Český Internet v únoru - především rozkvět webhostingu

Kratší měsíc únor nepřinesl na českém Internetu výrazné změny. Projekty, které táhly nejvíce nárůst v počtu shlédnutých stran a IP adres byly především webhostingové služby.
Kratší měsíc únor nepřinesl na českém Internetu výrazné změny. Projekty, které táhly nejvíce nárůst v počtu shlédnutých stran a IP adres byly především webhostingové služby.

Nejrůstovějším serverem v počtu shlédnutých stran byl Albi.cz - elektronická přáníčka. Vzhledem k Valentýnovi je nárůst tohoto serveru celkem pochopitelný. Jinak ale dominovaly především webhostingové služby Redbox, WebPark a Sweb. V případě Swebu jsou dle našeho názoru udávané hodnoty v počtu IP měsíčně zatíženy nějakou chybou, je totiž udáváno 4 milióny IP měsíčně, což dramaticky překonává všechno konkurenční. Ne že bychom to Swebu nepřáli, ale na možnou chybu ukazuje poměr mezi denním počtem unikátních IP a počtem shlédnutých stran, na jednu unikátní IP totiž připadají pouze dvě stránky za den. Atlas v Auditu chybí, takže nelze srovnat hodnoty Swebu s MujWebem, který je tradičně orientován hodně na zahraniční návštěvníky a dosahuje velkého počtu unikátních IP. Přesto je ve starších auditech MujWebu tento poměr zhruba 9,5 stránek na jednu IP.

Ze zpravodajských serverů a magazínů se nejlépe dařilo Auto.cz, jistě také díky zpravodajství ze zahraničních autosalónů a představení nových škodovek. V procentech identicky rostla Stratosféra a naše Mobilmánia (17 procent ve stránkách, 11 procent v denních IP). V základním auditu serverů chybí iDnes a tak není zveřejněn ani pack iDnes-Mobil.cz. Nelze tak sledovat trendy po vzájemném propojení serverů iDnes a Mobil Media. Propojení ale rozhodně více prospělo BonusWebu, který skokově získal větší počet denních IP a rostly mu i shlédnuté stránky. Mobil.cz měl bohužel minulý měsíc pokles ve shlédnutých stránkách i přes nárůst IP.

Celkově lze hodnotit únor jako mírně růstový měsíc. Velké servery v součtu vyrostly o 15 procent ve stránkách, reklamní sítě vzrostly o 3 procenta ve stránkách. Důvodem je větší růst u webhostingu, který není propojen na nějakou reklamu.

Od příštího měsíce se budou odděleně auditovat chaty a jiné diskuze, kde dochází k automatické obnově stránky v době pod 3 minuty. Zřejmě nejvíce se toto opatření projeví u Centrum.cz kde Xchat tvoří slušnou část provozu.

Únorové výsledky iAuditu samozřejmě jako kdykoli jindy můžete podrobit vlastním pohledům a srovnáním, dle všeho ale bude Březen výrazně úspěšnější a to nejen kvůli třem dnům navíc.

Diskuze (7) Další článek: Německá armáda a ministerstvo zahraničí zakazuje používání softwaru od Microsoftu

Témata článku: , , , , , , ,