Automobily | Česko | Praga

Česko je na mapě hypersportů. Praga Bohema je okruhová zbraň, která může i na silnici

Společnost Praga Cars představuje nádherný hypersportovní automobil Bohema, vyrábět se bude v Česku. Praga tak navazuje na své závodní aktivity a bohatý vývoj od motokár po menší okruhové vozy.

Praga Bohema Grosjean-20 - lowres(3).jpg
Na vývoji se podílel expilot Formule 1 Romain Grosjean a firma zmiňuje i podíl britského závodníka Bena Collinse, který se proslavil jako Stig v pořadu Top Gear. S výrobou pomůže společnost Kresta Racing bývalého závodníka WRC Romana Kresty.

Praga Bohema má karbonový monokok a karbonové díly karoserie, i díky tomu váží jen 982 kilogramů. Šestiválec o objemu 3,8litru dodává Nissan a základní výkon je 522 kW (710 k), ale Litchfield Engineering jej vyladí podle preferencí zákazníka klidně až přes 1000 koní. Maximální rychlost je 300 km/h, ale vzhledem k předchozí větě je zřejmé, že tato hodnota není konečná. Aerodynamika Bohemy při rychlosti 250 km/h zajišťuje přítlak 900 kg.

Bohema v pohybu:

Praga je doma na závodních tratích, ale Bohema je homologovaná i pro provoz na veřejných komunikacích. Tomu odpovídá i dvoumístný interiér – sice je spartánský, ale nelze mu upřít styl a závodní atmosféru. Kůže, alcantara a barevné šité vypadá skvěle.

Praga Bohema interior-01 - lowres.jpgPraga Bohema interior-11 - lowres(2).jpgPraga Bohema interior-22 - lowres.jpg
Volant má integrovaný displej, na kterém se zobrazují klíčová jízdní data (další obrázky interiéru najdete v galerii). Našlo se místo i na integrovaná zavazadla.

Auto je ve fázi předprodukčního prototypu, aktuálně prochází sérií nutných testů, v první polovině roku 2023 Praga oznámí finální specifikace, ve druhé polovině začne výroba. V plánu je asi 20 kusů ročně, ceny začínají na cca 38 milionech korun. Součástí předání zákazníkovi bude okruhový den, kde Praga představí vůz zákazníkovi.

praga_LT_vz38.jpgpraga_V3S.jpgSM-92T PRAGA ALFA_2.jpg
praga_karts2.jpg
praga_V4S_DKR2.jpgpraga_cup_UK_2022.jpg
Značka Praga má za sebou bohatou historii.
Diskuze (6) Další článek: Ve Windows 10 si snadno spustíte grafické programy z Linuxu. Stačí k tomu doplněk ze Storu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,