České banky pod útokem

Aktualizováno 11:15: Sledujte dostupnost českých bank v živém přenosu v tabulce na Google Drive od Jiřího Doubravského.



Aktualizováno 10:30: DDoS se stejným scénářem jako v minulých dnech potvrdil i tiskový mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň, podle kterého technici zaznamenali útok v 9:15 a nadále střídavě pokračuje. Z některých IP adres už jsou webové služby banky dostupné a banka nyní vzhledem k problémům neúčtuje žádné poplatky spojené s online transakcemi.

Aktualizováno 10:20: FIO Banka na Facebooku potvrzuje útok na své servery a dodává, že se jedná o klasický DDoS. Takže teď už je jasné, že to dnes opravdu není výpadek.

V pondělí to byly zpravodajské weby, v úterý to schytal Seznam a dnes ráno pro změnu nefungují webové stránky některých českých bank. Lidé na sociálních sítích hlásí nedostupnost České spořitelny, nicméně letmou kontrolou zjistíte, že se nenačítají ani webové prezentace RB, ČSOB nebo třeba Komerční banky.

To už nemůže být náhoda a plánovaný „technický výpadek“, ale s největší pravděpodobností opět organizovaný DDoS.

Po několika dnech se také množí spekulace, kdo za tím vším stojí. Trojice po sobě jdoucích rozsáhlých útoků, které vrcholily vždy v dopoledních hodinách, přece nemůže být náhodou. Ty nejdivočejší spekulace například poukazují na to, že by to mohl být velký ruský botnet, který jen prezentuje své možnosti případným zákazníkům. Stala se tedy z České republiky kybernetická střelnice?

A kdo případně přijde na řadu zítra? Schytala to média, dnes ekonomický sektor, čili už chybí pouze státní správa. Bude se útočit i na weby vlády, parlamentu a prezidenta?

Diskuze (58) Další článek: Beats brzy spustí novou hudební službu za 60 milionů dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,