Čeština v Excelu a bootmenu

Bures1@fenix.zcu.cz: Rád bych se zeptal na jeden problém který máme s kolegou ve Windows 95....
Bures1@fenix.zcu.cz: Rád bych se zeptal na jeden problém který máme s kolegou ve Windows 95. Když se snažíme psát v Excelu znakové položky, obsahující znaky z české kódove stránky, nejsou tyto znaky v dialogovém okně správně zobrazovány, v buňce pak jsou už správně. Zajímala by nás náprava tohoto stavu. Dále by nás zajímalo, zda je možné vyvolávat nabídku, která se objevuje po stisku klávesy F8 modifikací některého ze systémových souborů (jako například uvádí pan Holčík ve svém článku ve vašem časopise dopisování řádků do msdos.sys).

Computer: Ve vašem dotazu neuvádíte několik podstatných informací. Nevím tedy, zda máte českou nebo anglickou verzi Excelu a tuto informaci rovněž neuvádíte o vašich Windows 95. Mohu se tedy jen dohadovat, kde leží jádro vašeho českého pudla. Obecné problémy s českými znaky jsou ve špatné reprezentaci kódů jednotlivých znaků nebo ve špatných fontech. Protože vám vzniká problém s češtinou jen na jediném místě, zatímco na druhém je již vše v pořádku, bude váš problém nejspíš ve fontech. V dialogu či v editačním řádku Excelu je použit tzv. Systémový font. Jde o klasické bitmapové fonty, ne tedy o písma s technologií True Type. Naopak v buňkách tabulky záleží jen na vašem osobním uvážení, jaký font tam použijete. Proto se vaše data v buňkách zobrazují správně, zatímco v dialogu ne. Podobné fontové problémy se již projevovaly u Windows 3.x. Velmi často se například stávalo, že po instalaci ovladače grafické karty začaly české Windows 3.x zobrazovat paznaky. Důvod byl jednoduchý. Ovladače karet si s sebou často přinesly i vlastní systémové fonty. Protože však s češtinou samozřejmě výrobci těchto ovladačů nepočítali, byly tyto fonty anglické. Těmi pak přepsaly při své instalaci originální české fonty Windows a problém byl na světě. Ve vašem případě je dost pravděpodobné, že máte anglickou verzi Windows 95 a z toho důvodu také anglické systémové fonty. Pokud máte verzi PanEuro, pak je nezbytně nutné nastavit při instalaci takových Windows 95 správnou jazykovou podporu. Po instalaci již totiž nejde změnit, i když nastavíte národní podporu na češtinu. Použitá kódová stránka bude stále ta, která byla vybrána při instalaci. O tom, jaké systémové fonty máte na vašem počítači, se lze velmi snadno přesvědčit pomocí programu Mapa znaků (Character Map). Ta je součástí Windows 95, ovšem instaluje se jen na požádání v uživatelské (custom) instalaci. Stačí si v ní nalézt font Systém a podívat se, zda obsahuje české znaky, nebo ne.

Co se týče druhého dotazu, tak tato možnost existuje. Jedná se přímo o řádek souboru msdos.sys. Pokud chcete na počátku bootovací sekvence zobrazovat vždy menu s možnostmi bootu Windows, pak doplňte do souboru msdos.sys do sekce [Options] řádek BootMenu=1. Poté se toto menu bude vždy zobrazovat, bez nutnosti mačkání klávesy F8. K tomuto parametru se pak ještě pojí další dva. BootMenuDefault=x nastavuje položku, která bude při zobrazení menu implicitně vybrána. Stačí za x doplnit číslo této položky. Další parametr se pak jmenuje BootMenuDelay=x. Hodnota tohoto parametru udává čas v sekundách, po který bude menu zobrazeno na obrazovce bez zásahu uživatele. Po vypršení této doby pak bude automaticky vybrána implicitní hodnota menu, udávaná parametrem BootMenuDefault.

 

zpět na živě

˙

Váš názor Další článek: Softwarový gigant zakládá nové výzkumné centrum

Témata článku: , , , , , , , , ,