Český Telecom: zisk za první čtvrtletí klesl o 34 procent

Český Telecom zaznamenal za první čtvrtletí pokles zisku o 34 procent na celkovou částku 971 milionů korun. Jedná se o nejnižší hodnotu za posledních osm let. Výsledek se rozchází i s očekáváním analytiků.

Celkové výnosy se snížily o jedno procento na 12,7 miliardy korun. Největší pokles zaznamenaly výnosy z hlasových služeb. Příjmy z hovorného klesly o 28 procent, zatímco příjmy z paušálních poplatků o 11 procent vzrostly. Růst se naopak odehrál u datových služeb, výnosy z této oblasti se zvýšily o 29 procent. Důvodem je růst počet přípojek ISDN, který se zvýšil o 39 procent na 427 000, počet telefonních stanic se na druhou stranu snížil o 3 procenta na 3 645 000.

Český Telecom letos neočekává růst výnosů ani zisku. Loni firma vykázala výnosy 52,9 miliardy korun a zisk 4,3 miliardy. Zejména konkurence v podobě mobilních a alternativních operátorů má největší vliv na nepříznivý výsledek příjmů z hlasových služeb. Úbytek zákazníků se firma snaží zastavit nabídkou volitelných tarifů s volnými minutami, které budou platit od května. Podrobnější informace naleznete zde.

Diskuze (13) Další článek: Deset počítačových technologií, které změní trh

Témata článku: , , , , , , , , , ,