České školství čeká revoluce v informatice. Děti se budou učit programovat a logicky myslet

  • Projekt iMyšlení představil 11 nových učebnic pro výuku informatiky
  • Cílem je i ty nejmenší děti naučit programovat a logicky uvažovat
  • Přichází odklon od současného konceptu učení toho, jak se počítač vůbec ovládá

Projekt iMyšlení.cz neboli informatické myšlení (PRIM - Podpora rozvíjení informatického myšlení) přináší tak dlouho potřebnou změnu ve školství, alespoň v rámci oboru informatiky. Děti se už od mateřské školky budou věnovat tomu, jak pracovat s logickým myšlením pro programování robotů a programů, přičemž komplexnost se bude postupně zvyšovat až s vyššími ročníky na základní a střední škole.

Počítač je dnes v každé domácnosti i firmě a koncept učení se toho, jak se vůbec ovládá, už je tak hodně zastaralý. I ty nejmenší děti už umí pracovat s moderními technologiemi a mnohdy dokonce lépe, než jejich rodiče. Schopnost ovládání počítače je zkrátka už samozřejmostí a je nutné přistoupit k další fázi informatické gramotnosti, kdy i ty nejmenší děti už musí vědět, jak počítače, stroje či programy fungují a jak být tím, kdo je tvoří.

Pasivita vs. aktivita

Garant projektu iMyšlení – Jiří Vaníček uvedl, že je potřeba děti odpoutat od pasivity k aktivitě, kdy se podílejí na tom, co počítač dělá, jak se robot chová a podobně, místo toho aby pouze sledovali.

Klepněte pro větší obrázek

Je jasné, že současná éra Youtube, kdy děti často spousty hodin denně jen tupě sledují youtubery, je velmi nebezpečná a tento projekt chce tak hravou formou už i ty nejmenší děti zaujmout, aby dali přednost právě aktivnímu zapojení do informatiky, která hýbe celým světem a všemi segmenty.

Začne se už ve školce

Vydáno bylo celkem 11 knížek, které jsou svou náročností a tématem rozprostřené od mateřské školky, respektive 1. stupně základní školy až po střední školu.

Tvůrci ale upozorňují na to, že rozhodně nejde o to, aby se okamžitě z dětí vychovávali programátoři, respektive kodéři, kteří budou bezmyšlenkovitě bouchat kód v nějakém konkrétním jazyce.

V první fázi, který se týká jak zmíněné mateřské školky tak i prvního a druhého stupně základní školy, se žáci věnují rozvoji informatického myšlení a logiky s využitím robotických hraček. Díky tomu mohou okamžitě vidět, jaké řešení je úspěšné, které má své výhody a nevýhody, pracovat v týmu, rozdělit si práci a podobně. Právě okamžitý pohled na výsledek v reálné formě na malém robotovi je skvělý pro děti a jejich zájem.

Klepněte pro větší obrázek
Místo aby děti jen hráli Minecraft, mohou si v něm i zaprogramovat.

Ve vyšších ročnících základní školy už přichází na řadu náročnější úkoly a jejich řešení například pomocí jazyka Scratch a robotů LEGO WeDo, které mají rozšířené možnosti a funkce.

Scratch je jednoduchý programovací jazyk v podobě bloků, takže děti spíše stále řeší jen „architekturu“, algoritmizaci a logiku programu, přičemž se nemusí zabývat konkrétní syntaxí nějakého vybraného jazyka. Díky tomu nejsou ani otravování spoustou chybových hlášek kvůli zapomenutému středníku a podobně, což je další věc, která by spoustu děti jistě odradila.

Ve druhém stupni základní školy už se počítá s učením v oblasti práce s daty a analýzou, stejně tak pokročilejší robotikou třeba s Lego Mindstorms.

Teprve na střední škole přichází na řadu reálné programovací jazyky, v tomto případě vzdělávací materiály počítají s Pythonem, který je velmi populární a také levným programovatelným počítačem Arduino.

Pomoc učitelům

Na nových materiálech pracuje několik autorských týmů, přičemž už v této fázi jsou testované na 70 českých školách. Během následujících dvou let bude stále probíhat dolaďování a úprava dle zpětné vazby od učitelů.

Jak tvůrci zmiňuji, materiály jsou určené jako pomůcka pro učitele a odpovídají tomu, jak má vypadat rámcový vzdělávací program v oblasti informatiky pro všechny stupně škol. Je tak na učitelích, zda si konkrétní části nějak obohatí nebo nějak mírně upraví a přizpůsobí například pro jinou robotickou platformu.

Materiály jsou volně k dispozici na stránkách iMyšlení.cz, kde si lze prohlédnout přehled kapitol a oblastí a zdarma stáhnout celé knihy už nyní. Je na konkrétním učiteli, jestli už začne tyto materiály používat nyní, každopádně dříve než za dva roky nebudou finální verze k dispozici.

Klepněte pro větší obrázek
Přehled všech 11 materiálů pro učitele

Výhodou je, že materiály pomáhají i méně zkušeným učitelům nebo těm, kteří se na tento obor nespecializují a na přípravu podobně komplexní výuky nemají čas. Na školách v Česku je obecně nedostatek učitelů informatiky a tak je často dělají dodatečně například učitelé matematiky a podobně. Materiály jsou tak skvělou berličkou a hotovým řešením, které lze použít pro nový způsob učení informatiky.

Velká změna, ale peněz je stále nedostatek

Z obecného pohledu se jedná o velkou revoluci, byť jen z pohledu konceptu toho, co se vlastně učí. Ivan Pilný, zmocněnec pro digitální vzdělávání uvedl, že ve školství v tomto směru chybí peníze a i když digitální učebny ukazují u dětí skvělé výsledky, rozšiřování probíhá velmi pomalu.

Z tohoto pohledu je tak škoda, že Česko rovnou nepracuje na řešení, které vyřeší problém se škálováním (nejsou učitelé a peníze) pomocí nějaké formy univerzální vzdělávací platformy typu Khan Academy a podobných.

Tyto platformy kombinují na webové stránce video, text, obrázky i interaktivní testy. Jsou tak mnohem komplexnější a obzvláště použitelné v době, kdy si děti ve velkém zvykli na video a pomalu se blíží virtuální a rozšířená realita.

Naštěstí je Khan Academy přeložena do češtiny, takže se dá využít i v našich končinách. Je to ale také o tom, aby byla snaha ze všech stran. Ivan Pilný zdůraznil, že je to pochopitelně i o učitelích a rodičích, kteří se musí zapojit do toho, aby s dětmi v tomto směru pracovali a pomohli vytvářet prostor a formu k učení, které je bude bavit.

Téma: Programování pro děti

programovaniprodeti.jpgAlgoritmické myšlení, logické uvažování, dovednost analyzovat problém a najít jeho řešení… to se hodí už dnes a do budoucna budou tyto schopnosti čím dál důležitější. Zábavnou formou se k nim vyplatí vést i děti. Sledujeme pro vás dostupné nástroje, stavebnice, služby a postupy.

Doporučujeme speciál Computeru Programování pro děti. Za 99 Kč si ho můžete objednat online a během několika dnů vám dorazí do poštovní schránky.

Diskuze (106) Další článek: Nové ovladače pro grafické karty GeForce RTX vylepšují spotřebu v klidovém režimu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,