaným člověkem a robotem, který odpovídal umělým robotickým hlasem.

Vědci vyzkoušeli dva typy odpovědí a reakcí robota v rámci jeho konverzace s člověkem – jeden byl přísný, naštvaný a drzý, zatímco druhý typ odpovědí prezentoval robota jako přátelského a hodného.

Jasné rozdíly

Výsledku testů dopadly zcela jasně – jedinci, kteří mezi testovacími okruhy mluvili s přísným robotem, dosáhli v příštím kole testů lepších výsledků a tedy lepšího výkonu. U lidí interagujících s hodným robotem naopak nebylo dosaženo žádných změn a výsledky byly více méně podobné.

Závěr výzkumu je takový, že prezence přísného robota má za následek, že člověk je více ostražitý a tím pádem se více soustředí, což má vliv na výkon i při prováděném úkolu. Nemusí se přitom jednat o zmíněný test, ale i o jiné úkoly, kde je nutné zapojit mozek.

Originální materiál k výzkumu naleznete na stránkách Scoencemag.org

Diskuze (5) Další článek: Google definitivně zrušil svůj rozpoznávač objektů na fotkách Goggles. Plně ho nahradí Lens

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,