Google | Mobilní aplikace

Chcete se zbavit závislosti na mobilu? Tři aplikace Googlu vás donutí se zamyslet

Byť to může vypadat, že to není v zájmu Googlu, firma se aktivně snaží vymýšlet způsoby, jak snížit závislost lidí na mobilech. Nejdříve v roce 2018 představila na Androidu sérii nástrojů k tzv. digitální pohodě či blahobytu a nyní přichází s třemi aplikacemi. Všechny vás mírně šikanují, pokud na mobilu trávíte příliš mnoho času. 

Nutno dodat, že každá jedna je experimentální a trochu zvláštní. Titul „nejdivnější“ nese aplikace nazvaná Envelope, která vás doslova nutí vložit svůj mobil do obálky, abyste s ním nemohli nadměrně manipulovat.

Aktuálně je Envelope exkluzivní pouze pro telefony Google Pixel 3a a firma ji popisuje jako „způsob, jak svůj mobil dočasně proměnit v jednodušší a klidnější zařízení“. Postup je následující - z aplikace si musíte fyzicky vytisknout design obálky, kterou si následně složíte a mobil do ní umístíte. Obálka má několik výřezů, které vás limitují například jen na funkci odpovídání hovorů nebo obsluhu fotoaparátu. Nic víc na mobilu obaleném v papíru dělat nemůžete. 

Pokud by Envelope byla příliš radikální, jsou tu ještě aplikace Activity Bubbles a Screen Stopwatch. První je v podstatě živý spořič obrazovky, který ukazuje bubliny podle toho, kolik času trávíte na mobilu. Čím déle strávíte na mobilu během jednoho odemčení, tím větší bublina je. A když odemknete mobil znovu, objeví se nová bublina, která opět roste. Na konci dne tak máte na pozadí sérii bublin, které vizuálně připomínají, kolik času jste na mobilu strávili. 

Screen Stopwatch je pak nejpřímočařejší. Na pozadí mobilu umístí obrovské hodiny, ukazující v reálném čase dobu užívání mobilu během jednoho dne. Máte tak přesnou informaci o tom, jak špatně na tom se svou závislostí jste. Ne že by tento údaj nebyl dohledatelný i bez této aplikace, ale Screen Stopwatch zajistí, že mu neuniknete. 

Diskuze (4) Další článek: Vleklý soudní spor Nintenda je u konce. Svými ovladači Wii neporušilo patent

Témata článku: , , , , , , , , , , ,