Český Photoshop CS4: světelný rok před konkurencí

Na podzim Adobe představil balík kreativních nástrojů CS4 a o pár měsíců později se objevila česká lokalizace vybraných aplikací. V čele je samozřejmě Photoshop pro Windows a Mac OS X.

Společnost Adobe měla na podzim softwarové žně, což jsme ostatně ocenili i na Živě.cz v žebříčku nejlepších softwarových produktů roku 2008. Největší pozornosti se samozřejmě již tradičně těšila nová verze balíku produktů Creative Suite 4 v několika edicích a s vlajkovou lodí Photoshop včele.

V souvislosti s Photoshopem CS4 jsme na podzim publikovali celou plejádu článků včetně rozhovoru s šéfem české pobočky Adobe, dnes se k němu ale přesto vrátíme, Photoshop se totiž o pár měsíců později a již v tichosti dočkal kompletní české lokalizace.

Články na Živě.cz o Adobe Creative Suite 4:

Za posledních osmnáct let se Photoshop výrazně proměnil. Z okrajového programu pouze pro Apple systém si postupem času vydobyl pozici standardu na poli zpracovávání rastrové grafiky, fotografií a i jeho uživatelské rozhraní se stalo modelem pro desítky dalších programů. Současná jedenáctá generace a verze CS4 zabere na disku v rozšířené verzi a se všemi komponentami okolo 1,2 GB dat a bez novější grafické karty a ovladačů s podporou OpenGL 2.0 a Shader Modelu 3.0 jej budete moci používat jen ze dvou třetin, hardwarová akcelerace uživatelského rozhraní totiž patří k těm nejmedializovanějším novinkám CS4.

photoshop_otaceni.png
Český Photoshop CS4 na Mac OS X a akcelerované otáčení se směrovou růžicí

Pokud ovšem oželíte jemné přibližování obrázku, jeho natáčení a setrvačné posouvání ve stylu Google Earth, a kvalitní rendering grafiky, lze Photoshop CS4 s trochou trpělivosti a flegmatismu provozovat i na pár let starém muzejním exponátu. V opačném případě pocítíte především rychlost uživatelského rozhraní bez zbytečných časových prodlev při přibližování a posouvání rozměrných rastrů.

Nový Bridge:  most mezi Photoshopem a diskem

Nedílnou součástí nových verzí Photoshopu je prohlížeč a katalog obrázků Bridge. Ve verzi CS3 jsem k němu měl mnoho výhrad, byl neskutečně náročný na systémové prostředky a mnohonásobně pomalejší než ostatní programy. V CS4 se ale mají věci už poněkud jinak, Bridge lépe pracuje se samotným Photoshopem, je mnohem svižnější a nabízí některé atraktivní funkce pro prezentaci obrázků – třeba zajímavou 3D rotaci.

bridgecs4.png  bridgecs4.png
Prohlížeč a katalog Bridge a pohled na složku v 3D celoobrazovkovém režimu
 
ps_panorama.png
Fotografie můžete z Bridge poslat pomocí automatizačních skriptů 
rovnou do Photoshopu a dvěma kliky myší tak vytvořit třeba panorama

ExtendedScript Toolkit: Photoshop pro programátory

Další program, který je rozšířenou součástí Photoshopu, je editor skriptů, pomocí kterých lze automatizovat různé operace. ExtendScript Toolkit obsahuje debugger kódu, samozřejmě umí automaticky doplňovat kód, takže se nemusíte učit celé API nazpaměť, a syntaxi kódu pěkně obarví. Začátečníkovi v psaní kódu snad už chybí jen nějaký diagramový návrh skriptů, ve kterém by se obešel bez jediné řádky Javascriptu, který Adobe dlouhodobě používá. ExtendedScript Toolkit česky neumí.

extendedscript_toolkit.png
Zdrojový kód skriptu pro skládání HDR fotografií

1,5 GB dat... Bloatware? Ne!

Adobe ve velkém propaguje i svoji technologii AIR, takže vám instalátor Photoshopu CS4 nabídne i některé „tenké“ aplikace včetně klientu pro Acrobat.com pro sdílení dokumentů nebo Kuler, který vám zase nabídne obrovské množství barevných palet třeba pro webdesign. Suma sumárum, po dvaceti minutách instalačního procesu jsem měl pocit, že snad instaluji nový Service Pack. Zlí jazykové by se mohli spiklenecky pousmát, že se jedná o čirý bloatware, při současné velikosti disků je ale nějaký ten gigabajt naprosto zanedbatelný.

pscs4_instalace.png  pscs4_instalace.png  adobetv.png
Během instalace můžete vybrat instalaci velkých komponent i těch nejdrobnějších součástí
Při plné instalaci získáte i AIR aplikaci Adobe Media Player s internetovým televizním kanálem Adobe TV

DVD (skoro) plné videopořadů

Photoshop je včetně všech komponent nainstalovaný a až na pár řetězců i dokonale lokalizovaný do češtiny. Veškerá dokumentace je na webu v aktualizované podobě, na druhém DVD disku v krabici jsem ale našel i populární anglické videopřednášky z webu Lynda.com. Spustí se v pěkné Flash Player aplikaci a na rozdíl od webové verze vám nezatíží internetové připojení. Na druhou stranu jich tu je pouze okolo 400 MB, ke každé CS4 aplikaci jedna. Není toho mnoho, je to spíše jen ochutnávka toho, co najdete na webu. V případě Photoshopu se jedná o tutoriál k práci s novými maskami.

learning adobe.png
Krabice s Photoshopem CS4 Extended obsahuje i ochutnávku videokurzů

Uživatelské rozhraní je ergonomické a šetří pixely

Nový Photoshop má elegantní minimalistické šedé téma, které je díky skinu rámce okna totožné jak na Mac OS X, tak na Windows. Rozložení aplikace v obou systémech se ale ve výchozím stavu liší, takže změny si všimne především uživatel Windows, kde se některé ovládací prvky přenesly právě do rámce okna – podobné „prostorové optimalizace“ využívá třeba i prohlížeč Chrome od Googlu, který do rámce okna vsadil záložky otevřených webových stránek.

ram.png
CS4 používá jednotný skin, díky kterému se nástroje vlezou i do rámu okna a ušetří se místo (Windows)

Nové šedé téma je skvělé, z nástrojů v rámu okna lze jednoduše a mnohem přehledněji přepínat mezi rozložením uživatelského rozhraní pro různé operace (Malování, Video, 3D, Barvy aj. – v Extended verzi), snadno odtud spustíte celoobrazovkový režim, který ušetří dalších několik set čtverečních pixelů plochy a lze odtud aktivovat také tři základní akcelerované funkce nového prostředí – setrvačné posouvání, jemné přibližování a rychlé otáčení prakticky libovolně rozměrného obrázku. To vše bez trhání či znehodnocení kvality obrazu.

ps4_windows.png  ps4_macosx.png
Photoshop na Windows s novým skinem a lehce odlišné rozhraní na Mac OS X

Seam carving aneb Velikost podle obsahu

Další medializovanou specialitou CS4 je magická technologie„seam carving“, kterou v české verzi najdete pod prostým názvem „Velikost podle obsahu“. Pokud funkci aktivujete, můžete měnit rozměry plátna a obsah obrazu se mu bude přizpůsobovat. Photoshop se vlastně pokusí na fotografii nalézt objekty a zkusí je při změně rozměrů plátna co nejméně zdeformovat.

seamcarving1.png  seam carving2.png
Zatímco rozměry plátna se změnily, ptáci mají víceméně původní rozměry
Seam carving dobře pracuje u snadno identifikovatelných (kontrastních) objektů

Funkce perfektně pracuje s ukázkovou fotografií surfařů, která na podzim oběhla svět a Adobe ji ostatně použil i při prezentaci na prosincovém MAX (najdete ji také v dokumentaci), u „ne-tak-pěkně-připravené“ fotografie je to ale už horší a skutečně se stále jedná spíše o ukázkovou technologii, která napovídá, jak bude taková inteligentní automatika pracovat za rok, dva.

Neupravujte fotografii, upravujte její masku

Asi nejefektivnějším vylepšením CS4 je práce s maskami v panelu „Přizpůsobení“. Photoshop tak přejímá způsob práce podobný Lightroomu. Laicky řečeno, můžete upravovat téměř cokoliv, co se týká barev a světla počínaje kontrastem a konče úpravou křivky, změny se ale uloží pouze do masky, originální podklad zůstane netknutý. Parametry masky lze v průběhu editování kdykoliv měnit, případně můžete každou z nově vytvořených masek smazat. Úprava se stane skutečnou a nevratnou až v případě exportu do některého z běžných rastrových formátů.

Práce s maskami funguje na jedničku, panel Přizpůsobení je ale poměrně nepřehledně a snad až ošklivě zpracovaný – jako by se jednalo o funkci psanou velmi horkou nití. Uživatel se zkušenostmi z dokonale ergonomického Lightroomu se ptá, kde inženýři a GUI designeři z Adobe udělali chybu.

prizpusobeni.png  prizpusobeni.png  prizpusobeni.png  lightroom.png  lightroom.png
Nabídka úprav Přizpůsobení se škaredými ikonami, úprava konkrétní masky, seznam vrstev a masek s úpravami a pro srovnání mnohem elegantnější panely s úpravami z programu Adobe Photoshop Lightroom 2

Adobe zapracoval také na automatickém zarovnání vrstev, což je sice funkce již z CS3, nová verze ale tuto funkci rozšiřuje mimo jiné o úpravu hloubky ostrosti. Několik snímků s různou hloubkou se jednoduše prolne a výsledná fotografie, i když to bude třeba makro, bude ostrá na povrchu i „hluboko“ ve fotografii.

Photoshop si troufá na třetí rozměr

Další vylepšení samozřejmě přináší rozšířená a o něco dražší verze Extended. Zde je kardinální novinkou práce s 3D objekty. Do Photoshopu tak můžete nahrát trojrozměrný model ve formátu 3DS (3D Studio) nebo třeba KMZ (Google SketchUp) a pracovat s jeho povrchem jako s běžnou 2D grafikou. Takové modely lze tedy obarvovat štětcem, používat nástroje pro korekci, nahrávat nové tapety aj. I v tomto případě se používá pro osvětlení a pohyb v trojrozměrném prostoru hardwarová akcelerace.

photoshop3d.png
Photoshop na Mac OS X a trojrozměrný 3DS model zatím bez textury

Pokud budete chtít s 3D pracovat na starším počítači, připravte si především velké množství RAM paměti, jinak se vám žádný model ani nenahraje. Adobe samozřejmě předpokládá, že CS4 si nebude kupovat člověk s pár let starým a levným notebookem, na druhou stranu, pokud opět nabídne superlevné studentské licence „za pár stovek“ je docela možné, že se Photoshop dostane i na muzejní počítače – to je z pohledu CS4 vlastně cokoliv, co nedisponuje alespoň 1 GB operační paměti.

Zapracovat na více jádrech, akceleraci a inteligentní automatizaci

Hledat chyby na novém Photoshopu je poměrně těžké. Po čase pravděpodobně každého napadne, že by měl Adobe konečně zapracovat ještě na lepší podpoře vícejádrových procesorů – to je ostatně Achillova pata mnoha skvělých aplikací, na druhou stranu Photoshop alespoň konečně rozumí 64bitové architektuře – i když zatím jen na Windows.

Současný vývoj v Adobe Labs laboratořích naznačuje, že příští verze se budou v mnohém soustředit na inteligentní automatizaci složitých procesů – seam carving je toho živým důkazem a další technologické ukázky Adobe představil na prosincovém MAX v Miláně. Tato automatizace se sice možná bude soustředit primárně na domácího uživatele a tedy Photoshop Elements, nová šoupátka, která posunem nezmění jen kontrast, ale komplexní podání fotografie, se nicméně dozajisté objeví i v dospělém Photoshopu.

ngic1.png  orez.png  
Technologická ukázka Next Generation Image Composition na milánském Adobe MAX
Racka stačilo velmi hrubě obtáhnout a systém už dopočítal jeho pozadí, které odstranil

Pokud se nakonec inženýrům podaří rozdělit zpracovávání jedné fotografie na více procesorů, resp, procesorových jader a zároveň ještě více využijí potenciálu GPU (které si z hlediska flopového výkonu mohou podat ruku se superpočítači), má Adobe i uživatel vyhráno a složité operace nad obrázky s mnoha desítkami megapixelů se budou moci zpracovávat několik málo sekund. Na to si ale budeme muset ještě počkat, majitelé CS4 si budou muset vystačit zatím jen s akcelerovaným uživatelským rozhraním.

A kolik vlastně český Photoshop stojí? Ceny na českých e-shopech se liší. Zatímco oficiální distributor AMOS Software prodává krabicový Photoshop CS4 pro Windows i Mac OS X za jednotnou cenu 25 312 Kč, na Cybexu seženete základní Photoshop za 23 414 Kč. Upgrady ze starších verzí se pohybují okolo 10 000 korun.


Obrázky, co se nevešly do textu

bridge.png  bridge.png  ps_okna.png

ps_okna.png ps_prizpusobeni.png  ps_prizpusobeni.png

ps_rozlozeni.png  ps_malovani.png  ps_text.png 

ps_macosx.png  ps_macosx.png  ps_macosx.png

 

Diskuze (59) Další článek: Ukaž, co v tobě je a vyhraj notebook

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,