Testy | Tiskárny

Cestovní fototiskárna se skvělým obrazem: Canon Selphy Square QX10 [test]

Přenosných a téměř kapesních tiskáren na trhu mnoho nenajdete, ty nejmenší nenabídnou zcela kvalitní tisk, ty větší pak postrádají baterii nebo jsou příliš velké. Mezeru na trhu se nyní pokouší zaplnit Canon s novým modelem v řadě Selphy.

Plusy

  • Obrazová kvalita
  • Velikost a hmotnost

Minusy

  • Ergonomie aplikace
  • Tisk pouze z Androidu a iOS
7/10
Hodnocení

Když přijde řeč na tisk fotografií, valná většina amatérských uživatelů fotografie pravidelně netiskne a vystačí si buď s elektronickou prezentací svých fotografií anebo si připravují výběrová alba z vlastní tvorby. Pro tuto skupinu fotografů přenosné tiskárny nemají příliš velkého uplatnění, až na specifické situace typu „fotobudka“ na různých společenských akcích.

Běžný spotřebitel si obvykle vystačí s tiskem fotografií prostřednictvím některého z lokálních minilabů či odeslání fotografií on-line k výrobě, která je následována poštovní zásilkou s fotografiemi. Pokud ale patříte mezi jedince s aktivnějším životním stylem a rádi byste se podělili o své fotografie v okamžiku, kdy vznikají, máte na výběr buď instantní fotoaparát, který je obvykle objemný a cena fotografie není nijak výhodná, anebo můžete vsadit na některou z přenosných tiskáren.

Jablka i hrušky

Kapesní fototiskárny jsou však na současném trhu poměrně úzkou skupinou produktů, i přesto se v ní mísí tři různé přístupy z pohledu technologie tisku. Ta nejmenší zařízení spoléhají na technologii ZINK (Zero INK), která umožňuje tisknout malé, bezokrajové fotografie s odolnou krycí vrstvou a samolepicím podkladem – nevýhodou je nepříliš kvalitní barevné podání i ostrost výsledných tisků, a to napříč značkami.

Druhou skupinu tvoří kapesní tiskárna společnosti Fuji, která využívá stejného materiálu jako instantní fotoaparáty Fuji řady Instax, tedy i náklady na jednu fotografii se pohybují ve stejné výši jako u fotoaparátu.

Třetí využívanou technologii představuje termosublimační tisk, který nabízí především společnost Canon, avšak donedávna pouze v provedení pro tisk 10 × 15 cm, tedy v nikoli kapesním provedení, baterie pro použití bez napájení se navíc prodává samostatně. Testovaná novinka je vlastně zmenšenou verzí dosud prodávaného modelu, která má navíc integrovanou baterii a využívá nového fotopapíru se samolepicí podložkou a menším formátem.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Jak dlouho vydrží chlad v mrazničce bez elektřiny? Podrobný test ukázal rozdíly

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,