Chaintech 7NJS Zenith – nForce2 v exkluzivním balení

Základní deska Chaintech 7NJS Zenith vás upoutá na první pohled. Obrovská černá krabice obsahující nadstandardní příslušenství, mezi které patří například přední panel s vyvedenými I/O porty či kulaté IDE kabely. Kromě toho používá zatím docela neznámou čipovou sadu nForce2.

Layout nebo-li rozvržení slotů, portů a konektorů je vcelku ucházející. Samozřejmě nic není dokonalé, a tak i Chaintech 7NJS Zenith má své chyby. Zajímavá je barva PCB a konektorů. Svítivě žluté sloty, zlatavý chladič čipu North Bridge a tmavé PCB vytvářejí dojem "pouťové střelnice". Nicméně nic proti vkusu tchajwanských návrhářů...

I když je napájecí konektor umístěn celkem rozumně, vzhledem k těsnému "nalepení" kondenzátorů jde poněkud hůře napájecí kabel vytahovat. Jak je z obrázku vidět, výrobce nedomyslel ani umístění třetí patice DIMM. V menších skříních totiž tento slot blokuje instalovaná optická mechanika, což celkem logicky znamená, že máte k dispozici jen dva paměťové sloty (nicméně ruku na srdce - používáte více než dva paměťové moduly?). Kapitola sama pro sebe je aktivní chladič čipu North Bridge, který po několika dnech používání začal nepříjemně vrzat (to je ale neduh všech levných aktivních chladičů...).

Vzhledem k umístění slotu AGP a paměťových patic není možné instalovat moduly bez vyndání grafické karty. Popisovaný problém nejlépe uvidíte na obrázku.

Tři konektory IDE jsou umístěny v dolní polovině desky, konektor sloužící pro připojení disketové mechaniky naleznete až úplně dole. Netvrdím, že to musí nutně znamenat problém (delší kabely FDD není problém sehnat), ale pokud máte bigtower a disketovku umístěnou až v horní části, můžou komplikace nastat. Vedle konektoru FDD pak vidíte jeden Serial ATA konektor, dále je na obrázku South Bridge čip MCP-T, druhý Serial ATA a čip Promise PDC20376 mající "na starosti" RAID.  

Konektory a I/O porty vyvedené na zadní stranu počítačové skříně jsou standardní. Nic nepřebývá, nic nechybí.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,