Chce IBM vytvořit Microsoft Office pro Linux?

Obě firmy na portování kancelářského balíku údajně spolupracují, nicméně informaci potvrzuje manažer z IBM, Microsoft ji popírá.

Zpráva má mírně senzační příchuť: Microsoft dosud vehementně bránil portování (přenesený) svých aplikací mimo platformu Windows, a zcela logicky - firma by přišla o svou hlavní konkurenční výhodu, o ucelenou nabídku a vlastně by podporovala konkurenční, zatím ještě tržně slabé operační systémy.

Informaci o tom, že IBM spolu s Microsoftem pracují na portaci Office pro Linux, vyšla od technického ředitele IBM ve Švédsku. Zde ji přebral časopis Linux Insider a z něj se šíří po Internetu rychlostí blesku – věrohodnost zprávy ovšem snižuje to, že ji zatím nepotvrdil nikdo jiný od IBM, a zejména, že mluvčí Microsoftu vehementně popírá, že by mezi oběma firmami probíhala takováto spolupráce; uvádí jen, že se pracuje na určité interoperabilitě mezi Microsoft Exchange a Lotus Notes.

Protože nevíme s jistotou, zda Microsoft Office pro Linux bude nebo nebude, můžeme si dovolit spekulovat: dával by tento krok smysl? Nezapomínejme, že Microsoft i IBM jsou „komerční“ firmy a není v jejich zájmu podporovat free software kvůli tomu, aby jim zákazníci nemuseli nic platit; IBM je velice silný dodavatel software a služeb do největších světových společností a její strategie je spíše soustředit se na „splnění potřeb“ zákazníka než na konkrétní platformu. Jakkoli je IBM vlastně nejsilnějším (potenciálním) soupeřem Microsoftu – v dlouhodobém výhledu možná jediným soupeřem se silou, na kterou může být i Microsoft krátký – obě firmy si jsou dnes obchodními partnery, IBM nabízí velmi mnoho řešení právě na platformě Windows.

Pokud Office pro (IBM) Linux nevznikne, tj. pokud Microsoft odmítne svůj produkt portovat, pak jeho místo na linuxovém desktopu zaujme jiný, dnes ještě ne tak funkčně bohatý a zejména do podniků vhodný produkt (např. OpenOffice). Vývojáři OpenOffice budou doplňovat do svého produktu právě ty funkce, které potřebují firmy – pro kolaboraci v síťovém prostředí, pro spolupráci s ekonomickými systémy, s datovými sklady atd. IBM bude potřebovat něco svým zákazníkům na linuxovém desktopu nabídnout, a bude proto podporovat vývoj (například) OpenOffice. Microsoft sice může tímto krokem trochu potlačit rozšiřování Linuxu na desktop, ale riskuje tím možná větší ztrátu: že na Linuxu vznikne podobné integrované řešení jakým se dnes Microsoft pyšní – serverový systém včetně důležitých aplikací, desktopový OS včetně důležitých aplikací, a toto dobře funkčně provázané a doplněné vývojářským prostředím. V tomto případě se argumentace „proč postavit řešení na Microsoftu“ bude vést o poznání hůře.

Ovšem, pokud Microsoft svůj kancelářský balík na Linux naportuje, podpoří tím nepochybně tržní úspěch hlavní konkurenční platformy. Microsoft ale má nepochybně dnes přesný odhad, jakým způsobem a tempem bude Linux získávat tržní podíl a co proti tomu lze dělat – je možné, že dospěl k názoru, že jeho penetrace bude probíhat určitým tempem bez ohledu na to, jestli na něj bude k dispozici Microsoft Office nebo ne. V tom případě je naportování Microsoft Office na Linux komerčním krokem, který se Microsoftu vyplatí – navíc zřejmě získá finanční podporu od IBM, která o podobný produkt stojí.

Diskuze (97) Další článek: Středně kritická chyba v eTrust antiviru od CA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,