Česká cesta: Centrální předplatné?

Poskytovatelé obsahu diskutují o společném předplatném pro přístup k placenému obsahu českých online magazínů. Jediné předplatné by mělo umožnit čtenáři přistupovat k placenému obsahu všech českých online magazínů.

Záhy poté, kdy Mobil Media oznámila uvedení placeného kanálu BonusWebu vyzval Patrick Zandl ředitel produkce téhož vydavatelství české poskytovatele obsahu k diskusi o vytvoření “Subscription foundation” (SF), jinými slovy společného předplatného pro přístup na zpoplatněné servery. Jedno předplatné by mělo čtenáři umožnit přístup do placených sekcí magazínů na webu, ty by se pak v rámci SF dohodly o přerozdělení předplatného. (Reklama Nawebu)

Vydavatelé online magazínů si slibují, že zpoplatnění obsahu umožní mnohým projektům dovést profesionalizaci do zdárného konce a u zprofesionalizovaných webů vylepší příjmy z reklamy, které nejsou vždy právě valné. Problém je ovšem v tom, že se každý vydavatel obává, že pokud bude server A požadovat předplatné sto korun, server B dvě sta, na server C už čtenářům nezbudou peníze. Další problém je v tom, jak peníze za předplatné od čtenářů vybírat, a aby toho nebylo málo, potíž je i s autentizací předplatitelů – je to strašná otrava muset se desetkrát denně zalogovat, abyste si mohli přečíst svých pár oblíbených serverů. Tohle vše by mělo vyřešit centrální předplatné.

V podstatě jde o to, že byste na kterémkoli serveru, který bude členem SF, mohli vyplnit svou přihlášku předplatného, převést peníze na účet (patrně dostanete na výběr klasický převod i oblíbené realtime alternativy typu Monetky, I Like Q nebo DirectPay), vybrat si uživatelské jméno a heslo a můžete přistupovat do předplatitelských sekcí všech webů SF. Výhoda bude v jediném předplatném, které by nemělo být nad možnosti obyčejného uživatele Internetu, a v jediném přihlašování. Stačí, když se přihlásíte jednou během relace (session) a na dalších serverech SF už se přihlašovat nemusíte – systém je tedy pohodlný, jednoduchý a efektivní. Vydavatelé dokonce zvažují možnost dohody s mobilními operátory, kteří by mohli umožnit platbu předplatného pomocí SMS (předplatné by se odečetlo z vašeho kreditu, případně přičetlo k měsíčnímu účtu).

V zahraničí existuje několik podobných typů společných předplatných. Ta ale obvykle fungují jen na několika spřízněných webech (třeba v rámci jediného vydavatelství). Na české Síti by se ale mohlo podařit něco unikátního – totiž opravdu “monopolní” předplatné. Jediný problém by mezi sebou řešili vydavatelé: kdo má kolik peněz dostat z celkového balíku. Určitě daleko menší náklady má na vytvoření stránky magazín o mobilních telefonech nežli třeba web publikující analýzy trhu. Rozdělovat pak předplatné podle počtu přístupů nebo podle počtu unikátních návštěvníků, to by se určitě líbilo masově navštěvovaným serverům s nízkými jednotkovými náklady, nežli malým serverům s několika málo čtenáři…

Pokud by se vydavatelé někdy nedohodli, mohli by se třeba od SF chtít odtrhávat a některé servery by si zakládali své skupinové předplatné jako se to přihodilo v oblasti měření návštěvnosti, kde dnes už neplatí, že všechny servery najdete v auditu TNSI. Tenhle problém by mohlo vyřešit rozdělení předplatného v rámci SF na segmenty (například byste si zaplatili předplatné na Zpravodajství + Technika, nebo Zpravodajství + Zábava, Zpravodajství + Finance atd.). V jednom segmentu lze očekávat daleko snazší domluvu mezi vydavateli a dá se případně kombinovat několik segmentů či přímo dokoupit jednotlivý server.

Výběr serverů do segmentu by se vůbec nemusel vyhrazovat společným tématem, i když je patrné, že čtenáři se zájmem o PDA čtou většinou všechny konkurenční servery, ke slučování by se mohlo sáhnout po výsledcích služby typu TNS iDot, kde lze vysledovat překryvy čtenářských zájmů. Jinou možností by bylo třeba předplatné v rámci mediální skupiny (například všechny servery Computer Pressu, balíček Internet Info nebo aliance Mobil Media–iDnes). Předplatné by tak mohlo být v podstatě sestavované podle více způsobů, i ceny by se mohly lišit, ale výhody by zůstávaly: jediné předplatné, jediné přihlášení a vše ostatní by řešila SF za čtenáře. Dle mého názoru je nápad založit SF tím nejlepším řešení zpoplatnění webů. SF by mohlo obsahovat třeba i část k placení za kus (třeba za jeden článek na serveru mimo vaše regulérní předplatné). Otázkou je, jak by taková SF měla fungovat – to už ale nechme na vydavatelích.

Diskuze (189) Další článek: Grafická karta Matrox Parhelia

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,