Chcete stahovat až o 600 procent rychleji? Stáhněte si SpeedNet 4.1

Dokáže nastavit systém pro stahování tak, že se zdvojnásobí až ztrojnásobí. Když se tak nestane, jediným tlačítkem vše dáte do původního stavu. Mimo stahování vám nabídne pomoc při zabezpečení vašeho počítače a spoustu jiných věcí.
Dokáže nastavit systém pro stahování tak, že se zdvojnásobí až ztrojnásobí. Když se tak nestane, jediným tlačítkem vše dáte do původního stavu. Mimo stahování vám nabídne pomoc při zabezpečení vašeho počítače a spoustu jiných věcí.

Program SpeedNet vás na první pohled hned nezaujme. Po stáhnutí souboru, který má přes 4 MB si program vesele nainstalujete. Při prvním spuštění vám okénko bude hlásit, že se jedná o shareware a zobrazí, kolik ještě zbývá spuštění. Program můžete v neplacené verzi spustit celkem desetkrát. Jakmile odkliknete okénko, spustí se program, který (jak hned zjistíte) neslouží k pouhému zrychlení stahování souborů, ale i jako použitelná internetová utilita.

Nyní si popíšeme, co všechny odkazy, které se vám v programu zobrazí znamenají a jak se dají využít.

Express Speed Up!
První funkce, se kterou se budete potýkat, je hned ta nejhlavnější, kvůli které jste si program stahovali. Umožní vám totiž optimalizaci vašeho systému pro stahování souborů.

Jakmile kliknete na tento odkaz, otevře se další okno, které nabízí přehled operačních systémů (Windows 95, 98, NT, 2000). Vyberete si ten svůj a zobrazí se poslední okno nastavení, kde musíte zvolit typ vašeho připojení. Můžete zvolit buď připojení přes modem (56 kbps a nižší) nebo ISDN, kabelové připojení apod. Také se zde nalézá odkaz Restore Default Settings, který byl nově začleněn do této verze a umožňuje vrátit původní nastavení před optimalizací pomocí tohoto programu.

Když vše nastavíte, program vás upozorní, že pro změnu nastavení musíte restartovat počítač. V praxi se jedná o známé nastavení MaxMTU a DefaultRcvWindow v registrech, na které tu existují i další utility.

Download Manager
Jestliže jste stahovali soubor a z nějakého důvodu museli ukončit stahování, stáhnul se vám neúplný soubor, ale jeho začátek již máte na disku, stačí, když si otevřete Download manager a vyplníte adresu, odkud se má soubor stahovat. Download Manager vše ostatní vyřídí za vás. Jedná se ale o velmi jednoduché řešení, Flashget nebo Gozilla jsou výrazně lepší.

IP Resolving Settings
Zadáte pouze jméno serveru (ve formátu www.adresa.com – bez http://) a program automaticky najde IP adresu dotyčného serveru a při prohlížení stránek se použije rovnou IP adresa, čímž se urychlí práce, protože nemusíte čekat na někdy pomalé nameservery při připojování k serveru. Jedná se o úpravu standardního textového souboru c:\windows\hosts.sam, který můžete editovat i ručně.

Internet Security
Velice zajímavou službou tohoto programu je skenování portů vašeho počítače. Stiskem tlačítka Insert My IP zjistíte aktuální IP adresu vašeho počítače. Poté můžete nastavit, jestli se mají prohledat všechny porty nebo jen v rozmezí od – do portů. Tím zjistíte, jestli je nějaký port na vašem počítači otevřený, v případě, že to bude port, který nepotřebujete k vaší práci, můžete ho zavřít a můžete tím zabránit možným hackerským útokům.

IE Settings Editor
Chtěli jste někdy přenastavit to, co normálně nejde ve vašem Internet Exploreru? Nyní máte možnost. Mimo vcelku normálních nastavení jako jsou Default URL, Default, Search Page nebo Start Page je tu i položka Window (Poskytovatel aplikace Microsoft IE), Version (verze IE) a Product ID (výrobní identifikační číslo).

Hodnocení
SpeedNet 4.1 je v celku dobrý program, který vám mimo všech jiných funkcí alespoň optimalizuje počítač. Velkou nevýhodou je oněch 10 maximálních spuštění, které hned jak se s programem seznámíte vypotřebujete.

Během deseti spuštění ale využijete nabízené možnosti programu a nebudete muset jej vícekrát spouštět.

Spíše než 25 dolarů za registraci plné verze by bylo vhodnější nějaké doplnění bannerem. Nejspíše jsou vývojáři přesvědčeni, že 600 procent navýšení rychlosti stahování (podle společnosti nejvyšší naměřené zvýšení rychlosti u jím testovaného uživatele) bude stačit k přesvědčení spotřebitelů k investici oněch 25 dolarů. Na podobné zrychlení tu jsou ale i jiné prográmky a zdarma. Velikosti instalačního souboru je 1,57 MB.

Diskuze (30) Další článek: Na Tři krále o tři nové skenery Umax dále

Témata článku: , , ,