Český SP1 pro Visty už příští týden

Microsoft dostal další pokutu a hodlá tvrdě zaútočit na Yahoo. AMD propouští přes 1600 svých zaměstnanců a vyšel nový Computer.

Poznámka: Tento článek je redakčním komentářem událostí minulého týdne. Může obsahovat osobní názory autora, se kterými nemusíte souhlasit.

Yahoo teče do bot, Microsoft opět pokutován

Yahoo z ničeho nic proti vstupu pod křídla Microsoftu nic nemá, avšak požaduje zvýšení nabídky. Redmondský moloch otevřeným dopisem Stevea Ballmera dal internetové společnosti tři týdny na to, aby přehodnotila své postavení k odkupu a jak se zdá, dopis nabyl účinku. Ballmer už ale ustupovat nehodlá a nechal se slyšet, že nabídka nyní může být ještě menší, než ta původní. I tak každopádně postupně klesá díky nepříznivé ekonomice ve Spojených státech. Dochází tedy na slova mnohých, kteří předvídali, že Yahoo po hromadě vzdoru nakonec odejde z „bitvy“ s pláčem?

Seznam postupně upravuje svojí metodiku internetového vyhledávání. Únorová verze nebyla podle Seznamáků příliš úspěšná, proto chystá verzi lepší. Spíše než Seznam by se však této úlohy mohl zhostit Google, který při vyhledání jakéhokoliv známějšího slova nabídne namísto obsahových stránek ohromné množství odkazů na elektronické obchody apod.

TIP: Co říká na standardizaci OOXML formátu Filip Molčan z OSS a Aleš Růžička z Microsoftu? Přečtěte si jejich odpovědi v naší živé diskuzi

899 miliónů eur už to sice není, i tak musí Microsoft zaplatit další pokutu. 1,5 miliard amerických dolarů na něm vysoudila telekomunikační společnost Alcatel-Lucent. Okresní soud v San Diegu rozhodl, že si Microsoft opět „vypůjčil“ technologie jiných a využit je ke svému prospěchu. Zástupci softwarového giganta se však bouří a dušují se, že soud rozhodně nejedná podle práva. Tak jak tedy, spikli se proti Microsoftu úplně všichni, nehraje skutečně gigant fér, nebo Alcatel potřebuje nějak financovat své ztráty?

Seznam už má být údajně opět na prodej, alespoň tedy podle ČTK. Ačkoliv Ivo Lukačovič minulý týden jakýkoliv prodej popřel, ČTK tvrdí, že jejich důvěryhodný zdroj má jiné informace. Světe div se, ale přikláním se spíše na stranu Lukačoviče, který Seznam vždy bral jako své vlastní dítě a jeho 70 procent akcií mu zřejmě zůstane navždy. Každopádně, pokud se ostatní akcionáři rozhodnou svůj podíl prodat, na fungování společnosti to vůbec nic nezmění.

Bankovní instituce a několik e-novinek

Populární eBanka, tak jak ji známe dnes, úplně zanikne a definitivně jí pohltí žlutý kolos Raiffeisenbank. Banka, která u nás více méně založila trend internetového bankovnictví a zamávala s různými poplatky, skončí 7. července. Telecom byl také žlutý a jaký to byl děs. Doufejme, že v tomto případě tomu bude jinak.

Bankovní dům ČSOB chystá alternativu k mikroplatebnímu systému PayPal. PaySec, kterému se okamžitě začalo přezdívat „pejsek“, by měl uživatelům nabídnout podobné služby, avšak s výhodou lokálního zaměření, díky které by tak měl být dostupný i pro „méně chápavé“ občany. Platit se bude moci v různých e-shopech apod., přesto se však obávám, že se příliš oblíbeným nestane. Mnohým odborníkům se zdá, že mikroplatby tohoto typu na českém internetu prozatím chyběly, tuzemští konzervativnější uživatelé si však nenavyknou, alespoň ne tedy v nejbližší době.

Česká spořitelna hodlá umožnit uživatelům i některým institucím provádět platby pomocí tzv. e-faktur, neboli elektronických složenek. Na první pohled se jedná o opravdu dokonalý nápad. Ten, kdo o tuto službu bude mít zájem, si například nechá poslat místo klasické papírové složenky složenku elektronickou, která se mu zobrazí v jeho internetovém bankovnictví. Jedním kliknutím pak bude možné odsouhlasit platbu a o více se nestarat. Institut nebude otravovat kvůli případnému pozdnímu nebo špatnému zaplacení a uživatel navíc bude odproštěn od čekání ve frontách na poště. Teď už zbývá pouze čekat, kolik si poskytovatel bude za tyto služby účtovat.

AMD propouští zaměstnance a vyšel nový Computer

Microsoft pomalu dostává svým slibům a povinnostem pramenícím z obrovské pokuty a postupně zveřejňuje kompletní dokumentaci k API svých produktů. Windows Server a Client platformy už se dočkaly brožurky o rozsahu třicet tisíc stránek, nyní přibylo další čtrnáct tisíc stran k Office 2007, Exchange 2007 a SharePoint 2007. To je všechno samozřejmě v pořádku, navíc pro open-source a nekomerční využití je vše poskytováno zdarmo. Pro mnohé se však jedno klasické ale objeví. Pokud budete chtít API využívat pro vývoj komerčních produktů, je potřeba si dokumentaci zaplatit podle licenčních politik. Jen aby z toho nebyla další tučná pokuta.

AMD se ke konci loňského roku chvástalo, jak se všechno vrací do starých kolejí a společnost už čekají pouze samé světlé zítřky. Nasvědčoval tomu i finanční plán pro první čtvrtletí tohoto roku, který předpovídal tržby ve výši 1,62 miliard amerických dolarů. O tom, že byl sestaven tak, aby firmu uživil při současném stavu, se už ale nemluvilo. Reálná hodnota plnění je totiž nakonec pouze 1,5 miliardy a AMD kvůli tomu hodlá propustit asi deset procent svých zaměstnanců, což činí něco přes šestnáct stovek lidí.

První Service Pack pro Windows Vista lokalizovaný pro českou verzi vyjde už příští týden, konkrétně 15. dubna. Microsoft ho poněkud nečekaně hodlá vypustit přímo na Microsoft Update systému. Zahraniční balíčky se nejdříve dočkaly samostatné instalace a až po největším náporu byly spuštěny na on-line aktualizační platformě. Zřejmě je podíl Windows Vista na českém trhu opravdu malý a zahlcení aktualizačních serverů nehrozí, takže si tento krok může Microsoft dovolit.

ZAJÍMAVOST: Firefox má vlastní logo ve vesmíru

Telefónika O2 s velkou slávou umožnila využívat své Wi-Fi HotSpoty zcela zdarma všem uživatelům. Má to však samozřejmě své ale, které v tomto případě tvoří skutečnost, že se zdarma dostanete pouze na weby veřejné správy. Vezmeme-li rovněž v potaz fakt, že dosah Wi-Fi signálu od prodejen O2 je jenom pár metrů, opravdu se dá jenom velmi těžko uvažovat o přínosu takové služby.

Čína dělá ústupky a tamní vláda slíbila, že v průběhu Olympijských her v Pekingu nebude blokovat žádný obsah internetu. Číňané si tak budou moci pár dní užít YouTube a Wikipedie. Hry v Pekingu však leží v žaludku mnoha protestantům z celého světa a mohou se takřka zbláznit kvůli poměrům, které v Číně vládnou. Proč ale mají lidé tendenci říkat jiným, co mají dělat a jak se mají chovat? Snaží se o to i pan Bush a podívejme se, kam ho a jeho zemi celá válka přinesla. Pokud se však na povolení webů podíváme očima Číny, je možné, že se po skončení her projedou logy a všichni „hríšníci“ se to později pěkně vypijí.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Česká televize v pátek začala vysílat seriál IT Crowd

Ve čtvrtek vyšlo sedmé číslo Computeru v tomto roce, které se pro tentokrát zaměřuje na kouzla s domácí sítí. Poradí, jak nejlépe postavit takovou síť, co s ní lze všechno dělat apod. V odborném megatestu změřily své síly 3,5“ i notebookové pevné disky, utkaly se i dvě nejvýkonnější grafické karty současnosti a rovněž softwarová sekce přináší mnoho zajímavého. Na 9GB DVD pak mimo jiné naleznete plnou verzi Hotel Guide 2008. To nejlepší počítačové čtení je opět na stáncích.

Další zajímavé čtení z uplynulého týdne:

 

Diskuze (8) Další článek: Ke stažení: změřte přenesená data Bitmeterem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,