Česká televize se hlasitě přihlásila k Internetu

Dlouho nic a hned dva pořady najednou. A naštěstí povedené - za co já budu teď tu televizi kritizovat?
Všechny naše televizní stanice se celkem pravidelně stávaly terčem všeobecné kritiky za přístup k novému světu, který se pomocí Internetu otevírá, a ostatně i za přístup k počítačům či informačním technologiím všeobecně. Vysílací čas byl minimální a podobal se spíš výstřelům do tmy, buď naprosto zcestných (komerční CW v TV) nebo docela zajímavých, ale krátkodobých (Člověk a počítač). A navíc, to bylo dávno; za poslední dva roky jsme si však mohli napsat akorát jednu tučnou nulu.

Uvedením hned dvou pravidelných, týdenních pořadů, které mají se světem počítačů a Internetu mnoho společného, si však Česká televize okamžitě a výrazně spravila reputaci. Je-li to osobou nového ředitele, nevím; dovedu si však živě představit, že pokud někdo žije několik let v anglosaské zemi, musí být Internetem natolik načichlý, že jej bez váhání začne v novém působišti realizovat – a stejně tak je mně jasné, že pokud se bez něj starý televizní matador po třicet let praxe obešel, nenajde k němu cestu, ani kdyby si o něm ti mladí okolo křepčili celé dny.

Oba programy jsou zajímavé už tím, jak se doplňují – zatímco Extravýzva.cz je ukázkou praktického využití Internetu pro televizní hru, Zavináč je o Internetu.

Extravýzva (http://www.extravyzva.cz) je vlastně určitým prototypem, se kterým se budeme časem setkávat běžně: pořad je realizován v televizi i na Internetu současně, v každém médiu ovšem nenásilně a v tom, co je pro něj typické. Na obrazovce se odehrávají akce a napínavé souboje v netradičních disciplínách; na Internetu si může zahrát každý, fandit oblíbenému družstvu a předávat mu své nahrané body. Družstva samotná pak hrají jednak „v televizi“, jednak na Internetu – vytvářejí svoje stránky a získávají za ně další body. Je bezvadné, že Extravýzva vznikla, i když se jedná o skutečný prototyp takovéhoto pořadu – jen velice malý počet diváků totiž dnes může v době sledování pořadu v TV současně sledovat Internet a je zvyklý tak činit, takže internetová podoba je zatím jen „doplňkem pro vyvolené“. V budoucnu si samozřejmě dovedeme představit daleko intenzívnější vazbu: diváci mohou hrát současně s těmi na obrazovce (logické, vědomostní hry a soutěže) a mohou být vyhodnocováni, Internet bude nabízet rozšiřující možnosti práce, diskusi (online či offline) s účastníky her a podobně. Každopádně ale Extravýzva ukázala bez jakéhokoli znásilňování Internetu nebo televize, jak lze obojí skloubit – a mnoho tisíc odehraných partií internetového keXesa (http://www.extravyzva.cz/kexeso.html) za pár dní potvrzuje slušný ohlas.

Zavináč je pak pořad o Internetu; svou stránku nemá, protože www.zavinac.cz si už samozřejmě zaregistroval někdo jiný, ale registrováním se asi velice unavil, takže má na stránce docela dlouho jen informaci, že se na ní tvrdě pracuje. Zavináč však spoluvytváří Miloš Čermák z Reflexu, který má svou stránku na www.extra.cz. Ale to je pouze náhodná, kuriózní shoda.

Zavináč (každou neděli na ČT 2 ve 20.00, tedy ve výborném čase) především informuje o Internetu. Je určen především pro osoby Internetem ještě nepolíbené a ukazovat jim, co všechno je možné – k Internetu je lákat a pokud možno definitivně přitáhnout. Pro ty, kterým program unikl – repríza je z neznámého důvodu vždy hned v pondělí v 11.30. Pro ty, kterým unikla i repríza: pojednávalo se z různých pohledů a podle mého názoru hodně zajímavě o internetové telefonii (dal se prostor i dvěma konkurentům, jejichž spor se dostal už před soud – SPT Telecomu a Radiomobilu), o návštěvě Steve Ballmera u nás (prezident Microsoftu a dnes možná druhý nejbohatší člověk v USA, velký fanda Internetu nejen z titulu své profese), a taky o Miss Internetu (hloupě sexistický závěr pořadu, který se nás snažil přesvědčit, že, sice, je to taková kuriozitka, ale děvčata, když se do toho vloží navíc pořádné chlapisko s hóódně vysokým IQ skutečně mohou mít a tvořit své vlastní stránky. Asi jako když umí kůň počítat nebo papoušek mluvit, no, nepobavte se).

Pevně věřím, že se oba pořady chytí – musí se ale vyvíjet, už proto, že jsou o Internetu. Extravýzva by měla obměňovat internetové stránky, měnit internetové hry a vůbec vymýšlet pro své čtenáře a návštěvníky stále něco jiného; Zavináč by se měl podle mého názoru ještě více zaměřit na konkrétní divácké skupiny a ukazovat, čím pro ně může být Internet užitečný nebo atraktivní.

Česká televize si může v oblasti Internetu napsat „skoro splněno“; obě zbývající televize, které je vhodnější označovat za televizi jednu se dvěma kanály odlišujícími se pouze stupněm intenzity vymytí mozku, mají zatím nulu. Ne že by ale neměla Česká televize v této oblasti co vylepšovat; například její zpravodajští redaktoři by se mohli naučit, jak se stavět ke zprávám získaným z prostředí Internetu. Zatím například uvádějí, že příslušné informace získali „z Internetu“, ale ne odkud. To je samozřejmě trapný úlet - je to stejné, jako kdyby o informace získané z tiskové kanceláře tvrdili, že ji mají „z faxu“ a od osobního svědectví, že je „z úst“. Ale dejme jim trošku času…

Diskuze (1) Další článek: Vývojář komentuje: které verze FoxPro jsou náchylné na rok 2000 a jak

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,