Web

Chcete vědět jak a kdy zemřete? Tyhle simulátory vám to řeknou

Způsob a čas smrti nepředpoví ani délka čáry života, ani televizní vědmy. Zato ji však můžeme dobře odhadnout díky statistice a datům zdravotnických organizací. 

Údaje americké instituce Centrum pro kontrolu a prevence nemocí využil programátor Nathan Yau pro vytvoření webových aplikací, které ukážou pravděpodobnosti příčiny konce života a také jeho pravděpodobnou délku.

Jak zemřete a kolik let vám ještě zbývá

První z nich, s všeříkajícím názvem How You Will Die, bere příčiny smrti u jednotlivých demografických skupin a dělí je do patnácti kategorií. Stačí zadat pohlaví, věk a rasu a sledovat, jak se v průběhu vašich dalších let budou měnit pravděpodobnosti jednotlivých příčin smrti.

Scrn-10-25-001.png
Co barva, to jiná příčina smrti. Ve věku devadesáti let umírá největší počet bílých mužů na nemoci oběhové soustavy a rakovinu

Velmi podobně potom funguje i další simulace Years You Have Left to Live, Probably. Tentokrát však nejde o příčinu úmrtí, ale pravděpodobnou délku života. Aplikace postupně vykresluje graf, který znázorňuje pravděpodobnost úmrtí jednotlivých věkových skupin. Podle zadaného věku a pohlaví tak zjistíte, kolik let života vám podle statistiky ještě zbývá.

Scrn-10-25-002.png
Kolik času vám statistika ještě dává?

Najděte se v grafu naděje dožití

Výše uvedené vizualizace vycházejí ze dva roky starých amerických dat. Statistická data ohledně úmrtnosti samozřejmě sleduje i Český statistický úřad, ale bohužel v nich chybí podrobné provázání s údaji ohledně příčin úmrtí a názorné vizualizace. A tak se můžete podívat na tzv. úmrtnostní tabulky, které Český statistický úřad zveřejňuje. Na základě nich jsme připravili následující graf:

0575f5c4-997b-4367-bd86-2cf22f038053

Graf vyjadřuje tzv. Naději dožití v České republice na základě dat z roku 2018. Na vodorovné ose si najděte svůj věk a stoupejte grafem svisle vzhůru až narazíte na křivku svého pohlaví. Vpravo si pak odečtěte hodnotu let, kterých se ještě dožijete. Například muž ve 40 letech se může těšit ještě na 37,4 let života, žena ve stejném věku na 42,6 roku. Samozřejmě se jedná jen o předpoklad na základě průměru. 

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze (11) Další článek: Sdílené koloběžky Bird jsou v Brně. Chystá se tam i konkurenční Lime

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,