Internet

Česko má 72. nejrychlejší internet světa. Přeskočila nás kdejaká banánová republika

Společnost Ookla provozující nejznámější internetový měřič rychlosti speedtest.net eviduje i statistiky, které země jsou na tom s připojením nejlépe. Před pár měsíci navíc začala mimo obligátních průměrů zveřejňovat i medián rychlostí, který může mít lepší vypovídající hodnotu eliminující různé extrémy.

Kupříkladu v Singapuru, který má podle měření nejrychlejší pevný internet na světě, vychází průměrné stahování na 283 Mb/s, ale medián je jen 209 Mb/s. Z této střední hodnoty tedy vyplývá, že polovina lidí má rychlejší a polovina lidí pomalejší připojení.

Česko je z hlediska aritmetického průměru na 53. místě s rychlostí 106 Mb/s, Slovensko pak se 153 Mb/s je na 37. místě. Medián nás ale posouvá do hloubi pole. Slovensko je s 57 Mb/s na 60. místě, Česko se 49 Mb/s na 72. Na poslední 182. pozici je Kuba s rychlostí 1,86 Mb/s.

 

Medián uploadu je v Česku 20 Mb/s, na Slovensku 26 Mb/s

 

Před Českem je prakticky celý západní svět, ale i některé malé ostrovní státy z Karibiku či Pacifiku. A jen málo evropských zemí je na tom hůř, bídnější připojení má jen Bělorusko a celý Balkán s výjimkou Slovinska.

Diskuze (91) Další článek: Američtí meteorologové mají dva nové superpočítače. Pomohou s přesnější předpovědí počasí a hurikánů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,