Bezpečnost | Odposlech

Češi v karanténě špehovali své blízké a instalovali jim stalkerware, zjistil Avast

Během jarní karantény český NÚKIB několikrát varoval před zvýšenou aktivitou nejrůznějších kybernetických zlořádů a slabinami práce z domova, což byl jeden z dalších možných vektorů útoku na firemní data a síť třeba skrze špatně zabezpečené spojení VPN.

Před útoky varoval i Avast, který dnes vyrukoval ještě s trošku jinými čísly. Během jara totiž zachytil mnohem více stalkerwaru než dříve.

Stalkerware je program, který žárlivý partner tajně nainstaluje na telefon/počítač své drahé polovičky, načež může odposlouchávat, zdali osoba na sociálních sítích a IM komunikuje opravdu jen se svojí matkou, a nikoliv se sousedem z přízemí, který chodí dvakrát týdně do posilovny.

753fb847-8a84-4587-b014-b21a52927d8e
Špehovací spyware a stalkerware podle Avastu

Nutno podotknout, že se nejedná o žádnou legraci, v době pandemie a karantén napříč světem totiž vzrostl také počet případů domácího násilí. A i kdyby ne, instalace podobného malwaru bez vědomí majitele telefonu a počítače je samozřejmě dle charakteru na hraně či i za hranou zákona.

Avast se v tiskové zprávě pochlubil, že jen v Česku díky své vlastní aplikaci před podobným stalkerwarem ochránil několik set zdejších majitelů chytrého telefonu.

Namísto instalace podobných pochybných prográmků tedy společně raději sledujte náš nedělní Týden Živě, který váš partnerský vztah utuží stejně jako romantická dovolená.

Diskuze (13) Další článek: Mapy Google začaly zobrazovat polohu semaforů. Zatím jen někomu a není jasné, k čemu to bude dobré

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,