Česko | Vesmírná turistika

Česko má prvního vesmírného turistu. Díky japonskému miliardáři se podívá až k Měsíci

Japonský miliardář Júsaku Maezawa už ve vesmíru byl. Dokonce strávil 12 dní na Mezinárodní vesmírné stanici. Ale chce víc. V rámci mise dearMoon obletí Měsíc v raketě Starship od SpaceX a vezme s sebou osm lidí, umělců, vybíral je z miliónu uchazečů. Dnes oznámil jména vyvolených a je mezi nimi i jeden Čech.

Jeho jméno nezní česky, ale narodil se tu a říká, že bude reprezentovat i rodnou zemi svého otce – Nigérii a celý africký region. Yemi Akinyemi Dele (41) alias Yemi A.D. se proslavil v českém showbusinessu jako tanečník a choreograf.

„Drazí přátelé, nikdy jsem neměl větší novinku, než o jakou se s vámi nyní mohu podělit. Dnes jsem byl vybrán, abych se vydal na cestu, jaká nemá obdoby: Na cestu kolem Měsíce! Cítím pokoru, požehnání a vděčnost za tuto bezprecedentní příležitost reprezentovat svou zemi, svůj lid, svou rodinu a všechny kreativní snílky na celém světě na první civilní cestě na Měsíc v historii lidstva,“ napsal dnes na své sociální sítě.

Dále děkuje Maezawovi, přidává svá přání, píše o motivaci, zve fanoušky, aby cestu sdíleli s ním:

Kdy se poletí?

O prvním startu Starship se mluvilo už loni, nakonec se nestihne ani letos, v roce 2023 už celkem určitě ano. První orbitální let bude hlavně testovací, pak bude Starship vynášet satelity, a ještě v roce 2023 by mohlo dojít i na dearMoon, nicméně odklady nejsou při vesmírných startech nic výjimečného, takže je pravděpodobnější rok 2024.

Mise má trvat šest dní, poletí po podobné trajektorii, jakou měla (nechtěně, kvůli nehodě) Apollo 13 a jakou bude mít Artemis 2 – oblet posádky v lodi Orion kolem Měsíce, ještě bez přistání.

Kromě Yemiho a Maezawy poletí také:

  • Tim Dodd alias Everyday Astronaut – mezi fanoušky kosmonautiky známý youtuber a filmař.
  • Steve Aoki – americký DJ a producent, známý pro své vlastní show i spolupráci s nejrůznějšími muzikanty (will.i.am, Linkin Park, Lil Jon, blink-182, BTS, Louis Tomlinson, Backstreet Boys, Fall Out Boy aj).
  • TOP (Choi Seung Hyun) – hudebník, rapper, herec, Jižní Korea.
  • Rhiannon Adamová – fotografka, námořnice, Irsko.
  • Karim Iliya – fotograf, průvodce plavání s velrybami, Velká Británie.
  • Brendan Hall – dokumentární filmař, USA.
  • Dev D. Joshi – herec, influencer, Indie.

45 let nic a teď dva Češi

Zpráva o prvním vesmírném turistovi přichází dva týdny po oznámení Aleše Svobody jako náhradníka Evropské vesmírné agentury. Dosud byl jediným českým (tehdy československým) kosmonautem Vladimír Remek, který letěl na jaře 1978.

Maezawa podle Forbesu disponuje jměním ve výši 1,7 miliardy dolarů (39 miliard Kč). Vydělal je coby zakladatel největšího japonského eshopu s módou Zozotown a vypadá to, že si je hodlá pořádně užít!

Artemis Živě: Návrat člověka na Měsíc

Artemis je kosmický program NASA, jehož úkolem je obnovit lety člověka na Měsíc. Na oběžné dráze Měsíce bude vybudována stanice Gateway. Posádku ke stanici bude dopravovat kosmická loď Orion, vynesená raketou SLS. Na povrch Měsíce dopraví astronauty modul HLS, kterým bude minimálně při prvním přistání Starship od SpaceX.

Naplánované mise:

  • Artemis 1: Nepilotovaný let, kdy bude loď Orion navedena na oběžnou dráhu kolem Měsíce a pak zpět k Zemi. Termín: konec roku 2022
  • Artemis 2: Pilotovaný oblet Měsíce. Termín: rok 2023
  • Artemis 3: Přistání člověka na Měsíci. Termín: nejdříve v roce 2024
  • CLPS: Doprava vědeckých experimentů na povrch Měsíce jako podpora programu Artemis. Termín: od roku 2021
Diskuze (59) Další článek: 3DWiser spustil Akademii 3D. Chce naučit tisknout jak firmy, tak amatéry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,