CES: Zajímavosti nultého dne

Středa patřila na CESu hlavně novinářům. Výstavní haly byly zaplněné dělníky a nepořádkem. Přesto nebyla o zajímavosti nouze. Produktem dne označuji orbiTouch Keyboard - zapomeňte na bezdrátové klávesnice, teď jsou tu bezklávesové.

Včerejší, zatím ještě předvýstavní, den na elektronické show CES, se nesl ve znamení stavebních prací. Jen málo stánků bylo kompletně postavených a připravených čelit zájmu několika stovek novinářů. Ve všech halách tak panoval řízený zmatek a neřízený nepořádek. Přesto se našlo několik produktů a akcí, které přilákaly pozornost novinářů.



Jednou z nich bylo vyhlášení nejlepších, nebo spíše nejzajímavějších, výrobků uplynulého roku - Best of Innovation 2003. Jak jsem mohl včera, při procházení jednotlivých hal vidět, nese se letošek ve znamení zmenšování a zeštíhlování produktů. Tento trend poznamenal i Best of Innovation a tak si v kategorii počítačových sestav odnesly ceny štíhlé HP Compaq Evo D500 a Evo T20. 





Hewlett-Packard akci vůbec kraloval, v kategorii příslušenství si odnesl i další dvě ceny za tiskárny Deskjet 5550 a Deskjet 3425. Dalším rekordmanem byl Belkin, jenž v kategorii hardware získal hned tři ocenění za: 4X4 USB Peripheral Switch, Bluetooth Access Point with Print Server a Hi-Speed USB 2.0 Pocket Hub. V kategorii domácích sítí se největšímu zájmu těšil KX-HGW600 Concourse™ Home Gateway Router od Panasonicu. Zajímavé bylo, že se na akci neukázal ani jeden z WiFi produktů. Mobilním telefonem roku se stala Nokia 3650. Zdatně jí sekundoval Samsung SGH v205 nebo Motorola V70.

Krom klasických produktů předních výrobců získalo ocenění i pár projektů, jež poutaly pozornost svou originalitou. Asi nejzajímavějším byla klávesnice orbiTouch Keyless Keyboard od firmy Keybowl. Pokud jste si dodnes mysleli, že na klávesnicích už toho příliš vylepšit nejde, tato vás přesvědčí o opaku. Je totiž bez kláves. K ovládání slouží dva hrboly podobné ergonomické myši. Když chcete psát, jednoduše pohybujete hrboly do specifických poloh, přiřazených jednotlivým znakům. Podle výrobce se psát naučíte za pár hodin. Osobně si nemyslím, že by se tento produkt příliš rozšířil, ale originalita mu jistě nechybí.



K prohlídce lákaly i dvě oceněné mikrovlnky. Jedna z nich nabízí mimo klasické služby také zabudovaný topinkovač (divím se, že na to dosud nikdo nepřišel), druhá je o mnoho inteligentnější a nabízí ovládání nejen klasické, ale i přes PC, mobilní telefon či Internet. Pokud to hodně zjednoduším, lze troubu použít následujícím způsobem: před odchodem do práce dáte připravený polotovar do mikrovlnky, nemusíte se bát zkažení - výrobek i chladí, před odchodem z práce se přes Internet k mikrovnce připojíte a necháte ji vařit.

A jaké události očekávat v první otevírací den? Kromě ukončení stavebních prací a otevření bran výstavy pro běžné návštěvníky, si zájemci mohou vyslechnout tři velmi zajímavé projevy. Ráno bude ve velkém sále hotelu Hilton hovořit šéf Sony, Kunitake Ando. Odpoledne jej vystřídá CEO Intelu, Craig Barrett. Asi největším lákadlem však je hodinová řeč Michaela Della.

Diskuze (9) Další článek: Přenosný video přehrávač od ViewSonicu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,