Český startup Portadi se dostal do berlínského akcelerátoru Microsoftu

Mladá česká cloudová společnost Portadi byla vybrána mezi osm týmů, které se účastní třetího ročníku technologického akcelerátoru Microsoft Ventures v Berlíně. Ten má vedle německé metropole pobočky ještě v šesti dalších městech po celém světě a skrze ně dává slibným projektům v začátcích rozvoje zázemí, přístup k investorům, zákazníkům a tak dále.

Portadi budou v Berlíně působit čtyři měsíce, což je tradiční délka tohoto akceleračního programu. Do Microsoft Ventures se každý rok hlásí stovky zájemců, každá pobočka nicméně vybírá pouze omezené množství z nich. Český Microsoft společně s Czech ICT Alliance začal minulý rok do Berlína vozit také české zájemce. Spoluzakladatel Portadi Tomáš Soukup produkt prezentoval při letošní lednové návštěvě.

O Portadi jsme psali samostatný článek počátkem roku. Tato služba se snaží zavést určitou standardizaci a sjednocení do cloudových služeb, v tomto případě v první fázi přes konsolidaci přihlašovacích údajů. V budoucnu se mají funkce nabalovat.

V centru hry

„Cloud a cloudové aplikace jsou v současné době takovým divokým západem. IT průmysl zatím neudělal dobrou práci v propojení jednotlivých systémů tohoto druhu,“ uvedl dříve pro Connect.cz spoluzakladatel Portadi Dušan Vítek. „Nám se otevřela šance zavést určitou formu standardizace.“ Více o projektu zde.

Klepněte pro větší obrázek
Noví účastníci berlínského Microsoft Ventures.

Dušan Vítek a Tomáš Soukup spolu dříve pracovali v Kerio Technologies. Vítek se nový společný projekt snaží rozvíjet v Silicon Valley, kde působí. Do června budou oba spoluzakladatelé k zastižení v Berlíně. Ten je obecně dobrou destinací pro začínající technologické firmy, společně s Londýnem jde o největší evropský ekosystém tohoto druhu. Microsoft navíc „své“ startupy propojuje s významnými zákazníky. V případě Portadi a jejich zaměření na enterprise SaaS by se z toho dalo těžit.

O berlínském Microsoft Ventures už jsme v minulosti rovněž psali. Microsoft do tohoto programu nepřijímá pouze firmy, které chtějí stavět na jeho aplikacích a službách, naopak. „Po celém světě vznikají projekty, které neběží na naší platformě, softwaru a cloudu. My se snažíme být součástí hry,“ uvedl pro Connect.cz jeden z šéfů berlínské pobočky Microsoft Ventures Kai Jäger.

Microsoft si za účast v akcelerátoru poněkud netradičně nebere žádný podíl a stejně tak nevkládá žádné investice. Na ty je nicméně možné dosáhnut skrze samostatný fond a další investiční partnery a zájemce. Například v roce 2012 získalo investici 85 procent firem, které se programu Microsoftu účastnily.

Váš názor Další článek: Turecko chce zakázat Minecraft. Je prý násilný a lze si jej splést s realitou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,