Chcete mít přehled o systémovém registru?

Valná většina aplikací, které si uživatelé instalují do svých počítačů, nějakým způsobem zasáhnou do systémového registru. RegMon to hlídá pohotově a zdarma.
Až už instalujete do počítače grafický program nebo nějakou hru, většinou se to nějakým způsobme projeví v systémovém registru počítače. Co tam ale provedla ta která aplikace, se dá zjistit jen velmi těžko,leda byste si stále spouštěli regedit a hledali, co jen tam dřív nebylo nebo bylo jinak, a to je tak trochu nereálné. Můžete si ale zkusit prográmek RegMon od Sysinternals, který dosáhl několika ocenění od ZDNet a PCWorld.

Po spuštění program monitoruje systémový registr a chronologicky zaznamenává jednotlivé změny, ke kterým dochází nejen instalacemi programů, ale třeba i jejich odebíráním. Ve vygenerovaném výpisu se přehledně seřadí položky do chronologického seznamu, ve kterém se dá zjistit číslo operace (od aktivace programu), soubor, který měnil registr, čas změny, a také cesta ke klíči v registru, který byl změnou ovlivněn. Při vyšším provozu lze tento výpis filtrovat a například vyhledávat zásahy podle různých kritérií. Pokud byste si chtěli ten který určitý klíč prohlédnout, jednoduše rozkliknete operaci, která ho mění, a program spustí již zmíněný regedit a přesune vás přímo na toto místo. Vygenerovaný zápis lze uložit jako log soubor, který lze samozřejmě kdykoli později použít. Když vezmeme v potaz nulovou cenu tohoto freewarového pomocníka a velikost jeho instalačního souboru, která se pohybuje někde na hranici 80 kB, určitě stojí alespoň za vyzkoušení. Tento stažitelný soubor a další informace naleznete na domovské stránce programu.

Diskuze (3) Další článek: Acer TravelMate 230 - nové notebooky pod 40 000 Kč

Témata článku: , ,