Chcete mít přehled o všech instalacích? Vyzkoušejte InstallWatch

Snad po všech programech zůstane po odinstalování v systému nějaký ten nepořádek počínaje soubory na disku přes zapomenuté složky a konče zápisy v registrech.
Snad po všech programech zůstane po odinstalování v systému nějaký ten nepořádek počínaje soubory na disku přes zapomenuté složky a konče zápisy v registrech. Právě tento nepořádek je jedním z důvodů nestability a v nejhorších případech i zhroucení celého operačního systému. Jak ale zjistit, co ve vašem počítači po neúspěšné odinstalaci zůstalo? Můžete použít například velice šikovný program InstallWatch společnosti Epsilon Squared Inc., který monitoruje všechny změny provedené během instalace nebo odstranění software i hardware. Umí zjistit všechny nové, smazané nebo modifikované soubory a složky, změny v INI souborech i registrech. Veškeré informace si ukládá do databáze, takže je můžete později vyvolat, abyste zjistili, co se přesně změnilo.

Program nabízí tři typy instalací: typickou, kompaktní a uživatelskou. Zvolíte-li uživatelskou instalaci, můžete ušetřit kolem 0,5 MB místa na pevném disku vynecháním souborů s nápovědou a ukázkovými databázemi. Při plné instalaci je nutné počítat se ztrátou necelých 5 MB.

Po spuštění se zobrazí dialogové okno nabízející vyvolání nápovědy a spuštění průvodce, který podstatně usnadní práci s programem zejména začínajícím uživatelům. Odstraněním zatržítka Show every time on startup se můžete této obrazovky jednou provždy zbavit.

Hlavní okno nápadně připomíná prostředí dobře známého Průzkumníka: v horní části najdete kromě standardního menu devět tlačítek, která zpřístupňují nejčastěji používané funkce.

Parametry programu lze nastavit po stisku tlačítka Config. Na šesti záložkách můžete určit prakticky všechny důležité vlastnosti počínaje umístěním souborů obsahujících informace o instalacích přes to, které disky a jaké soubory mají být monitorovány či naopak ignorovány, jaké části registrů má program sledovat, zda se má spouštět současně se startem systému a zda má běžet minimalizovaný v System tray, až po nastavení barvy písma při tisku.

Nejjednodušší způsob použití je nechat InstallWatch spouštět současně se systémem – v tomto případě se totiž automaticky aktivuje v okamžiku, kdy se pokusíte nainstalovat nějaký program.

Můžete ale také využít "manuální" režim, kdy před instalací programu stisknete tlačítko Install. Tím vyvoláte graficky velice zdařilého průvodce, který vám umožní nastavit parametry a poté provede kontrolu celého počítače. Ta v mém případě trvala něco kolem čtyřiceti minut. Po skončení kontroly se zobrazí dialogové okno, ve kterém určíte umístění programu, jenž chcete nainstalovat, a po dokončení instalace se opět automaticky provede kontrola systému.

Uložit aktuální stav můžete i pomocí tlačítka Snapshot. Analýzu změn pak spustíte tlačítkem Analyze. InstallWatch vám ukáže všechny zjištěné změny v přehledné stromové struktuře a uloží je do databáze, odkud je můžete kdykoli vyvolat. Informace obsahují všechny přidané, odstraněné nebo modifikované soubory, změny v INI souborech a registrech. Kromě prohlížení na monitoru si můžete všechny informace též vytisknout na tiskárně, pochválit musím i pěkně provedený náhled před tiskem.

Praktická je také možnost exportu všech změn v registrech do souboru REG, odkud mohou být tyto změny vráceny zpět do původního stavu. Tato verze bohužel neumí exportovat informace o smazaných položkách, nicméně podle informací autora se i na této vlastnosti pracuje.

Celkově zhodnoceno je InstallWatch velice schopný nástroj, s jehož pomocí získáte naprostou kontrolu nad vším, co se ve vašem počítači odehrává. Své místo najde především na discích uživatelů, kteří rádi zkoušejí nejrůznější programy a následně je odinstalovávají. Jistě vás také potěší informace o ceně: InstallWatch je šířen jako freeware, můžete jej tedy používat zdarma bez jakéhokoli omezení. Škoda, že podobně praktických a užitečných programů za tuto sympatickou cenu není více.

Freeware, Download, velikost: 3,71 MB

Diskuze (2) Další článek: Intergraph na námluvách u SGI

Témata článku: , , , , , , , ,