Cesta (nejen) za historií Prahy

Když jsem nedávno mluvil s jedním ze svých známých, který toužil přičichnout k naší historii a přitom nechtěl číst silné knihy, nevěděl jsem, co bych mu doporučil. O pár týdnů později se objevilo cédéčko Praha – stroj času.
Tento článek vyšel v časopise Computer 19/00 dne 5. října 2000

Marek Šalanda: Když jsem nedávno mluvil s jedním ze svých známých, který toužil přičichnout k naší historii a přitom nechtěl číst silné knihy, nevěděl jsem, co bych mu doporučil. Tenké knihy o celé minulosti našeho státu jsou totiž tenké i uvnitř. A ostatní zdroje (televize nebo rozhlas) jsou přece jenom hůř „uchopitelné“. O pár týdnů později se objevilo cédéčko Praha – stroj času.

Autoři se zaměřili na naše dějiny očima historie hlavního města. Při procházení cédéčkem tak objevíte spoustu zajímavých krás a střípků z mozaiky života Prahy od pravěku až po současnost. Dějiny města však nelze uchopit samostatně, proto vás do děje v každém období uvede stručný přehled událostí v zemích Koruny české.

Nebojte se suchopárnosti historie – na cédéčku ji nenajdete. Vše oživují vtipné obrázky, veselá průvodkyně s deštníkem a výborná grafika. Před tím, než se ponoříte mezi staletí, zkuste třeba rozezvučet zvony, poslechnout si s jejich pomocí dobovou hudbu, anebo si prohlédněte pražské stavby nejrůznějších dob a architektonických slohů – třeba románské nebo ty nejmodernější. V základní nabídce lze využít i hledání, ve kterém najdete pod jednotlivými hesly text s vyobrazením.

V zajetí věků

Při cestě mezi dějinami máte na výběr čtrnáct období – každé si vyberete buď na velkém orloji nebo pomocí závaží po boku (zde lze zvolit i přesný rok). Jednotlivá období doprovází humorná kresba se skrytými myšlenkami postav. Pak se již dostanete ke stručnému uvedení do vybrané doby, po němž si zvolíte, co byste chtěli vědět dalšího – je libo třeba něco o výstavbě a správě města, architektuře, právě probíhajícím konfliktu nebo třeba o umění, vědě, náboženství a filozofii? Okruhy nejsou vždy přesně vymezeny, jsou šité na míru době, ve které se právě nacházíte.

Ke každému okruhu máte ještě rozšiřující nabídku, která vás pomocí textu a fotografie seznámí s detaily. Podbarvuje je příjemná hudba a grafika. Text nenajdete v úvodu do období a v seznámení s okruhy – tady na vás čekají lahůdky v podobě pečlivě připravených namluvených animací s dobovými kresbami, fotografiemi, skicami atd.

Poctivé řemeslo

Tvůrci cédéčka si dali opravdu záležet a nenechávají bez povšimnutí ani oživující detaily, které všemu dodávají kořeněnou příchuť. Možná ale mohli podbarvit hudbou i texty, které se zobrazí při hledání nebo při prohlížení staveb různých slohů. A nemohla být všechna doprovodná hudba dobová? Ale to už bych si asi vymýšlel.

Vezme-li cédéčko do rukou historik, určitě najde nějaká ta zjednodušení a bude postrádat některé detailnější informace pro něj důležité. Ale právě o ně nejde – těžko budete chtít prohlížet něco, co zabředá do zbytečných detailů a ztrácí dynamiku. Pokud hledáte ale něco, co by vás provedlo minulostí Prahy a částečně i našeho státu, tak si tato truhla pokladů mezi českými multimédii zaslouží vaši pozornost. Budete pak možná hrdí na to, co všechno je spojeno s češstvím.

multimediální CD-ROM Praha – stroj času
Zdroj: JRMedia, Praha
Telefon: (02) 47 10 87 9
Cena: 995 Kč včetně DPH
Doporučená konfigurace: Windows 98, Pentium II 266 MHz, 64 MB RAM, 24× CD-ROM, zvuková karta, grafická karta se 4 MB RAM

Právě vyšlo
nové číslo
časopisu Computer.
Diskuze (1) Další článek: Kyocera FS 1000: slušný rychlík

Témata článku: , , , , , , ,