Hudba, filmy, seriály | Televize

Češi objevují kouzlo legálního sledování filmů na internetu, na trhu se objeví další hráč

Českým internetovým videopůjčovnám roste počet zákazníků dvouciferným tempem, přibývá však i konkurence. On-line filmy legálně tak již sledují statisíce Čechů. Letos v lednu nabídku obohatil světový gigant sektoru Netflix, příští rok do hry vstoupí videotéka satelitního a internetového operátora Digi CZ. Přitom ještě loni zkrachovaly tři menší projekty TopFun, Ivio a Klik TV.

Postupně si zvykáme

Krom výrazných marketingových kampaní za růstem stojí především zrychlující se připojení k internetu a rozšiřující se nabídka chytrých televizí schopných umožnit instalaci souvisejících aplikací. „Češi pomalu, ale jistě zjišťují, že sledovat filmy on-line lze i jednoduchou, legální cestou. Není nutné je složitě hledat na úložištích nebo riskovat sdílení přes torrenty,“ uvedla manažerka O2 Videotéky Viera Kasalová.

Videotéka dostupná pro majitele O2 TV, kterých je aktuálně 220 tisíc, funguje od roku 2006. V dubnu 2014 firma spustila její on-line verzi. Výnosy z videotéky od ledna do září letošního roku meziročně vzrostly o patnáct procent, počet vypůjčených filmů a seriálů dokonce o sedmnáct procent. Konkrétní čísla však firma neuvádí. K tomu dopomáhá i fakt, že videotéka sice nabízí filmy po jejich premiérách v kinech, ale ještě v období před jejich distribucí na DVD.

Také další významní hráči na trhu videoték pocházejí z telekomunikačního trhu. Služba My Prime kabelového a internetového operátory UPC měla podle údajů firmy na konci září 27 tisíc aktivních uživatelů. Meziročně to znamená dvaapůlkrát více. „Nárůst je ovlivněn v prvé řadě zvyšujícím se počtem zákazníků UPC, kteří mají MyPrime k dispozici, a také neustálým rozšiřováním nabídky filmových a seriálových titulů,“ uvedl mluvčí UPC Jaroslav Kolár.

V nabídce má služba nyní dva tisíce filmů a seriálů, což je šestkrát více než při spuštění služby v květnu 2015. Dalšímu z výrazných subjektů na trhu, Alze, meziročně přibylo 22 procent klientů, počty vypůjčených filmů stouply dokonce o 29 procent. Také podle zástupce Alzy Hany Žákové je za nárůstem nejen zvyšující se počet filmů a seriálů, ale i možnost zhlédnout film po zakoupení v časově neomezené době.

„Jednou z velkých novinek, které chystáme, je aplikace pro televizory,“ uvedla Žáková. Provozovatelé videoték shodně tvrdí, že vstup amerického Netflixu na tuzemský trh jejich byznys negativně neovlivnil, naopak jim prý může pomoci. „Netflix je dalším ze subjektů, který pomáhá edukovat český trh a vysvětluje, že kvalitní obsah není zadarmo. Nevnímáme ho ale jako přímou konkurenci,“ říká mluvčí O2 Kateřina Mikšovská k soutěžení se sítí, která má celosvětově 83 milionů uživatelů ve 190 zemích.

Netflix za konkurenta nepovažuje ani skupina Nova provozující Voyo.cz. „Uživatelé naší videotéky mají největší zájem o lokální tvorbu a živé sportovní přenosy, které Netflix nenabízí,“ míní ředitel sekce nových médií Novy Piotr Kocel. Také Voyo.cz zaznamenalo nárůst počtu uživatelů, a to meziročně o pět procent. Nyní jich má přibližně třicet tisíc.

Ze satelitu na internet

Trh s placenými internetovými videotékami navíc rozšíří další hráč, provozovatel satelitní televize Digi CZ. Videotéka bude součástí její internetové televize Digi2Go a startu by se měla dočkat příští rok na jaře. „Osobně bych byl rád, kdybychom ji spustili na konci prvního či na začátku druhého kvartálu,“ řekl deníku E15 generální ředitel firmy Vladimír Rusnák.

Investice do videotéky je dalším krokem nového majitele Digi CZ, kterým se loni na jaře stala dosud hlavně energetická skupina Lama Energy Group. Od té doby se snaží nejen vylepšit samotnou satelitní nabídku, například o programy s vyšším rozlišením (HD), ale i prémiové stanice, jako je filmová HBO. Dalším krokem pak bylo zářijové spuštění vlastní internetové televize Digi2Go.

Obdobně jako další videotéky bude Digi CZ spoléhat zejména na internetové půjčování celovečerních filmů tuzemské a zahraniční produkce, k nimž firma nakoupila práva. Krom legálních konkurentů bude společnost muset bojovat s internetovými piráty. „K filmům je mnohem jednodušší se dostat nelegálně. Chceme proto najít způsob, jak službu lidem prodávat za rozumnou cenu,“ podotkl Rusnák.

Digi CZ vlastní mimo jiné exkluzivní práva na nejvyšší anglickou a španělskou fotbalovou ligu či tenisové turnaje ATP. Díky tomu také vysílá vlastní sportovní programy DigiSport. Vlastní filmový kanál ale právě kvůli množství jiných programů zaměřených na filmovou tvorbu a pirátství spouštět nehodlá. „Větší smysl dává spustit videotéku a videopůjčovnu,“ dodal.

Článek původně vyšel na E15.cz

Diskuze (92) Další článek: Podrobný test 31 grafických karet ukázal, jak je na tom hraní počítačových her na Linuxu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,