Programování

ChatGPT dostal ban v největší poradně pro kodéry StackOverflow. Psal vývojářské nesmysly

Moderátoři největší webové dotazovny pro vývojáře StackOverflow zakázali používat pro odpovědi ChatGPT a jiné slovní automaty. Ukázalo se totiž, že píšou nesmysly, anebo nemají jejich odpovědi dostatečnou expertízu.

Správci obří databáze komunitních otázek a odpovědí své rozhodnutí odůvodňují tím, že uživatelé k řešení v posledních dnech masivně používají právě ChatGPT, který si chce každý vyzkoušet a který zdánlivě formuluje stylisticky a fakticky korektní odpovědi.

Když se na ně však moderátoři podívali, zjistili, že je jejich průměrná kvalita poměrně nízká a ve výsledku komunitě škodí. Stručně řečeno, odpověď robota může být sice správná, ale je buď příliš vágní, případně nemusí být optikou zkušeného vývojáře nejefektivnější.

bb615aa0-cb3f-4af6-95c8-edab7e3ea8bc
Ptám se ChatGPT, jak v Pythonu udělat asynchronní HTTP dotaz

Začátečníci na StackOverflow používají ChatGPT v dobré víře při generování odpovědí na témata, která sami neovládají, takže ve výsledku snižují kvalitu celého webu. A právě proto dostal ChatGPT přinejmenším dočasný ban.

Ten je sice jen těžko vymahatelný, strojové odpovědi ale mají přece jen určitý rys, takže pokud bude mít kdokoliv podezření, že místo člověka odpovídá robot, může takový příspěvek označit a moderátoři hříšníka potrestají.

Diskuze (9) Další článek: SpaceX dělá z cest do vesmíru rutinu. Zdvojnásobí loňský rekordní počet startů, v prosinci sveze i konkurenty pro Starlink

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,