Český Telecom spustil bezplatné Wi-Fi

Jedná se o pilotní projekt s plánovanou dobou 3 až 6 měsíců. Připojení po dobu pilotu je zcela zdarma, finální ceny budou stanoveny později. Otestovali jsme rychlost připojení a dosah signálu.
Když Telecom spouštěl pilotní provoz ADSL, sklidil kritiku za ceny pro připojení a přenos dat. Ač se prostě jednalo o testovací provoz, často vycházelo testovací ADSL dráž než jiné druhy připojení. S Wi-Fi podobnou chybu neudělal a prostě to spustil zcela zdarma od začátku.

Eurotel, kde má Český Telecom majoritu, již své Wi-Fi spustil v komerčním provozu na omezených lokalitách. Mohlo by se tedy zdát, že Telecom přenechá Wi-Fi Eurotelu a bude se sám věnovat drátovým technologiím. Nicméně v souladu s celosvětovými trendy, kdy pevní operátoři také pronikají do bezdrátových technologií, začal Telecom také pracovat na své vlastní síti. Tato nová služba se jmenuje Wi-Fi Hot Spots.

Pro začátek zvolil cestu nejmenšího odboru. Ve vybraných prodejnách své sítě Telepoint zprovoznil bezdrátové připojení a testuje, nakolik bude o tento typ připojení zájem. Zatím je k dispozici 15 hotspotů s tím, že budou později v průběhu pilotního provozu přidávány další – plánováno je několik desítek.

V současné době se můžete připojit na těchto místech (prodejny Telepoint):

Město Adresa
Praha 10 Kodaňská 97
Praha 3 Olšanská 3
Praha 1 Jindřišská 14
Praha 1 Politických vězňů 8
Praha 6 Generála Píky 26
Praha 9 Bryksova 42
Hradec Králové Masarykovo nám. 527
Ústí nad Labem Revoluční 5
Kladno Poděbradova 3215
Plzeň Solní 18
České Budějovice Stejskalova 6
Brno Česká 27
Uherské Hradiště Růžová 1238
Přerov Kratochvílova 3
Ostrava 28.října (roh 1.máje)

Vyzkoušel jsem připojení v brněnském přípojném bodě na České. Pokud budete mít zkušenosti s připojením a dosahem v dalších přípojných bodech, dejte vědět do diskuze.

tady je pokryto...

Po připojení k bezdrátové síti telecom se dostanete jen na přihlašovací obrazovku. Při registraci vyplníte základní informace (Telecom slibuje zajímavé ceny pro registrované, nezmiňuje ale jaké) a je vám následně vygenerováno přihlašovací jméno a heslo. Bohužel jméno i heslo si nemůžete změnit a zcela jistě si ho nezapamatujete, je to totiž něco ve stylu d0235jklvsd3.

přihlašovací obrazovka

Po přihlášení již můžete normálně a bezplatně surfovat. Telecom udává 256 kbit/s jako rychlost připojení, rychlost přenosů v praktickém testu přesahovala 26 kB/s. Uznávám ale, že jsem byl jediný, kdo tam nenosil tašky s dárky ale notebook s Wi-Fi kartou.

stahujeme data…

Dosah signálu není upřímně nijak dechberoucí. Na České dosahuje zhruba 20 metrů každým směrem od prodejny Telepointu. Testoval jsem to s notebookem s vestavěnou WiFi, je možné, že s jiným řešením budete mít signál lepší. Opravdu se ale jedná spíše o signál s krátkým dosahem. Na druhou stranu je pro Brňáky signál blízko významného setkávacího bodu, takže během čekání na kamarády můžete pohodlně surfovat.

Pro Brňáky: z Čáry musíte ujít zhruba šest metrů, signál končí na úrovni knihkupectví Ryšavý, na druhé straně vypadl u prodejny pizzy.

letecký snímek České s vyznačeným pokrytím

Přes malý dosah jednotlivých bodů se jedná o velmi slušné pokrytí více míst po celé republice. Většina pilotních projektů bezdrátových sítí je totiž směřována do Prahy a i bezplatná CZFree.net je rozumně využitelná také jen v Praze. S tímto pilotním projektem se tak mohou zájemci připojit i v jiných místech republiky.

Ceny pro komerční provoz po skončení pilotního projektu zatím nejsou stanoveny, vše se teprve bude vyhodnocovat. Jasnou nevýhodou (možná ale i záměrem) projektu je jeho start v zimním období, kdy po venku moc lidí s bezdrátově vybavenými počítači nepobíhá. Troufám si tak tvrdit, že výsledky za tři zimní měsíce nebudou odpovídat celoročnímu průměru. Doufejme tedy, že pilot poběží o něco déle, aby se to dalo otestovat i v teplejším období.

Diskuze (11) Další článek: DirectX 9 budou …

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,