České firmy na CeBITu

AVG 5.0 se začne prodávat přibližně začátkem dubna.
Se zájmem jsem obešel všechny české firmy vystavující na CeBITu, abych zjistil, co nového sem přivezli ukázat.

V hale označené trojkou mělo společný stánek pět českých firem. Velmi mě zaujal brněnský Zoner představující zde anglické verze svých programů; vektorového grafického editoru Zoner Callisto a především aplikaci pro vytváření hypertextových elektronických publikací s možností vkládání multimediálních souborů (animace, grafika, zvukové soubory) - Zoner Context. Hned vedle jsem shlédl ukázku možností čtvrté verze známého programu od firmy PJSoft, jedné z nejkopírovanějších českých aplikací- InfoMapa. Pánové od PJSoftu mi ochotně předvedli jak českou, tak i anglickou a německou verzi jejich programu. Tuto silnou dvojku vhodně doplňovaly tři menší firmy specializující se na oblast průmyslového nasazení aplikací a počítačů vůbec: Compic, Datec-cs a Istaris ITS. Velice mě také zaujaly dva programy vystavované slušovickou firmou MRP Information. MRP Navigator je program podobný známému Norton Navigatoru určený pro Windows 95. Svými možnostmi a především cenou je více než konkurenceschopným. Ovšem velký zájem byl i o MRP VIDEO system, aplikaci umožňující prostřednictvím běžných telefonních linek provádět sledování objektů a jejich částí průmyslovou televizí bez nějakých zvláštních nároků na hardware provozovatele tohoto systému.

Na letošním CeBITtu samozřejmě nesměly chybět ani dvě firmy specializující se výhradně na produkci antivirových prostředků. Brněnský Grisoft představil široké veřejnosti pátou verzi svého AVG. Jak jsem se dozvěděl, začne se prodávat přibližně začátkem dubna. O kousek dál jsem narazil na Alwil Software, který zde prezentoval svůj dnes už světoznámý AVAST32. Firma DECROS představila klasickou rodinu svých produktů pro zabezpečení Windows95 a Windows NT(!) s možností šifrování dat.

Na CeBITu bylo možné najít i několik firem vystavujících nejen software, ale také hardware či jeho součásti. Notebooky Chicony jsem si prohlédl u firmy Seso, která je známá také svými čisticími prostředky pro ošetřování počítačů. Nebylo možné přehlédnout vskutku královské (13,3") rozměry displeje u modelu Chicony MP975.

Prostějovská firma Infos System zde vystavovala velice zajímavý výrobek. Jedná se o dotykový terminál, který najde své uplatnění všude tam, kde je zapotřebí rychle a věcně informovat kupříkladu o odjezdech vlaků, struktuře okresního úřadu včetně podrobných informací o jednotlivých lidech i s jejich fotografiemi. Zvědavý jsem byl i na to, co zde může vystavovat naše největší automobilka Škoda automobilová, a.s.Mé zklamání bylo zřejmé. Jeden počítač s dotykovým displejem. Nic víc, nic míň.

České skříně a spínané zdroje pro počítače třídy PC vystavovala firma EMKO. Jak jsem se od jejího zástupce dozvěděl, jde především o výrobky určené pro kompletování značkových počítačů AutoCont.

Vstřícného přijetí se mi dostalo i u firmy JBA zabývající se vývojem velkých informačních systémů určených především pro podporu velkých mezinárodních podniků.

Uznání si zaslouží i německý pořadatel, který i přesto, že by ho pár českých firem nemuselo až tak příliš zajímat, nelenil a vydal pro ně specializovaný katalog se všemi základními údaji nejen o vystavujících, ale také o České republice.

Váš názor Další článek: Aktuální zpravodajství z Cebitu

Témata článku: , , , , , , ,