Červ Conficker má zítra zničit internet

Užijte si dnes surfování po internetu, může být na delší dobu poslední. Až takto hrůzostrašné scénáře zakončené útokem na infrastrukturu internetu se připisují zítřejšímu dni, kdy by prý mělo dojít k masivní ofenzivě hojně rozšířeného červa Conficker.

Conficker se poprvé objevil v říjnu loňského roku a začal se rychle rozšiřovat. Využívá chyby v operačním systému Windows (2000, XP, Vista, Windows Server 2003 a 2008), která sice byla ze strany Microsoftu obratem napravena, ale rozšiřování červa se přesto rapidně zrychlilo. Na vině je především neodpovědný přístup uživatelů, kteří si neaktualizují systém záplatami. Dále se o rozšiřování zaslouží ti uživatelé, ke kterým se Conficker dostal před instalací záplaty spravující původní oslabení.

Na první pohled je červ neškodný a nijak se neprojevuje. Čeká ale na příkazy útočníka, který jej může na dálku ovládat. Zatím se jen aktualizuje na novější, dokonalejší verze a šíří se dále. Napadl již přes deset miliónů počítačů. Zítra však dostane každá jeho kopie nějaký speciální příkaz, navíc se má razantně rozšířit síť domén ze kterých jsou červi spravováni. Výrobci bezpečnostních softwarů pochopitelně neváhají strašit i těmi minimálně pravděpodobnými, ale čistě teoreticky možnými scénáři, že se červ pustí do přetížení klíčových serverů a ohrozí infrastrukturu internetu.

Závažnost rozšíření Confickeru ale není dobré brát na lehkou váhu. Je to jeden z nejzávažnějších případů posledních let, o čemž svědčí i odměna čtvrt miliónů dolarů od Microsoftu za dopadení autora (autorů) tohoto červa. Odměnu si zatím nikdo nezasloužil, autor (autoři) stále nebyl vypátrán.

Nechcete-li nechat nic náhodě, stáhněte si nástroj pro odstranění Confickeru a aktualizujte si systém Windows.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze (58) Další článek: Kybermozek: Vědci vyrobili prototyp neuronového čipu

Témata článku: , , , , , , , , ,