Bezpečnost | Windows 7 | Banka

Česká spořitelna zakáže přístup do internetového bankovnictví z Windows 7 a Windows 8.1

V lednu definitivně skončila podpora Windows 7, které byly po tři roky už záplatovány jen v rámci placené rozšířené podpory, a také Windows 8.1. Nevyhnutelně s těmito systémy skoncují i externí služby a jednou z nich bude Česká spořitelna.

Svým klientům a klientkám v internetovém bankovnictví oznamuje, že ze Sedmiček ani Osmiček se už ke svým účtům nepřihlásí. Jako první si toho všimly Seznam Zprávy. Přístup bude natvrdo omezený od konce letošního února. Banka doporučuje přechod na Windows 10 nebo 11.

Je to běžný postup, od 19. října 2019 se do bankovnictví nedostanete z Windows XP. Tehdy už ale šlo o pět a půl roku nepodporovaný operační systém. Proč banka nezareagovala dřív, není jisté, tentokrát je ale přísnější. Přístup z Osmiček ukončí krátce po skončení běžného desetiletého období podpory.

sporitelna konec w7.png
Česká spořitelna bude nově vyžadovat aspoň Windows 10, pokud se tedy
pohybujeme ve světě systémů od Microsoftu

Se Sedmičkami je to složitější. Ze spotřebitelského hlediska jde o tři roky nepodporovaný systém, protože záplaty si už mohly pouze kupovat větší firmy. Pokud někdo měl doma starší počítač s Windows 7, používal tedy tři roky nezáplatovaný operační systém. Leda by si zaplatil alespoň mikrozáplaty od třetí strany.

Od února už Sedmičky přestanou podporovat také některé prohlížeče, zejména nejrozšířenější Chrome. Přístup z nepodporovaných systémů se omezuje kvůli možným bezpečnostním rizikům.

Zdroje: Česká spořitelna via Seznam Zprávy | Návody do bankovnictví George

Diskuze (100) Další článek: Zájem o pevné disky klesá, loni spadl na polovinu. Lidé i výrobci chtějí rychlejší SSD

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,