Fotovoltaika | Větrná energie

Český MeteoSource předpoví, kolik elektřiny dnes vyrobí vaše domácí solární elektrárna

V Česku se za poslední rok znásobil počet malých solárních elektráren na střechách rodinných domů a některých odvážnějších bytovek, a tak roste hlad i po přesné předpovědi výroby.

Jednu takovou nabízí třeba český MeteoSource, který se jinak specializuje na základní bezplatné i komerční meteorologické API pro vývojáře a také související aplikace na míru pro energetiku, pojišťovnictví a další oblasti. Mezi ně patří i veřejně dostupné předpovědní kalkulačky pro solární a větrné elektrárny.

305f9807-67aa-4635-8af6-8db695f688e9
Nejprve vyplníme polohu a základní parametry elektrárny

Do formuláře stačí vyplnit zeměpisné souřadnice (nebo použít autodetekci v prohlížeči), výkon elektrárny v kilowattech a samozřejmě také orientaci a sklon fotovoltaických panelů.

1144429e-fed2-47d2-acc5-45e65670e6d2
Aplikace se poté pokusí odhadnout výkon pro aktuální den 

MeteoSource poté na základě výšky Slunce nad obzorem a předpovědi oblačnosti pro několik nadcházejících hodin spočítá a vykreslí graf, kolik byste toho mohli dnes vyrobit.

Podobně to funguje i s kalkulačkou pro větrné elektrárny, kde se zase bere v potaz povětrnostní předpověď, model turbíny, jejich počet a výška větrníku.

Diskuze (9) Další článek: Rozdíly ve výdrží jsou až dvojnásobné. V Computeru jsme otestovali deset 14" notebooků do 25 tisíc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,