Technologie | Statistiky

Češi jsou mistry v používaní bezkontaktních karet, platí s nimi nejvíce z celé Evropy

Češi na tom s moderními technologiemi při placení nejsou tak špatně, jak by se na první pohled mohlo zdát. Vlastně jsou tam hodně dobře. Bezkontaktní karty používají v takové míře, že se jim žádný jiný evropský národ nevyrovná. Informuje o tom statistika České bankovní asociace.

"Česko je na špici v platbách bezkontaktní kartou. V přepočtu na obyvatele v rámci Evropy podle statistik vedeme jak ve frekvenci, tak i v objemu. Podle dostupných čísel zaplatíme několikanásobně více než ostatní Evropané. Na jedné straně je to důkaz toho, že jsou Češi v oblasti bankovnictví proti jiným zemím velmi inovativní. Na straně druhé je to i zásluhou bank působících v ČR, které na rozdíl od zahraničních bank investovaly nemalé peníze do zajištění hustoty bezkontaktních terminálů u obchodníků a poskytovatelů služeb," říká Tomáš Hladík, poradce pro platební styk ČBA.

Bezkontatní platby ale lidé využívají hlavně pro domácí platby. Ty mají na svědomí 99 procent z celkového objemu bezkontakních transakcí. Meziročně je nárůst těchto plateb o 80 procent. Lidé na bezkontakních kartách oceňují hlavně jednoduchost a absenci autorizace při platbách do 500.

Diskuze (44) Další článek: Za týden Apple představí nový iPhone. Pomalu dělejme pápá 3,5mm jacku

Témata článku: , , , , , , , ,