Česká diakritika v názvech domén již brzy

Od konce února začne u vybraných registrátorů domén zkušební registrace domén s evropskými diakritickými znaménky.
Od konce února začne u vybraných registrátorů domén zkušební registrace domén s evropskými diakritickými znaménky.

V listopadu loňského roku byla zahájena registrace domén s asijskými znaky. Během prvních pěti týdnů od zahájení registrací domén v .com .net a .org s podporou čínských, japonských a korejských znaků bylo registrováno přes 700 tisíc nových domén. Nyní se blíží další přelomové období, 26. února bude zahájen registrace domén i s národními znaky dalších jazyků. Mezi nimi je i čeština a slovenština.

Pro Evropu je jediným registrátorem těchto nových domén dánská firma Speednames.com. Ta má certifikaci VeriSign Global Registry Services, aby v rámci zkušebního provozu tyto domény registrovala. Na vývoji standardu pro mezinárodní názvy domén pracuje skupina IDN při IETF. Na jejich webu najdete řadu spíše odbornějších materiálů, jak bude probíhat rozlišování názvů domén na úrovni DNS serverů a podobně. Obecně jde o to, aby se rozšířené znaky vhodně kódovaly do základní znakové sady ASCII. Je to sice zběsilé, ale kódování by mělo vypadat třeba takto: živě.cz se převede na bq--af7p62p7oynq.cz. Ten nečitelný patvar bude uložen v databázi domén a při tradičním dotazu přes whois se budete muset ptát na tuto posloupnost, při zadávání třeba v prohlížeči ale budete používat formu s diakritikou. Kódování domén si můžete vyzkoušet i sami, nicméně Internet Explorer nezvládne udržet potřebné kódování Unicode UTF-8 a Netscape Navigator mi stránku zobrazil jen na chvíli a pak na ní zkolaboval.

Před tím, než systém nových domén plně vstoupí v platnost, bude nejprve probíhat testovací období, kdy se bude finální podoba standardu ladit. V této době si budete moci jméno s diakritikou pouze registrovat a tak rezervovat pro pozdější využití, doména nebude dána do seznamu aktivních domén.

VeriSign dokonce hrozí, že některá písmena národních abeced nemusí být v konečné podobě standardu zařazena. Ač to zní téměř nemožně, čeština bohužel může být právě tím jazykem, který na to třeba doplatí. Na vině je značná roztříštěnost používaných standardů pro kódování češtiny a jde o to, který systém bude vybrán za bernou minci. Pro češtinu a slovenštinu se nyní počítá s Latin Extended-A, což je sice standard, ale přiznejme si, chtě nechtě, standard nestandard u nás dominuje Windows 1250. Ještě tedy v této oblasti bude zcela jistě o čem diskutovat.

V současné době je znám pouze harmonogram startů zkušebního provozu pro jednotlivé regiony. Datum ukončení tohoto testování je zatím ještě otevřené a je závislé na finální podobě kódování a ukládání dat do registrů domén. Již brzy tedy bude možné registrovat libovolný český název domény v doménách .com, .net nebo .org. Na jejich oficiální start do běžného používání si budeme muset ještě počkat, ale doba obsazování pozic pomalu začíná.

Diskuze (127) Další článek: Kdy bude skutečně uveden VIA Samuel 2?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,