Dezinformace | Vláda

Česká vláda do boje s dezinformacemi vyšle mediálního experta Michala Klímu

Oživěno 25. března | Zmocněncem pro oblast médií a dezinformací se po středečním jednání vlády stal Michal Klíma. Podřízen bude Petru Fialovi a jeho úkolem bude mj.:

  • koordinovat boj proti dezinformacím,
  • komunikovat s příslušnými ministry a vedoucími pracovníky orgánů státní správy a spolupráce se složkami státu, které se zabývají oblastmi médií a dezinformací,
  • podporovat strategickou komunikaci v Úřadu vlády,
  • spolupracovat na přípravě mediálních nákladů komunikace státu a doporučovat média, skrze která bude komunikace státu realizována.

Syn spisovatele Ivana Klímy a psychoterapeutky Heleny Klímové začal kariéru jako programátor. Po revoluci založil (resp. obnovil) Lidové noviny a později vedl vydavatelství Economia (Hospodářské noviny) nebo Vltava Labe Media (Deník). Spoluzaložil Unii vydavatelů a Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu. Je rovněž předsedou správní rady Nadačního fondu obětem holocaustu.

4. března 2022 | V souvislosti s vyhlášením nouzového stavu kvůli rusko-ukrajinské válce vláda rozhodla také o tom, že zřídí novou funkci zmocněnce pro oblast médií a dezinformací.

Nebude mít žádné rozhodovací pravomoci, ale půjde o poradce, který „bude mít za úkol především komunikovat s příslušnými ministry a vedoucími pracovníky orgánů státní správy a spolupracovat se složkami státu, které se zabývají oblastmi médií a dezinformací, a sledovat jejich činnost“. Kdy funkce vznikne a koho by do ní Fialův kabinet chtěl dosadit, zatím není jasné.

Vláda už minulý týden posvětila organizaci CZ.NIC, aby zablokovala české domény osmi dezinformačních webů. Podle správce národní domény ohrožovaly národní bezpečnost, což je jedna z podmínek, za kterých může do chodu registru takto zasáhnout.

V následujících dnech pak Národní centrum kybernetických operací (NCKO) při Vojenském zpravodajství České republiky požádalo mobilní operátory, aby rovněž začali blokovat některé z dezinformačních webů, které se mezi tím stačily přesunout na jiné domény.

Aktivitu zvýšilo též Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH) spadající pod ministerstvo vnitra. To vydalo analýzu ukazující, jak informace ruských státních médií přebírá česká dezinformační scéna. Na Twitteru pak denně ukazuje příklady různých manipulací a lží, které se na sociálních sítích šíří.

Diskuze (140) Další článek: Z rivalů partneři. Nvidia by mohla vyrábět některé čipy v továrnách Intelu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,