Čeští manažeři jsou Velkými Bratry na pokraji zhroucení

Diskuze čtenářů k článku

Petr  |  27. 07. 2001 01:01

Zdravim,

Sice nejsem zenska, nicmene souhlasim. Kazedej se ,muze ocitnout v podobne situaci. (Treba si zlomim nohu a nebudu moct tri tydny chodit.)

Petr N

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry III  |  28. 07. 2001 14:28

Tak zrovna na tohle se vyplati mit pojisteni. Protoze jak pisu trosku vys, velice male procento populace vubec muze delat doma. Pokud si jako programator zlomis prsty tak ti prace doma moc nepomuze ... leda ze bys drzel v puse tuzku a tim bouchal do klaves.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Janca  |  26. 07. 2001 22:12

Jako žena a máma dvou dětí přidám taky svůj názor na možnost práce z domu. Představte si, že mi děti onemocní a to tak, že nejprve ulehne jedno, o pár dní později druhé a nakonec to chytnu a přechodím já. Za normálních okolností minimálně 3 týdny doma - ale co moje práce? Myslíte, že někdo bude ochotně dělat za mne všechno? (Ani náhodou - udělají jen to, co je nezbytně nutné a většina práce na mne počká, abych se měla z čeho potom zbláznit  )   A co na to vedení firmy - budou s takovou zaměstnankyní spokojeni? Jednou za dlouhou dobu by to ještě šlo, ale co když se to stane 3x za zimu ?????
Já mám ve svém zaměstnání možnost vzít si práci na notebooku domů, pracovat offline a večer (když mne doma u dětí zastoupí manžel) zajet do kanceláře sesynchronizovat si, co je potřeba.
Je to mnohem náročnější na zvládnutí zvlášť v prvních dnech nemoci, když děti třeba blouzní z horečky nebo často zvrací. To říkám na rovinu, že moje pracovní výkonnost je hrubě podprůměrná, ale dá se tak udělat aspoň to nejnutnější, co je nutné odevzdat k pevně danému termínu.

Taky je fakt, že přes den je ve firmě dost rušno (hodně komunikuji i se zákazníky po telefonu) a na některé věci prostě potřebuju klid. A to pak jsou dvě možnosti - buď zůstat v kanceláři dlouho do večera (v horším případě tam jet o víkendu ), anebo si to vzít na notebook a udělat si to večer doma (třeba i v posteli ). Řeknu Vám, že doma je to lepší, třeba i proto, že se mezi prací č.1 a prací č.2 v klidu navečeřím, uvolním mysl chvilkou povídání s dětmi a je-li třeba, klidně si ještě na chvilku zdřímnu. Jen se musím hlídat, abych pak vůbec šla spát ... .

Takže práce z domu jako možnost volby podle situace se mi skutečně osvědčuje. A myslím, že mému zaměstnavateli taky ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
bobr  |  26. 07. 2001 19:08

.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal  |  26. 07. 2001 18:16

Trochu ma prekvapuje, ze tato diskusia ma skor negativny charakter. Ja osobne pracu z domu vitam a mam s nou celkom dobre skusenosti. Vybavenie domacej kancelarie mam na podstatne lepsej urovni, ako v praci, pripadna videokonferencia nie je ziadny problem - snad len firma nema na druhej strane potrebne vybavenie. Vyhodou je, ze nemam problem s administratorom, ktory ma potrebu stale menit nejake nastavenia. Kedykolvek zacnem pracovat, vsetko funguje.

Ako veduci (riadim skupinu asi 3 ludi) tiez nemam problem s komunikaciou. Ludia su samostatni. Ak sa potrebujeme stretnut, zadefinujeme si schodzku v kancelarii alebo niekde inde. (asi tak 1x za tyzden). Vela sa da vybavit cez telefon, mail.

Doma pracujem 1-3 dni v tyzdni, zvysok som bud u zakaznika alebo v kancelarii. Myslim si, ze je vela druhov prac, ktore sa daju realizovať z domu. Nielen grafik a niektory druh supportu, ale aj ciastocne vyvoj by sa dal takto realizovat, urcite cely obchod, ciastocne marketing...

Dolezite je, aby firemna infrastruktura bola prisposobena na takyto system prace. Druha dolezita vec je zaskolit ludi na pracu z domu. A to nie je iba o prednaske, ale aj o planovani casu, urcitej psychologii a pod. Ja osobne mam pocit, ze som ovela produktivnejsi, ak mam moznost pracovat v zmiesanom rezime kancelaria/doma a ako vhodny pomer sa mi osvedcil pomer priblizne 50/50. Avsak myslim, ze je to individualne.

Michal

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David Petrla  |  27. 07. 2001 08:08

Že se i velmi složité projekty dají programovat z domu, je dokázáno existencí Open Source Software.

Zajímavé je, že při vývoji OSS se také používají denní buildy nebo aspoň časté buildy.

Ale je asi důležité, aby si člověk udělal doma klidné prostředí. (Je ale možné i to, že část vývojářů programuje OSS v práci, na úkor projektů, za které jsou placeni.)

Bylo by zajímavé vyzkoumat, jak efektivní je vývoj srovnatelného SW jako OSS a jako komerční projekt. Vzhledem k počtu programátorů a počtu hodin. Neexistuje už nějaký takový výzkum?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David Petrla  |  26. 07. 2001 17:40

Zajímavé je zjištění, které píše Steve McConnell v knize Software Project Survival Guide (http://www.construx.com/survivalguide/): Z nějakého průzkumu vyplynulo, že programátoři jsou až 2.5x produktivnější v kancelářích, kde sedí po jednom nebo po dvou, než když sedí v jednom otevřeném prostoru (open workspace) nebo v kubiklech.

Práce programátora totiž vyžaduje dlouhodobé vysoké soustředění na jednu věc. Programátor obvykle mění focus jednou za několik hodin - na rozdíl od typického manažera, který ho mění každých několik minut. Při přecházení mezi projekty je navíc u programátora potřeba počítat se start-up časem kolem dvou dnů. To znamená, že když programátor pravidelně přepíná mezi projektem A a projektem B, trvá pokaždé nejméně dva dny, než dosáhne standardní (nikoliv však ještě špičkové) produktivity.

McConnell se sice příliš nevěnuje práci doma, ale k tématu Hlavenkova článku to má co říci: Programátoři musí být kontrolováni, ale  V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ ne tak, že se jim hledí přes rameno. Mají být kontrolováni tak, že jsou nuceni odevzdávat funkční kód a to pokud možno pravidelně (čili stále).

Metodiky, které se věnují řízení projektů a sociciálně softwarovým projektům, říkají velmi podobné věci: Např. Microsoft Solutions Framework (MSF) zavádí denní buildy projektu, které staví integraci na první místo, jednoznačně identifikují úzká místa, lidi, kteří jediní v dané chvíli mohou úzké místo napravit, zavádějí kontrolu časového bufferu projektu a princip "štafetového běžce", kdy na každém dílčím úkolu začíná pracovat správný člověk v nejdřívějším možném okamžiku a pokud možno už v "rozběhnutém" stavu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Roman K. Onderka  |  26. 07. 2001 16:00

...tak, že je práce z domova pro manažery dobrou alternativou, ne prioritou. Sám si myslím, že v práci, v kolektivu, v dosahu nezbytných pomůcek, přístrojů, nástrojů, ale především kolegů, má jak řadový pracovník, tak manažer (omlouvám se za to slovo Danielovi, ale vedoucí mi přijde ještě horší a lepší mě bohužel nenapadá ) předpoklady pro to, aby dělal svou práci lépe, efektivněji a efektivitu mu může zvýšit (pokud toho dokáže využít) právě možnost pracovat v některých případech i z domu; beru to jako přidanou hodnotu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dracula  |  26. 07. 2001 16:30

Souhlas, i když spíš ne ve smyslu "alternativy", ale jakéhosi doplňku: je-li nutné něco udělat/zařídit/vyřídit v okamžiku, jsem-li zrovna doma, je jistě výborné mít možnost provést to odtud. Ale pracovat pouze a jen doma, to není pro mne. Já lidi kolem sebe prostě potřebuju.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
LadaC  |  26. 07. 2001 13:17

Taky dělám v IT a ještě k tomu dělám managera pár lidem. Naší náplní je zajistit provozuschopnost několika poboček jedné organizace.

Takže je to jednoduché. V pracovní době jsme tady nebo jezdíme. Mimo pracovní dobu v případě problémů musí někdo do práce. A to mi vadí (protože to občas vyjde i na mě), protože z 90% by se to dalo vyřešit z domova. Jenže na naší centrále na tohle nechtějí slyšet.

Zobecním-li svůj postoj tak pracovat doma na plný úvazek se dá pouze v určitých profesích (programátor, grafik, ...). Pak existují profese, kde práce doma má pouze servisní charakter (správce sítě, ....) A pak i profese, kde to nejde jinak než v práci (helpdesk, ...)

Kontrola práce doma je jednoduchá. Dostaneš úkol a čas na jeho splnění. Když splníš, dobře, když ne tak buď máš důvod (nemoc apod.) nebo se ti to odrazí ve výplatě, případně nedostaneš nic. Horší je to s kontrolou v zaměstnání. Musím mít stále přehled, kolik kdo má práce, zda někdo jí nemá moc a jiný se nefláká. A samozřejmě s lidma mluvit. Sám o sobě říkám, že jsem manager na baterky, protože úkoly rozdávám minimálně. Spíš se snažím vést lidi k tomu, aby když mají momentálně volno, tak pomohli kolegovi, naučili se něco nového. Ale toho volna u nás moc není. Pár stovek PC, desítek serverů, stovek uživatelů vydá své.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel  |  26. 07. 2001 13:05

Fuj! Slovo "manažer" se mi nelíbí ani trochu. Je takové nepěkně znějící a cizorodé v českém jazyce. Zkuste propříště používat nějaký český ekvivalent.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jozka  |  27. 07. 2001 07:54

Ale fuj, ekvivalent... Zkuste najit ceske slovo se stejnym vyznamem...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Peter  |  26. 07. 2001 12:54

Precital som si horeuvedene nazory. V IT firmach je praca z domu jednoducho nutnostou a nema zmysel polemizovat, ci to je dobre alebo nie. Ak niekto robi systemaka napriklad u ISP, tak skutocne nema na vyber.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  26. 07. 2001 11:20

 Koukám že většina reakcí je na práci doma je spíše zamítavých. To mě docela překvapuje, já v tomto režimu funguji už asi 3 roky a rozhodně si nestěžuji. Ušetřím spoustu hodin dojíždění do kanceláře, peníze na dopravu a i práce se dá rozvrhnout mnohem líp a udělat toho víc, nemusíte nikam letět a můžete pracovat třeba v pyžamu. 
Co se týká vybavení – je taky dostatečné, lepší než ve spoustě kanceláří (pracovna v paneláku, PC, laserový fax/tiskárna/skener, trvalé připojení  na internet …). Z domu tak zajistím 90 % práce. Z druhé strany chápu, že ne každá práce se dá dělat doma, ale moje určitě. Co se týká kontaktu se spolupracovníky nebo zákazníky – většina stejně probíhá mailem nebo telefonicky, na osobní schůzky si klidně zajedu do kanceláře.Jinou otázkou je kontrola. Tady souhlasím s tím, že je to problém, ale ne práce z domu, ale obecně. Spousta manažerů není schopná správně úkolovat a kontrolovat podřízené, ale to platí i když jsou lidi v práci. Akorát že manažer má z toho lepší pocit, když je aspoň vidí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dracula  |  26. 07. 2001 10:01

K praci z domova mam spis odmitavy postoj. Sice to vypada na prvni pohled lakave, nemuset vstavat a harcovat se pres pul mesta do kancliku, ale ma to minimalne dva hacky: za prve doma je spousta veci, ktera rozptyluje a odvadi od prace, za druhe, nezacal by vam po urcite dobe chybet osobni kontakt s lidmi ? Ze sve zkusenosti vim, ze pri reseni problemu mi dost pomaha, kdyz muzu jen tak "do placu" vyslat hlasku, ze mi nejde to a to ... Vzdycky se najde nekdo, kdo alespon naznaci, jak dal. Resit tohle po telefonu nebo mailem mi prijde dost chladne a neosobni.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libor  |  26. 07. 2001 19:20

Jasne! To je jako v pripade studentu treba na vysoke skole, kteri bydli na koleji a tech, kteri bydli doma. Vystudoval jsem CVUT a bydlel jsem doma, tedy nikoliv na koleji. Casto jsem se musel pri praci na projektech (hlavne vypocty, kresleni) lopotit se vsim sam a ztravil jsem na tou praci mnohem vice casu, nez spoluzaci, kteri na to sedli spolu na koleji a vysmahli to za vyrazne kratsi dobu. Nemam na mysli opisovani, i kdyz to se taky obcas asi objevilo. Byla to regulerni tymova nebo alespon tandemova praci. Tak to proste chodi.

Prace z domova muze byt v mnoha pripadech zcela jiste vyhodna, avsak nesmi se to prehanet za kazdou cenu. Otazkou take je, co je pod pojmem "prace z domova" mysleno. Je to prace takova, ze manazer si doma vecer misto televize pusti noutbuuka a vyridi si postu, ke ktere se pres den nedostal? Nebo je to pouze prace, kdy clovek skutecne cely den sedi doma na zadku a vsechno dela  a ridi z domova. Tu prvni variantu povazuji pro jakehokoliv manazera za zcela normalni (pokud ho nekdo vybavi notebookem) a tu druhou pro pozici manazera povazuji za uchylnou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Kočička  |  27. 07. 2001 09:48

To je právě problém. Vyšlete "do placu hlášku", tím vyrušíte ze soustředění pát lidí. Ti začnou diskutovat a po chvíli se jeden nebo více pokusí pomoct.

Když jsem po síti, vyšlu hlášku po ICQ nebo e-mailu a dotyčný ji přečte až ho to neruší. Kdo ví, odpoví. Pokud to nidko neví, aspoň to nikoho nezdrží.

V kanceláři udělám daleko méně práce, protože se o všem zbytečně diskutuje. Určitý kontakt je určitě důležitý, ale zbytečné klábosení tam neplatí...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eladar  |  26. 07. 2001 09:44

Omezit se pouze na práci z domova mi připadá jako nešťastné. Pracovní koutek v rohu zimní zahrady je jen jedno z míst, kde mohu mít svůj pracovní stůl ...

Ve většině případů bývají největší potíže se setrvačností myšlení lidí, ale v tomto případě si myslím, že nedůvěra příslušných pracovníků je na místě.

Problém je v tom, že zatím nejsou k dispozici nástroje, které by umožnily mít "pracoviště nezávislé na konkrétním umístění". Dneska není možné zajistit, aby člověk měl doma (nebo kdekoli jinde) pracoviště plně srovnatelné s tím, které má v práci (alespoň jsem se zatím s ničím takovým nesetkal).

... a pokud nejsem schopen vytvořit srovnatelné podmínky pro práci, pak lze těžko očekávat z domova (nebo od jinud) srovnatelný pracovní výkon a je snadno pochopitelný postoj vedoucích pracovníků.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  26. 07. 2001 09:31

Dokážu si představit, jak dělám doma a děti mi visí na krku. To je možné především pro toho, kdo má barák se svojí dobře vybavenou pracovnou  AND jen pro určité profese AND (má děti odrostlé OR zatím je nemá) . Další problémy jsou s vyúčtováním poplatků za telefon apod. (nemyslím internet). Někteří lidé takto dělají na živnosťák pro firmy, které nechtějí platit SZP, kancelář, topení. Ale počkejte, až vláda zavede pro všechny podvojné účetnictví ...

Produktivita práce je doma většinou(ne vždy) menší.

Martin

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Kühn  |  26. 07. 2001 08:42

Tyhle průzkumy jsou bezpochyby velmi zajímavé, ale berme v úvahu, že jsou vždy prováděny firmami tak či onak spojenými s IT a s internetem. Vždycky, když to čtu, nemůžu se zbavit pocitu, že se někdo lehce snaží mi dokazovat, že to (v tomto případě práce z domova) je jednoznačně výhodné a žádoucí, a musí se to za všech okolností podporovat. Pak vznikají bubliny typu dotcomových firem a samospasitelného internetového obchodu. Práce z domova je pro řadu profesí velmi užitečná a v mnoha případech asi opravdu pomůže ušetřit náklady na kancelář, vytápění apod., pokud ovšem náklady na spojení a na zabezpečení tohoto spojení nebudou ještě vyšší. V žádném případě to ale neznamená, že se automaticky zvýší produktivita práce. Doma můžu dělat tisíc jiných věcí, které pro většinu zaměstnanců budou mnohem zajímavější, než práce. Budu li mít tým deseti lidí, a všichni budou pracovat doma, velmi brzy ztratím povědomí o tom, kolik práce takový člověk je schopen za pracovní den udělat a produktivita práce pak půjde rapidně dolů. Je to podobné, jako u kancelářských zaměstnanců s přístupem na internet - řada z nich místo práce surfuje nebo vyhledává informace s prací nesouvisející (jako ostatně já zrovna teď). Pak nezbyde nic jiného, než "přizvat na pomoc"  nějakého Velkého bratra.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Malý Bratr  |  26. 07. 2001 09:07

Jo jo, taky to vidím tak, že se nám někdo snaží namluvit, že je tady nějaký problém a ten se vyřeší tím, že si pořídíme sqělé technologie na práci z domu. (...a kupodivu, jak říká klasik:"Nic to nestojí, jenom peníze...")

Já už jsem pár firem prošel a problém českých manažerů vidím úplně jinde. Spousta našich manažerů se totiž stala manažery na jiných základech, než na schopnosti řídit. (Na základě svojí choleričnosti, bezohlednosti a sebeprosazení, díky neschopnosti na předchozích umístěních, kde nezvládáním situace a chaotickým řízením ruku v ruce se správnou komunikací "směrem nahoru" vytvořili aureolu své nepostradatelnost.... atd., atd...., korupce a známosti, ....)

Málo českých manažerů umí skutečně řídit, motivovat lidi, komunikovat se svými podřízenými (jinak než jen rozkazy)... to jsou překážky v růstu té proklínané produktivity práce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry III  |  26. 07. 2001 07:05

Osobne problemy nemam, prestoze delam praci u ktery se da velice tezko kontrolovat jestli neco delam nebo ne. Casem si kazdej zvykne :))

Co se tyce manazeru pracujich z domova - jak? Manazer ma za ukol ridit tym lidi. Bez osobniho kontaktu se velci tezko nekdo motivuje a uz vubec se neda skoro noc vyresit, dostat deset lidi co delaj doma na spolecnej meeting je temer nemozny a vyresit problem mezi dvouma tymama lidi po e-mailu nebo telefonu nehrozi. Delat doma muze efektivne pouze velice uzka cast pracovni sily. Tezko si dokazu predstavit treba customer service nebo network operations co delaj doma.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  27. 07. 2001 00:51

Zdravim,

Predstavte si  team lidi, kteri spravuji  nejakou sit, reknemo o cca tri sta pocitacich.

Proc bych musel byt jako clovek, ktery sit vymyslel  jako  komplet a castecne ji administroval neustale na pracovisti.

Pokud vim jako manazer "vo co go", tak to jsem schopen delat i z domu. Pokud zamestnanci i za predpokladu, ze presne vedi co maji delat a nedelaji to co maji, tak nemaji co delat v dane firme.

Petr N

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry III  |  27. 07. 2001 05:55

Haha, uz si nekdy zkousel dva tymy o deseti lidech presvedcit o tom, ze budou mezi sebou spolupracovat takovym a takovym zpusobem? Jak si to delal, e-mailama? Kolik jich bylo, stovky? Produktivita jaxvine. A mit doma ustrednu ktera zvladne desitky lidi v jednom konferencnim hovoru, hm, to se ty firme kazdej sef musi strasne vyplatit.

Co se tyce lidi co presne vedi co maji delat: a jak myslis ze to presne zjisti? Presne tak ze mezi sebou diskutuji, prace na projektu je velice malokdy prace individui co si kazdy dela svoje.

U tveho tymu lidi spravujicich sit o nekolika stech pocitacu: rekneme ze spadne nejaky server. Ty budes muset vsechny z toho tymu obvolat at se dohodnou, kdo to z nich spravi (at se u toho nemlatej). Pulka z nich nebude zvedat telefon, je to proto ze sli na obed nebo sou jen na zachode a za pet minut budou dostupny? Uklizecka vytrhne kabel z hubu a vsichni se budou z domova snazit prijit na to, proc dany server nejede - jiste. Zrovna administrace site mi neprijde nejlepsi prace na delani doma.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Rs  |  27. 07. 2001 11:32

Asi se bavis o SW projektech ...

Urcite faze se opravdu delat na zachode nedaji, ale pro pragramatory velka cast casu na projektu by takto sla realizovat (osobne nepreferuji) 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry III  |  28. 07. 2001 00:39

Jak je videt z diskuse tak vsichni mluvi o programovani. Ano, to se da delat z domova, ale jak velka cast pracovni sily sou programatori? Nebo grafici? Par procent? Presne to sem rikal, ze nejaky prace jdou z domova delat bez problemu ale moc jich neni. Z pohledu veskere pracovni sily bych rek ze zanedbatelna mensina.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  29. 07. 2001 13:02

Myslim, ze sla rec o sefech tymu ne o celych tymech. Cely tym spravujici sit muze opravdu tezko sedet doma. Ale proc ne by nemohl sedet doma sef? Kazdy clen tymu ma mit rozdelene svoje odpovednosti a jejich cinnost se musi i castecne prekryvat, tak aby byli vzajeme zastupitelni.

Petr

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Robert Němec  |  26. 07. 2001 01:29

Měl jsem nedávno u pohovoru člověka, který se pomalu chlubil tím, jak zjišťoval o své současné firmě, ze které chtěl odejít, delikátní informace.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  27. 07. 2001 00:28

Pane Nemec,

Myslim si, ze kazdy normalni pracujici clovek se snazi ziskat  o firme kde pracuje veskere informace, vcetne tech delikatnich. Jestli na tom vidite neco spatneho, tak bych Vam doporucil jiny obor nez HR.

Petr N

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Robert Němec  |  27. 07. 2001 11:15

Ale chlubit se tím, že místo práce špehuji vedení, mi přijde nepřípustné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ja  |  30. 07. 2001 11:00

Ctete pozorne: "... o firme, ze ktere chtel odejit...".
Takovemu cloveku nemuze ani budouci zamestnavatel verit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor