Český Office 2010 v kostce: Co přináší nového?

Anglický Office 2010 se už nějaký čas prodává, pomalu se ale blíží i uvedení jeho české verze. Jak vypadá lokalizovaný Word 2010, Excel 2010 a jaké novinky přinese PowerPoint a Outlook?
Kapitoly článku

Další v pořadí je tabulkový procesor Excel s více než dvacetiletou historií. Hned na začátek však nemalou část čtenářů zklamu. Pokud používáte Excel pouze jako „grafický editor tabelovaných dat“ – tedy jako kreslítko na drobné tabulky a ještě jednodušší grafy, jeho čtrnáctá generace vás nechá chladnými. Excel 2010 se totiž soustředí především na zpracovávání velmi rozměrných dat, kontingenční tabulky a přesné výpočty.

Na úvod je ale přeci jen potřeba zmínit společné prvky s ostatními programy z kancelářského balíku. Patří sem samozřejmě barevně odlehčená „ribbon“ lišta, která se více přizpůsobuje grafickému rozhraní Aero, a Backstage View (tedy nový dialog Soubor).

excel2007.png
Základní grafické uživatelské rozhraní Microsoft Excel 2007 (Windows XP)
 
excel 2010.png
Základní uživatelské rozhraní českého Microsoft Excel 2010 (Windows 7)
 
view1.png view.png
Podoby hlavního dialogu

Náhled schránky

Stejně jako nový Word a další aplikace z balíku Office i Excel přichází s náhledem schránky před vložením. Zatímco u Wordu to zase není tak důležité, buňka v sešitu a její obsah už mohou nabývat nejrůznějších podob. Kopírovat tak můžete obsah, formátování obsahu buňky, rozměry buňky, možná ale chcete vložit pouze zkopírovaný vzoreček aplikovaný nad buňkou. V takovém případě náhled skutečně oceníte.

schranka.png
V nabídce schránky oproti 2007 najdete ikony, které fungují jako náhled.
Vložit můžete kompletní buňku, matematický výraz, rozměry, formátování, ...

Sparklines - Minigrafy

„Jiskřící linie“ je nový typ miniaturních trendových grafů, které se vykreslují přímo v buňce sešitu a na první pohled připomínají funkci podmíněného formátování. Minigrafy ovšem nabízí více možností a můžete je lépe uzpůsobit vašim požadavkům. Výborně se hodí k vykreslení trendů v časových řadách, což je ostatně patrné i z obrázku níže.

minigrafy.png
Liniový a sloupcový minigraf (v anglické verzi se mu říká Sparklines) včetně zdrojových dat

Sparklines minigraf v buňce může mít podobu liniového, sloupcového a ekonomického (příjmy/ztráty) grafu. Mimo to v něm můžete nechat Excel vyznačit minima, maxima, nastavit vertikální osu, barvu a tloušťku linie.

sparklines.png
Panel s nabídkou úpravy mingrafů

Podmíněné formátování

Drobného vylepšení se dočkalo i podmíněné formátování. Jeho nabídka je nyní přehlednější a nabízí některé nové prvky.

podminene formatovani.png
Přehlednější organizace stylů podmíněného formátování a nové prvky

Přesnost výpočtů, 64 bitů, obrovské sešity a Gemini

Nový Excel se dočkal zpřesnění výsledků matematických a statistických funkcí. Při počtech nad drobnými soubory dat to sice neoceníte, pokud ale necháte Excel spočítat sloupec s několika tisíci řádky, bude se to hodit. S rozměrnými daty souvisí i 64bitová podpora, kterou budete moci zaškrtnout při instalaci. V takovém případě by Excel neměl mít problém otevřít až 4GB dokumenty, respektive pracovat s náročnými vzdálenými datovými zdroji. Microsoft uvádí, že byste nyní neměli mít problém načíst sešit s mnoha miliony řádků. A to už se skutečně dostáváme ke zcela odlišnému využití Excelu – s využitím kontingenčních tabulek a grafů však nikterak neobvyklému a nemožnému. S velmi náročnými daty by měl Excelu pomoci i externí doplněk Gemini, který by měl být součástí SQL Serveru 2008 R2.

Kontingenční tabulky a Průřez

Do kategorie „náročný“ uživatel patří i kontingenční tabulky a grafy v anglickém originálu známé jako „Pivot table“. Pokud vám nic neříkají, vězte, že dělají Excel Excelem. Pivot tabulka není statická šachovnice hodnot vylepšená o nějakou tu funkci, ale velmi složitý filtr a ještě lépe řečeno pohled na data, který zase nefunguje tak odlišně jako třeba pohledy – Views ze světa databází. Kontingenční tabulka seřadí neuspořádaný soubor dat, třeba rozsáhlý seznam objednávek z vašeho elektronického obchodu, který právě může čítat statisíce až miliony položek.

bezna tabulka.png kontingencni tabulka.png
Běžný zdrojový sešit se statickými daty a vygenerovaný pohled s filtry - kontingenční tabulka
Vypůjčeno z článku Kontingenční tabulky v Excelu 2007

O kontingenčních tabulkách si více můžete přečíst ve stejnojmenné knize a její recenzi od Marka Lutonského.

Excel 2010 rozšiřuje kontingenční tabulky o nový prvek Slicer – Průřez, který může pivoty dále přeskládávat podle nejrůznějších kritérií. Pro člověka neznalého kontingence to bude asi skutečný guláš, snad vám ale napoví následující odstaveček.

Představte si, že máte malý řetězec, ve kterém prodávate trička. Vytvoříte si souhrnnou kontingenční tabulku tak jako na obrázku výše, která všechny uskutečněné objednávky spočítá a rozřadí. Budete tedy znát objem prodeje i tržby, což je patrné na druhém obrázku výše. Data v tabulce samozřejmě můžete dále řadit a přeskupovat, není to ale příliš ergonomické. Přesně toto řeší Slicery na obrázcích níže. Ten prostřední omezí kontingenční tabulku tržeb jen na vybrané pobočky našeho řetězce. Na obrázku vpravo pak máte rovnou tři slicery. Jeden omezí výsledky tabulky podle prodejny, druhý podle barvy a třetí podle velikosti triček. Podoba kontingenční tabulky tedy odpovídá prodaným modrým tričkům velikosti M z pobočky Dolní Hradec. Tato kombinace se očividně prodávala pouze v únoru a březnu. A je hotovo, dokázali byste to stejně rychle bez takovýchto filtrů?

kontingenční tabulka.png slicer.png slicer.png
Kontingenční tabulky a jejich ořezání Průřezem v Excelu 2010

Stejně jako Word i Excel se dočkal některých obecných vylepšení, která se ale už tak výpočtů nad buňkami netýkají. Patří sem tedy podpora pro vkládání snímků obrazovky, vylepšený editor rastrové grafiky ověnčený nejrůznějšími efekty a nová schemata SmartArt, která vaši prezentaci mohou rozšířit o nejrůznější diagramy.

Běžného smrtelníka nenadchne, cílí na podniky

Excel patří k těm nejrobustnějším aplikacím svého druhu. Vylepšená podpora pro kontingenční tabulky a grafy, Průřez a práce s velmi rozměrnými daty z Excelu činí nejen tabulkový procesor, ale po napojení na vzdálené zdroje i robustní databázový procesor a interpret.

office web apps.png
Podoba webového Excelu 2010 v Chromu

Domácího uživatele nová verze ale asi příliš nenadchne. Excel je rychlejší, jeho výpočty jsou přesnější a to platí také o grafech, které umí pojmout více prvků, přelom ale nečekejte. Otázkou nicméně zůstává, jestli je na něj v takové aplikaci ještě místo. Příští verze by se tak spíše než na profesionální funkce mohla zaměřit na šotky v uživatelském rozhraní, které doposud trpí několika nešvary. Některé z nich najdete třeba v diskuzi Bugrování: hledáme chyby v Microsoft Excelu.

V kostce

  • Minigrafy – nový Excel bude umět přímo v buňce zobrazit jednoduché grafy
  • Gemini – samostatný doplněk umožní práci s velmi rozměrnými tabulkami, problém by neměl mít ani s miliony záznamů
  • Vylepšené a rychlé hledání – překážkou by neměly být ani obrovské tabulky
  • Lepší práce s grafy
  • Mnohem vyšší přesnost matematických, statistických a finančních funkcí
  • Náhled schránky – náhled před vložením stejně jako u Wordu
  • 64bitové adresování – umožní práci až se 4GB excelovými tabulkami
  • Snadné sdílenípřes SharePoint a Windows Live (Web Applications) 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,