Chcete také Yahoo?

Microsoft se před časem stáhl z boje o Yahoo. Nabízená cena se managementu Yahoo zdála příliš nízká. Jak se ale věc má dál? Co kdo získal a co kdo ztrácí?

Microsoft se svou nabídkou na převzetí Yahoo narazil. Správní rada této internetové společnosti akvizici odmítla, přestože Steve Ballmer, výkonný ředitel Microsoftu nabízel jinak jen těžko představitelný cenový bonus 72 % oproti aktuální ceně akcií. Management Yahoo se dostal pod palbu těch méně důvěřivých z řad vlastních akcionářů. Je totiž možné, že právě toto byla poslední lukrativní nabídka, které se jim za jejich klesající akcie dostalo. Yahoo totiž dlouhodobě ztrácí tržní podíl a ceny jeho akcií klesají. Po nabídce Microsoftu sice vyskočily a doposud se nevrátily na původní úroveň, momentálně však není zřejmá příčina, která by způsobila, že na odmítnutí nabídky Microsoftu akcionáři Yahoo vydělají.

Co se vaří pod pokličkou

Současný vývoj naznačuje trojici možných scénářů. Tím, který mnoho pozorovatelů napadá jako první a který zároveň těší mnohé příznivce Yahoo i Microsoftu, je ten paradoxně nejméně pravděpodobný. Je totiž možné, že Microsoft se svých choutek na Yahoo úplně vzdal a dále nepodniká žádné další kroky k jeho akvizici. Pro tuto variantu hovoří pravděpodobnost znechucení, které z přístupu Yahoo i racionálního zvážení technologických i kulturních rozdílů, postoje zaměstnanců obou firem, nákladů a přínosů fúze mohli představitelé Microsoftu získat.
Akvizice Yahoo je totiž lákavou vějičkou, nicméně díky spolupráci této společnosti s open-source komunitou, Googlem a firemní kultuře diametrálně odlišné od té redmondské se investice mnoha miliard dolarů může vzhledem k očekávanému posílení asi na třicetiprocentní podíl na trhu internetovým vyhledáváním, což je stále v dalekém odstupu za Googlem, jevit jako nerozumná.

Druhou možností je, že Microsoft odstoupení od nabídky zveřejnil pouze za účelem snížení přemrštěných požadavků managementu Yahoo. Lidově řečeno proto, aby nechal management i akcionáře svého konkurenta vydusit. Je možné, že již v současné době probíhají zákulisní jednání s akcionáři či managementem Yahoo, kde se Microsoft pokouší dohodnout podmínky prodeje, případně probíhá přímo tzv. proxy fight, který Steve Ballmer sliboval a který by měl do rukou Microsoftu přihrát některá křesla ve správní radě Yahoo.

Této variantě nasvědčuje zejména známá nezlomnost Microsoftu a speciálně jeho šéfa Steva Ballmera. Pokud si Ballmer (a před ním i Bill Gates) něco umíní, dokáže za tím svou společnost vést bez ohledu na možné překážky. Náhlé odstoupení od nabídky na námluvy s Yahoo se ve světle této zarputilosti zdá minimálně podezřelé.

Třetí možnost zahrnuje vedle Microsoftu a Yahoo ještě dalšího hráče. Tím je spekulant Carl Icanh, který se opravdu do proxy fightu proti Yahoo pustil. Můžeme jen spekulovat zda se svezl na vlně snížené důvěry veřejnosti i akcionářů vůči společnosti a její správní radě a chce z celé věci utržit něco málo i pro sebe, či zda koná na objednávku Microsoftu s účelem zahnat Yahoo do úzkých a srazit cenu akcií na přijatelnější úroveň. Druhá varianta se zdá být poměrně pravděpodobná.

Tajemný Icanh

Jak totiž sám Icanh v minulosti předvedl například na společnostech Motorola či BEA Systems, proxy fight opravdu obvykle důvěrou ve společnost i cenou akcií dolů pohne. Levnější akcie umožní Microsoftu nabídnout nižší cenu a nižší důvěra navíc umožní snížit bonus, který případný kupec nabídne nad rámec ceny akcií aktuální v okamžiku sestavování nabídky. Microsoft navíc může vytěžit nejen pokud Icanh pracuje pro něj, ale i v případě, že nikoliv. Yahoo se totiž, bude-li se Icanhovi dařit otřást cenou jeho akcií, ocitne na rozcestí, kde akvizice Microsoftem bude tou snazší cestou k záchraně investic akcionářů. Lepší je samozřejmě s nějakým ziskem prodat, než čekat, kam až akcie dokážou díky vlivu Carla Icanha a jeho dolarů spadnout.

Carl Icanh je postava, jejíž role v celé věci zatím není zcela jasná. Oznámil, že plánuje posílit svůj podíl v Yahoo, avšak nekonkretizoval své plány do budoucna. Jasný je však jeho pozitivní vztah k nabídce Microsoftu, který vyjádřil v dopisu předsedovi správní rady Yahoo Royi Bostockovi. Vyjádřil v něm lítost a údiv nad odmítnutím štědré nabídky redmondského obra a dodal: „Já i mnozí jiní akcionáři si myslíme, že spojením Microsoftu a Yahoo by vznikla silná společnost, dost silná na to, aby byla důstojným konkurentem Googlu“.

Bude-li Carl Icanh úspěšný ve svém útoku na Yahoo – přičemž se zdá, že bez ohledu na to, zda společnost ovládne či nikoliv, minimálně sníží cenu akcií a tedy bude – může Microsoftu Yahoo přihrát. Microsoft i Icanh mohou na akvizici vydělat. Jediný, kdo pravděpodobně prodělá, bude management Yahoo vedený spoluzakladatelem firmy Jerrym Youngem. On a jeho tým totiž z proxy fightu ale i celého pokusu o akvizici Microsoftem vyjdou jako ti, kteří nedokázali ubránit hodnotu firmy a tedy jako manažeři, kteří selhali.

Diskuze (6) Další článek: OLPC notebook pro Afriku už i s Windows XP

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,