Český Microsoft Office 2003 přichází

Dnes bude oficiálně uvedena na trh lokalizovaná verze sady aplikací Microsoft Office 2003. S českým Officem pracujeme již pár týdnů, takže můžeme přinést i první zkušenosti. Nabízíme také detailní přehled vylepšení jednotlivých aplikací.

Samotný Office 2003 je na trhu již od konce října, česká lokalizace byla tradičně připravována souběžně s vývojem anglické verze, takže na uvedení lokalizovaných aplikací jsme nemuseli dlouho čekat. Samotný český Office byl předán do výroby již během Invexu, dnešním dnem oficiálně vstupuje na trh.

Před týdnem jsme na Živě analyzovali přínos nového Office z hlediska současného postavení této kancelářské sady na trhu. Nyní se můžeme podrobněji podívat, jaké skutečné změny v novém Office najdeme a současně jak se podařilo lokalizovat jednotlivé aplikace.

Microsoft Word 2003 hlásí lokalizováno

Microsoft dřívější Office přejmenoval na Office System a podstatně rozšířil jeho záběr. Chce jej vyvázat z vnímání této sady jako několik kancelářských programů pro jednotlivé stanice. Mimo klientských aplikací, které známe pod souhrnným označením Office System sem přichází i serverové produkty, jako například SharePoint 2003. Důraz nového Office na XML je zde především pro zpracování databázových dat ze serveru, nová aplikace InfoPath je přímo určena k vytváření a vyplňování XML formulářů vůči databázovému serveru.

Nový Office se měl původně jmenovat Office .NET, aby se zdůraznila jeho vazba na webové služby a komunikaci přes internet. Microsoft nicméně od tohoto označení ustoupil ne proto, že by byl Office nějak méně .NET, než bylo původně zamýšleno, ale spíše proto, že se integrovaná podpora sítí stala vlastní všem novým aplikacím Microsoftu a vyzdvihování v rámci jednoho produktu nemělo smysl.

Jako již několik let u každé novější verze Office, můžeme klidně říci, že zas tak velké revoluční změny se na letmý pohled nekonají. Kdo využívá Word pro psaní dopisů, Excel pro tabulky a grafy a Powerpoint pro základní prezentace, bude hodnotit přínos nové verze skutečně skepticky. Podobně tradičně je každá nová verze Office označena jako výhodnější pro podniky, kde se zlepšuje provázání s firemní infrastrukturou. Nicméně právě v případě Office System je ta vazba na firemní infrastrukturu klíčová. Není to jen pár koncových aplikací pro uživatele, které lze mimo jiné také zapojit do firemní sítě. Je to přímo stavebnice firemní infrastruktury, kde jednotlivé aplikace při samostatném použití využíváte jen na půl plynu. Proto i náběh Office System na plnou efektivitu bude pomalejší kvůli nutnosti vylepšení i na serverové straně.

Co bude k dispozici

Microsoft Office 2003 tvoří deset aplikací, které budou dostupné v sadách nebo samostatně. Na trhu bude několik variant balíků s různou výbavou:

  • Microsoft Office Student and Teacher Edition 2003: Word, Excel, PowerPoint, Outlook
  • Microsoft Office Standard Edition 2003: Word, Excel, PowerPoint, Outlook
  • Microsoft Office Small Business Edition 2003: Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Publisher
  • Microsoft Office Professional Edition 2003: Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Access
  • Microsoft Office Enterprise Edition 2003: Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Access, Publisher, InfoPath

Samostatně pak budou prodávány FrontPage 2003, Project 2003, Visio 2003 a OneNote 2003 (ten ale není lokalizován).

Ceny uvádíme v samostatném článku.

Co se vám bude líbit

Z nového Office 2003 jednoznačně vyčnívá Outlook 2003 (více v dřívějším článku), který obsahuje podstatná vylepšení pro zpracovávání každodenního přívalu e-mailů. Nové spojování do skupin, dynamicky vytvářené Složky výsledků hledání, oblíbené složky, nebo i prosté přesunutí náhledového okna z dolní části na pravou stranu citelně pomáhá. Pro práci s Exchange serverem je skvělý režim Exchange serveru s mezipamětí, kdy se průběžně synchronizuje obsah vaší schránky s aktuálním stavem. I při náhlém výpadku sítě, například při přerušení bezdrátového připojení k síti, můžete stále pracovat s poštou. V Outlooku je toho opravdu hodně, podrobněji jsem se mu věnoval v dubnu.

Na novém Wordu oceníte vestavěnou podporu inteligentních značek, kdy můžete nejen dohledávat doplňkové informace, ale například jednoduše převádět jednotky. Napíšete 12 stop, Word to podtrhne fialovou čárou a klepnutím na tento text to můžete rychle převést třeba na 365,76 cm. Novou funkcí, určenou pro lepší čtení na obrazovce, je nový režim zobrazení rozložení pro čtení. Word v tomto režimu přeformátuje dokument pro snadnější čtení na obrazovce, bohužel je tam ale právě to přeformátuje. Pokud chcete dokument vidět v podobě, v jaké bude vytištěn, či v něm dělat nějaké úpravy stylů, toto není rozhodně režim pro vás.

Word i Excel mají užitečné porovnání dokumentů vedle sebe. Ve dvou samostatných oknech vidíte dva soubory, které se při posunu v jednom okně posouvají i v druhém a můžete tak dobře vizuálně porovnávat dva dokumenty i bez jejich vzájemného slučování.

Seznamy se budou hodit pro jednoduché databáze v Excelu

Excel pak přidává nové Seznamy, což je taková chytřejší oblast tabulky, která sama počítá souhrny sloupců případně zjednodušuje přidávání a mazání políček. Není to tedy nic, co by nebylo možné v předchozí verzi, nicméně zde to jde bez zbytečné práce navíc.

Nový PowerPoint 2003 nabízí jednoduchý export prezentace na cédéčko, kdy se kromě samotné prezentace včetně všech případných připojených souborů na CD přidá i prohlížeč. Hotové CD můžete vypálit, nebo jen překopírovat na sdílenou síťovou složku. Vylepšena také byla kontextová nabídka při přehrávání prezentace (na obrázku vpravo), kdy můžete do snímků volně kreslit poznámky vybranou tužkou a uložit je napevno do prezentace.

Všem aplikacím je vlastní podpora XML, nejen jako dalšího formátu pro uložení na disk, ale jako prostředku pro komunikaci s databázemi, kdy aplikace umí například předvyplňovat jednotlivá políčka formulářů na základě dat z databáze. Aplikací, která by bez XML nemohla existovat, je novinka InfoPath sloužící k vytváření inteligentních formulářů přímo navázaných na databázová data. Součástí instalace je i dostatek připravených šablon (faktury, výkazy, …), které jsou vhodně lokalizovány do českých podmínek. InfoPath bude vyžadovat největší práci pro navázání s firemní infrastrukturou, na druhou stranu může výrazně pomoci zrychlit práci se sběrem a vyhodnocováním dat a minimalizovat možné omyly.

Co se vám nemusí líbit

Jak už bylo mnohokráte řečeno, pokud používáte Microsoft Office na samostatném počítači, nemáte příliš mnoho motivace přejít na novější verzi s číslem 2003. Vylepšení v rámci osamoceného využívání jsou spíše drobná a byť jistě potěší, nejsou životně důležitá. Formát souborů se nezměnil, vše je zpětně kompatibilní až k verzi Office 97, takže nejsou větší komplikace. Pokud byste čekali nějaké novinky v rámci kvality zobrazení, například vyhlazené grafy v Excelu či PowerPointu, také se tu nic nového nekoná. Stejně tak Godot asi přijde dříve než gramatika českého jazyka, to je ale už skutečně tradice. Vylepšení uživatelského rozhraní jsou drobnější, hlavní práci Microsoft odvedl nikoli na rozhraní uživatel-aplikace, ale na rozhraní aplikace-jiná aplikace. Pokud ale taková jiná aplikace ve vašem případě není, budete na rozpacích.

Lokalizace

Počeštění jednotlivých aplikací je zcela v pořádku. Staré termíny zůstaly zachovány, ty nové jsou přeloženy citlivě a v kontextu ostatních položek, nové pojmy ostatně najdete popsány v následujících kapitolách. Nápověda včetně té na internetu je lokalizována kompletně, potěší také nejen jazyková, ale také funkční lokalizace připravených šablon, kdy například nezískáte česky psanou anglickou fakturu, ale fakturu využitelnou i v našich podmínkách.

Anglický Office 2003 používám někdy od dubna (beta 2), českou finální verzi asi tři týdny. Jediným místem, kde přechod mezi jazykovými verzemi neproběhl úplně čistě, je Outlook a jeho pojmenování složek, kdy zůstaly zachovány anglické termíny, není to ale něco, kvůli čemuž bych se mimořádně trápil. Při otevírání jedné powerpointové prezentace jsem narážel na problém. Jak se o pár dní později ukázalo, nebyla to moje chyba, ale chyba Office, když vyšla první vážnější oprava. Jinak problémy nejsou, vše pracuje čistě a byť betaverze měly problémy (ne nepřekonatelné), zde je necítím.

Novinky pod lupou

V následujících kapitolách najdete přehled hlavních novinek Office 2003, jak je nabízí dokumentace k jednotlivým základním programům. Abychom vás nepřehltili, nepokrývá to úplně všechny aplikace nabízené v rámci Office System 2003, jen ty dle našeho soudu zásadní, můžeme se k nim nicméně později vrátit jednotlivě.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,