Černobíle: Výběr prohlížečů ve Windows

Diskuze čtenářů k článku

10. 09. 2009 19:57

Jděte raději třeba do přírody nebo si otevřete knihu, zoufalci. Tyhle Vaše výrony na úkor MS či IE mě už vážně iritují. Kdybyste pravidelně souložili, asi by nebylo těchto ubohých diskuzí. Jirka

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 09. 2009 08:58

Rastakajakwana:

Hele, jses mimo misu. Podle meho nikdo nevnucuje nikomu IE. KAZDY ma pravo a moznost si jednoduse zvolit svuj prohlizec. Ze je nekdo vylizanej a nevi jak na to, nebo ze existuji i jine browsery je jeho problem. Kdyby Apple nabizel i ted starou verzi Safari, tak kdyz budu BFU, tak me to nebude zajimat a pokud BFU nebudu, tak si stahnu jiny prohlizec. Proste EK dle meho nema co kecat alespon v teto otazce Microsoftu do prace, at uz je jakkoli kvalitni ci ne. Kazdy ma pravo volby a prave proto jsem si zvolil jinou cestu v jine platforme a ty mas zase Linux a Operu. A co ma byt? Proc by melo MS trapit, ze 90% uzivatelu jsou lizatka, kterym reknete otevri si prohlizec a oni si mysli ze prohlizec je Seznam. To neni problem, ktery by mel resit Microsoft.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ufi
09. 09. 2009 20:34

ještě že studuju při práci jako rezervu něco jinýho a budu moci z IT oblasti případně snáze zdrhnout. to bude hokej, jeden bude chtít ie, druhej ff a třetí oboje. pak to bude i u jiných programů a za chvíli bude všechno dělaný tak, aby žádný minoritní výrobce neplakal, takže it akorát přibude práce. pak se někdo ještě obuje do jablek, že nabízejí ve svým os taky jenom jeden prohlížeč a budou se soudit všichni se všema.

a podle čeho chtějí soudit jaký dát do výběru prohlížeče? já mám třeba v pc dva, ie a ff. takže ovlivňuji statistiku obou prohlížečů. ff mi třeba nabíhá se všemi doplňky 20s, takže na přečtení novin mám ie, to naběhne hned.

a mimochodem, v korporátním prostředí bude stejně výběr omezen podle potřeb podniku, takže budou všechny kompy nastavený stejně. a tam to určo opera nebude.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 17:45

Microsoft je pokutován na základě kvičení marginálního tvůrce dalšího v řadě browserů. Mě osobně je ÚPLNĚ jedno v kterém prohlížeči pracuji va webu. A jestli v novém OS (opět od MS) budu nebo nebudu mít volbu prohlížeče je mi zcela lhostejné. BTW - po rozhozhodnutí EK si Operu nikdy nenainstaluji, i kdyby mi její šéf denně čistil boty. Položil si vůbec někdo otázku, proč je tento prohlížeč na stejném procentu nasazení jako např. Linux. Vzpomene si někdo, že MS přišel první s poskytováním prohlížeče zdarma - což zlomilo vaz Netscape navigator.

Další rozhodnutí politicky korektních byrokratů jistě na sebe nedají čekat, a nemusí se jednat jen o oblast IT - kolik je dalších looserovských firem, které si zaslouží zastání protí těm hnusným, úspěšným a arogantním hulvátům. Tedy úspešné nutno exemplárně trestat a neúspěšné za cizí peníze protežovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 09. 2009 07:28

"Mě osobně je ÚPLNĚ jedno v kterém prohlížeči pracuji va webu. A jestli v novém OS (opět od MS) budu nebo nebudu mít volbu prohlížeče je mi zcela lhostejne"

Ked Vam to je jedno, tak si to ani neuvedomite, ale podporite kauzu uz len tym, ze si konecne upgradujete svoj zastaraly prehliadac na aspon IE8. Budete aspon na nieco uzitocny...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 15:18

Jan Sedlák: Přesně tak, sice je to neetické, ale legální. Já to Opeře a Firafoxu, případně Googlu přeji. Microsoft se také snažil všemožně likvidovat konkurenci... A nebylo to pouze legální cestou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 14:40

Neuveríte, ale toto mi pripomína, vzťah medzi Maďarskom a Slovenskom. Teda Maďari všetko na Slovensku kritizujú čo sa stane a robia z toho medzinárodné problémy a pri tom maďarom žijúcim na slovensku alebo v maďarsku to je úplne ukradnúte, všetko robia iba politici.

A tak isto to je aj v tomto prípade, uživateľovi je to úplne ukradnuté aký prehliadavač používa. Všetký prehliadavače sú dobré, schopné zobraziť stránku, odoslať správu, súbor, prehrať animáciu, zvuk či video, áno dokáže to aj toľko nenavídený IE, aj keď IE sa od verzie 5.5 pohol vo vykreslovaní dopredu a verzia 7 a 8 weby zobrazuje už skoro totožne ako iné prehliadavače. A myslím, že časom sa to ešte doladiť viacej, takže neviem prečo ho tu tak očiernujete, IE je úplne fajn, nevidím v ňom žiadný problém oproti iným prehliadavačom. Dostanem sa pomocou neho ku informáciam to je najhlavnejšie predsa. A ľudia čo sa nezaoberajú IT a počítač využívajú ku zábave alebo práci, tak proste nemajú dôvod meniť svoj prehliadavač, zo svojím sú spokojný a postačuje im, nie sú taky ako mi, že hodiny sedime za prehliadavačom, nám už pomalosť vadi, chceme rýchlejšie prechádzanie stránok a tak siahame po čo najvykonejšom prehliadavači. To je ten rozdiel.

A tak isto to je aj medzi operačnými systémami Windows vs. Linux, tiež sú stále v konflikte ľudia. Lenže ľuďom, ktorý používajú pc pre zábavu, na hľadanie informácii alebo hranie, je úplne ukradnuté či, je niečo bezpečnejšie alebo že tam to beží rýchlejšie. Hlavne, že im to prehrá ich oblubené video, hudbu alebo si môžu zahrať svoju hru a z toho vyplíva, že nemajú radi moc prudke zmeny grafického rozhrania. Neradi si zvykajú na nové prvky a ich ovladanie. Preto je veľa veci v systémoch jednotných, aplikácie vypadajú podobne a tak.

Zbytočne plytvanie prostriedkami, keby radšej investovali na charitu ako tu riešiť spory, že či IE tam bude alebo nie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 09. 2009 14:20

Nejsem zarytým Widlákem, ani Tučňákem či Jablíčkářem, jako člověk co se živí v oblasti IT jsem přišel do styku se všemi třemi systémy, ale v tomto sporu se přikláním na stranu Microsoftu.

Podíváme-li se na ostatní OS zjistíme že jak Mac Os, tak většina distribucí Linux při nejjednoduší možné installaci (Next, Next ...) nenabízí volbu prohlížeče ani čehokoliv jiného (myslím tím software), stejně tak jako Windows. Maximálně u Linux mám na výběr mezi gnome, kde a případně "ostatními (XFCE atp.)". Ubuntu, Mint, Fedora a další instalují Foxe, Mac OS X Safari, Debian Iceweasel. Když přihodím volbu KDE v Linux distribucích automaticky se mi nainstaluje Konqueror a pro gnome zase Epiphany. Takže tuto strategii používají všichni. Jen proto, že Microsoft je moloch a jeho Windows nejrozšířenější systém tak na tom bude bit a bude muset nabízet volbu jiného prohlížeče. Proč? Vždyť Windows nebrání doinstalovat si bez obtíží FireFox, Operu, Safari, nebo cokoliv jiného, dokonce nabízí jádro prohlížeče pro různé modifikátory (Maxthon). V tomhle je podle mého názoru horší Debian, kde mám Iceweasel a "čistého" FireFoxe tam prakticky nemám šanci dostat. (ano vím že Iceweasel je převlečený FireFox, ale mě jde o princip). Windows mají svůj defaultní browser, Debian taky a jiní také. To že si nenaprogramují svůj vlastní je jen a jen jejich boj.

Když už vezmeme jako fakt, že při instalaci bude muset Microsoft nabízet browsery třetích stran, tak je nutno zeptat se kterých. Ok, dáme tam Foxe, Operu a Chrome. Fajn na další se nedostalo, mají zanedbatelný podíl na trhu. (Není, ale ten spor právě o tom aby se přilepšilo browserům s malým podílem na trhu?). Dobrá vybráno by jsme měli, pokračujem. Jakým stylem dáme uživately vybrat? Listboxem s předvyplněným IE, nebo RadioButtony z předvoleným IE či bez předvolby, CheckBoxy bez zaškrtnutého browseru, se zaškrtnutými browsery? A co když si jich vyberu víc? jaký se nastaví jako defaultní? (a ještě hůř jaký se nastaví jako defaultní když nevyberu IE?) Akorát to každého bude otravovat. BFU stejně systém instalovat nebudou (ať je to jak chce jednoduché), výrobci PC se tím zabývat také nebudou protože si udělají image s IE a vesele pojedou. To proto, že běžnej Franta uživatel tam prostě to modrý E očekává. (Už vidím kolik zákazníků bude volat, že nemájí na PC internet, a jak jim budou chudáci prodavači vysvětlovat že ho tam mají, ale že to neni modrý E, ale červený O, nebo taková planetka s liškou...).

V poslední řadě bych chtěl jen podotknout, že Firefox i chrome mají velice krátké release časy, oproti IE. Takže v případě, že budou na placce s Windows, budu muset okamžitě po instalaci aktualizovat.

Ano lidé by z pohledu nás IT profesionálů, nadšenců osvětu v poli Browserů a dalšího potřebovali, ale mi si musíme uvědomit, že jim je to úplně šumák a tady jde prostě jen o peníze. Kdy si ti parta děcek v mateřské školce jde stěžovat na svého spolužáka, že jim nechce půjčit hračku, kterou si do školi přinesl a je jeho vlastní.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 09. 2009 07:36

"Není, ale ten spor právě o tom aby se přilepšilo browserům s malým podílem na trhu?"

Neni! A cely Vas komentar straca na zmysle...

Spor sa tyka dodrzovanim standardov, ktore su zarukou interoperability internetu. V preklade, aby ste sa na web dostali akymkolvek systemom a na akomkolvek zariadeni.

Pre vyber bude uplne dostacujuce, ak sa tam dostanu prehliadace zalozene na jadre WebKit, Presto a Gecko. V novom IE8 je defaultne nastavene, aby zobrazoval stranky podla standardov, ale v pripade, ze ich tvorca bol zastreleny, ci zomrel, tak je mozne prepnut zobrazenie do kompatibilneho rezimu zobrazenia podla MS-standardov.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 09. 2009 13:07

Je mi líto, že Vám unikl smysl mého komentáře. Komentář se vztahuje k problému, který je prezentovám v článku, tedy k "Web Browser Ballot," který má umožnit výběr prohlížečů při instalaci Windows. Netýká se toho zda IE ctí, nebo nectí standardy. Pokud Opeře, případně Mozilla Foundation leží na srdci interoperabilita internetu není, a podle mě ani nemůže být řešením, nátlak na kohokoliv k vynaložení časových a finančních nákladů pro zahrnutí mého produktu do jeho. Upřímě řečeno uživateli je šumák jestli někdo ctí nebo nectí standardy o kterých daný uživatel netuší, že vůbec existují.

Jsem webový vývojář a ano štve mě, že se musím neustále ohlížet na stařičkou, ale rozšířenou IE6, stejně jako se musím ohlížet na FireFox 2. To co je podle W3C validní (XHTML, CSS) a ve FireFox 3 Opeře a IE7, 8 funguje bez problémů ve FF2* a IE6 ne. Problém Inoperabilitou internetu určitě není pravým důvodem tohoto sporu. Řešením inoperability je pouze jediná cesta, zvýšení počítačové gramotnosti uživatele, ale toho se nedosáhne přidáním výběru WB do instalace, protože tu takovýto uživatel provádět nebude.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
asd2009  |  09. 09. 2009 12:13

CITACE:

Microsoft do svého produktu „dobrovolně“ umisťuje bezplatnou reklamu na konkurenci. V jiném odvětví by patrně šlo o kuriozitu k zasmání, ...

KONEC CITACE:

k zasmání, to je ... v dnešním světě je to běžné a proto to nevnímáme - JEN Microsoft si na tom jaksi "potrpí",ale i jeho už začínají pohánět akcionáři (ne drobní, ale ti z finančních skupin). Jóó soudní spory jsou drahé a americké zákony neplatí všude.

... automobilky si skládají auta navzájem, ve foťácích se maskují různí výrobci, potraviny ("česká" piva prodávána od konkurenčních pivovarníků z Maďarska, Polska...) mám pokračovat? Finanční skupiny tak dávají reklamu do svých předem přerozdělených kolonií (óóó pardóóón ve 21. století se tomu říká regionů).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 11:19

Ja som zásadne za to aby OS bol len OS bez akéhokoľvek nabaleného SW. V najhoršom prípade s nejakými diagnostickými programami ktoré by odhalili dôvody nefunkčnosti (nefunkčnosti nie tools na úpravy a pod.) systému.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
piotr_cz  |  09. 09. 2009 11:13

Z pohledu vyvojare ve Web browser ballot okne bych u kazdeho prohlizece dal procentualne vyjadreni dodrzovani W3C standardu u kazdeho prohlizece a varovani, ktere veci se behem surfovani nezobrazi (zaokrouhlene ramecky, stinovani jako na http://www.modernizr.com/)....

Z pohledu podnikatele, Microsoft by mohl prodavat 2 verze systemu (pouze s IE a s Web browser ballot) za stejnou cenu ze.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 11:20

Z meho osobniho pohledu at uz IE neco zobrazi dobre ci spatne (osobne jej nepouzivam a je to podle myho zverstvo), by melo byt EK ukradeny, jestli tam da MS nejakou nabidku konkurencnich browseru. Ac produkty MS nemam moc rad (spis vubec), je to jejich system. Navic dle meho MS nema monopol a jestli to rikaji antimonopolni zakony a smernice, muj nazor je takovy, ze alespon v tomhle ohledu jsou nastaveny spatne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 11:04

"Žijeme v době kapitalismu a tržního prostředí a pokud Opera a ostatní dosáhnou vyššího podílu touto cestou, je to zcela legální a legislativou odsouhlasené."

Za Hitlera bolo legálne a legislatívou odsúhlasené vraždiť židov a cignánov. V komunizme bolo legálne a legislatívou odsúhlasené kradnúť a znárodňovať majetok. Dnes (socializmus, žiadny kapitalizmus!) je legálne a legislatívou schválené vyvlastňovať (kradnúť) majetok.

Bolo/je to teda v poriadku? Odvolávať sa na to, že niečo je napísané v zákone a preto je to v poriadku je ten najhorší argument, aký sa len dá použiť.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 11:09

jj, legislativa a jí odsouhlasene postupy a zakony jsou hodne osidna vec. Sice jsi pouzil silne prirovnani s Adolfem, to ovsem nic nemeni na tom, ze to srovnani ac je hodne kontrastni, je naprosto relevantni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 09. 2009 07:44

"Bolo/je to teda v poriadku? Odvolávať sa na to, že niečo je napísané v zákone a preto je to v poriadku je ten najhorší argument, aký sa len dá použiť."

Neviem o tom, ze by bol internet vlastnictvom Microsoftu, ktory ho vdaka svojmu postaveniu vyuziva na svoje obohacovanie a presadzovanie svojich technologii.

Och boze, ja som si doteraz naivne myslel, ze sa dokazem na internet dostat aj pomocou inteligentnej chladnicky, kde bezi Opera a cez e-shop si objednam do nej mlieko. Zial, e-shop je optimalizovany pre IE6, pretoze ho pouziva viac pouzivatelov, ako Opery, Chrome a Firefoxu dokopy a tvorcovi sa to pre tych par percent predsa neoplati upravovat.

Standardy? Interoperabilita? Naco! Zobrazi sa to v IE6? Zobrazi. Maju s tym problem ine IE? Nie. Tak, kde je problem?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 09. 2009 08:29

Kecáte nesmysly...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 09. 2009 22:13

Aj niečo konkrétne? Alebo radšej zbabelo nič konkrétne nepovieš, aby ti to nikto nemohol vyvrátiť?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 10:12

pořád se tu diskutuje o BFU. Řeknětemi, kolik znáte BFU, který si dokáže přeinstalovat počítač? Já znám nekolik BFU, a ty ani nevědí, na co je právé tlačítko myší, slovo ovladač je pro ně spíše sprosté slovo... vůbec netuší, co by si pod tím pojmem představili. Takže z toho logicky vyplývá, že vůbec žádný BFU nedokáže naistalovat systém, ať už jakýkoliv (Win, Lin...). Takže mu to musí někdo udělat. Človek, který dokáže přeinstalovat a nastavit systém tak, aby fungoval, zcela určitě (a za to dám ruku do ohně) ví, co je to prohlížeč internetu a že neexistuje jen IE. Takže se toho BFU, když mu to instaluje, zeptá, jestli tam chce operu, nebo FF, jaký chce přehrávač a tak dále... to samozřejmě BFU netuší, takže mu tam ten člověk nacpe, co uzná za vhodné... tak na co doprčic potřebujem při instalaci výber prohlížeče, jak nějáký lamy? To samé platí pro výrobce OEM. Ty naserou do počítače takový malware už v "předinstalovaných" systémech, že to pak 2 hodiny odinstalovávám, aby to vůbec nějak rozumně chdilo... takže i oni můžou za BFU rozhodnout, jaky tam daji prohlížeč. A když jim za to Opera nebo nekdo jiný zaplatí, tak si budte jistý, že tam bude...

Přesně jak zde již bylo řečeno, tohle jen ukazuje na zrůdnost EK aparátu... pro uživatele to je holý nesmysl a nulový přínos...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 10:36

Tak toto je asi nejrozumnější příspěvek, který jsem si tu přečetl!

A v anketě chybí možnost - neutrál.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 10:38

PetrTom:

Naprosty souhlas, od A az do B

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 11:21

kdyby si BFU uměl nainstalovat systém tak už to není BFU. BFU je prostě blbec už furt tak to ani umět nemuže

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 09. 2009 11:45

Ještě že jsi to napsal. Chtěl jsem napsat něco podobnýho, ale takhle pěkně by se mi to nepovedlo.

Je to přesně jak říkáš... Pomalu všichni, co jsem viděl, na Win používají WMP jako přehrávač, IE jako browser a prostě je to netrápí.

Když mi někdo řekne, že už mu to jde pomalu a jeslti bych nepřeinstaloval, tak mu ten systém přeinstaluju a vrazim mu tam Firefox nebo Operu [nejdřív přeměřim toho uživatele očima a podle toho se pak rozhodnu kterej :o) (ale spíš dávam ten FF, i když jsem příznivce Opery)], pak mu tam většinou vrazim KMplayer už jenom kvůli tomu, že v něm přehraje prakticky cokoliv bez toho, aby si zaflákával systém dalšíma kodekama nebo "codecpackama".

Nakonec mu vysvětlim, že "internet" už není éčko, ale tadyta oranžovomodrá kulička a do tý se adresa píše tady nahoru, enterem to potvrdí, tady že si může uložit svoje oblíbený stránky a že v KMP (kterej se mu otevře když klikne na film) to přehraje kliknutím na ten trojúhelníček, zastaví čtverečkem, a když to chce na celou obrazovku, tak klikne prostředním tlačítkem... a je vyřešeno. On je spokojen že to funguje a já že tam nebudu muset běhat kvůli virům nebo proto, že mu nejde přehrát film :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 14:04

zvlastne jak ludia nechcu pochopit problematiku...

BFU si nebude instalovat OS, to je jasne...BFU si kupi notebook s PREDINSTALOVANYM OS a po prvom spusteni, nastaveni vsetkych sraciciek vyleze ballot s volbou browsera...

pokial termin BFU vystihuje cloveka nad 35 rokov, co ledva zapoji podla navodu novu LCD TV, ano, akysi ballot situaciu nezmeni.

pokial ale termin BFU aplikujeme na 15rocne decko, situacia je uplne ina - stale to sice nieje IT promaster, ale prckovia travia na facebooku 4h denne, drvia hry, zabijaju volny cas browsovanim a aj ked si pc sami nezlozia, vedia si vybrat - a to je dolezite

Opera a vsetci "kamosi" co sa k nej pridali, bojuju o novouzivatelov - tj teenager co dostane svoju prvu masinu za vysvedcko - uz davno neplati jedna domacnost = jedno PC...sam ucim 9 rokov na strednej skole a 90% adolescentov ma svoj vlastny notebook...s browserom co si sami (ne)vybrali...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 09. 2009 08:28

Ano, BFU nechtějí chápat žádnou "problematiku". Je jim to úplně u (_!_). A klidně jim může být 6, 15, 35 nebo 70. Tak nevím, co vás na tom překvapuje. Vy tu možnost volby máte, tak na co stěžujete?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 09. 2009 08:24

Souhlas! [Palec nahoru]

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 09. 2009 20:24

ehm...asi som sa nevyjadril uplne doslovne a jasne..takze:

"zvlastne, jak NIEKTORY ludia TU, nechcu pochopit problematiku"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 09. 2009 21:10

ale my chápem, že jde jen o peníze za používání integrovaného vyhledávače v prohlížeči... ale ti výrobci to prezentují jinak, a to tak, že chudák uživatel nemá na výběr a tudíž je znevýhodněn (nechápu jak)... a EK jim na to řekla "no jo, máte pravdu, tak mi to tomu MS pěkně natřem a ještě ho za to zkásnem". Je třeba zajímavý, že zatim nikdo (pokud vím) nežaloval MS za to, že integroval firewal do windows. Tím taky poškodil firmy jako kerio apod. My se proste pozastavujem nad tím, jaké je to celé hovadina a navic podložená (údajně, i když o tom pochybuju) zákony...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 10:11

Ja by som radsej vydal Windows bez browsera nez tam umiestnit Ikonu opery

Komu IE nevyhovuje, tak nech si stiahne co preferuje, ale davat na vyber BFU volbu browsera je snad vacsie riziko nez tie "velke" diery IE.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 11:48

...lenze na vyber budu prehliadace, medzi ktorymi je aj novy Internet Explorer 8, co isto uznate, ze je mensie zlo, na rozdiel od IE6 a IE7. Teda, BFU na Windows XP s osemrocnym IE6, ktorych je este stale okolo 20-30%, si konecne tento stary prehliadac bud aktualizuje (IE8) alebo si skusi vybrat nieco ine.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 09. 2009 14:05

V to doufám, jenže proč teda lidi už dávno nemají nový IE? Žeby měli čistě jen tak náhodou vyplé aktualizace?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 09:04

Nevím jak celosvětově,ale už párkrát jsem jsem na českých školách slyšel větu od učitelů informatiky "Internet je to modré E na ploše" tak to už je opravdu hrůza co to těm dětem lejou do hlavy.Nicméně,BFU si obvykle neinstaluje systém,ale dostane ho nainstalovaný a tudíž i nastavený na určitý browser.Navíc lidé někdy až moc strhlřiktně vyžadují starý vzhled toho co znají,setkal jsem se i s tím,že jen změna vzhledu u Firefoxu byla špatně.BFU používají to co jim tam strčíte i kdyby to měl být třeba "Duck browser",lidé kteří si sami dovedou nainstalovat systém,taky sami zvládnou vybrat si prohlížeč,ostatní jsou prostě odkázáni na někoho jiného kdo systém nainstaluje a nastaví předvolený prohlížeč,přehrávač a ostatní SW

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 10:14

sry, ale ja nevidim nic zle na tom ako im to ucitelka vysvetli.. Mas standardnu instalaciu Win s IE a to modre E je proste Internet Exporer..

Koho pocitace zaujimaju, urcite velmi rychlo pride na to, ze IE neni jediny prehliadac

Ale naco deckam, ktorym to je absolutne jedno vysvetlovat ze maju FF, Operu, IE, a dokonca i Chrome..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 10:24

Internet je celosvetova siet. Modre E je ikona. Rozdiel hadam jasny

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 19:24

Mně vždycky pobaví tenhle citát, někdo ho má na lamerovi jako podpis

Z českých škol: „Internet je to modré E na ploše, po jehož spuštění se zobrazí Seznam internetu.“

Ano, BFU používají co jim tam člověk hodí, všechny jsem tak doma přeučil na firefox. Bohužel teď jsem se ho sám musel vzdát, protože můj netbook ho nezvládá zrovna ideálně a při nějakých dvaceti otevřených stránkách už téměř odmítá reagovat, zasírá paměť a vytěžuje procesor na maximum. Chrome je v tomhle ohledu fakt parádní kousek :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  09. 09. 2009 08:09

Jen bych rád upozornil na jedno slovíčko, které je v článku zmíněno naprosto chybně - W3C nevydává žádné standardy, ale pouze doporučení. MS v IE popř. kdokoliv jiný v jakémkoliv jiném prohlížeči není povinnen tato doporučení jakkoliv respektovat a dodržovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

1. Microsoft je členem konzorcia W3C a podle stanov (pokud se nepletu) nesmí členové konzorcia vystupovat proti schváleným normám W3C.

2. Normy schválené W3C tvoří definici webové stránky (= web je to co odpovídá doporučením W3C). Samozřejmě tyto normy nemusí výrobce dodržet, avšak pak nevyrábí webový prohlížeč. Webový prohlížeč z definice webu je v souladu s normami W3C.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  09. 09. 2009 09:00

1. Neznám stanovy W3C a ani nechci

2. Ani norma není správný výraz. Pokud W3C nemá patent popř. ochrannou známku na termín "web", tak si tento termín může kdokoliv používat v jakémkoliv kontextu. Mimochodem - nikdo nevyrábí prohlížeč, který by dokonale dodržoval všechny doporučení, takže vlastně neexistuje žádný webový prohlížeč (dle vaší definice)?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Ale W3C má v tomto směru výhradní práva. Tim Berners-Lee vytvořil www a první prohlížeč webový WordWideWeb, což jsou normální obchodní označení. Práva k tomuto označování později delegoval právě na W3C. Jinak v ČR známku "www stránky" drží jakási agentura ( http://isdv.upv.cz/portal/pls/portal/portlet... ... ).

Pokud je výrobek deklarován jako webový prohlížeč a nedodržuje normy W3C, jedná se evidentně o vadu výrobku. Pokud nedodržuje jen doporučení W3C nejedná se o vadu. (Norma W3C a doporučení W3C jsou dvě různé věci.)

Pokud Microsoft se nechce řídit výstupy W3C, proč je členem tohoto konzorcia a používá označení "webový"?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 10:57

Ktorú W3C normu MS nedodržuje? Kde používa MS označenie webový?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  09. 09. 2009 23:36

Pokud se nejedná o ochranné známky, tak si nemůže nijak vynutit výhradní používání jakéhokoliv označení.

Jen pro zajímavost - můžete mi napsat alespoň jeden příklad normy, kterou W3C vydalo a schválilo? Docela pochybuji, že nějaká taková existuje. W3C nemá statut normativního institutu, takže cokoliv W3C schválí je pouze kus papíru, jehož dodržování není žádným způsobem vynutitelné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  09. 09. 2009 09:02

1. Mimochodem - MS nevystupuje proti schváleným normám - on je prostě částečně nedodržuje

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 09. 2009 08:09

Já osobně jsem byl vždycky hodně proti IE, podle mě je to hroznej program a nepoužívám ho. Teda použiju ho většinou na stáhnutí mozili (a pod.). Stejně tak třeba Media Player. Ale Microsoft na to má přece právo. Přece je to jejich operační systém a můžou tam přidávat co chou, stejně lidem postupně dojde, že IE je horší a přejdou na něco jinýho, nebo to Microsoft donutí, s tím něco dělat a zlepší ho. Samozřejmě zůstanou ti co mají rádi IE a stejně na něj kliknou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 05:51

Ako užívateľ windowsu, môžem hocikedy si vybrať softvér aký chcem. To, že microsoft okrem operačného systému robí aj iný softvér je vec microsoftu a to, že ho dáva do výbavy ich operačného systému je ich vlastná vec a politika. Tak nechápem, prečo sa nejaké zákony starajú do súkromnej firmy a dajú jej ešte aj pokuty. Myslím si, že europský parlament by mal radšej vyhradiť prostriedky na podporu Open Source ako dávať sankcie Microsoftu.

Možno microsoft spraví krok, že keď nainštaluješ operačný systém, nainštaluje sa jadro a nejaké ovládacie programy, aby sa dal systém nastaviť. A potom podobne ako je v linuxoch napr. v Ubunde, správca balíkov, tak spraví aj microsoft niečo do windows update, kde si budeš mať možnosť nainštalovať microsoftske produkty ako voliteľnú súčasť, teda ak dáš inštalovať, celá sa stiahne z internetu a nainštaluje. Aspoň by sa skrátil čas inštalácie.

Zaujímalo by ma, že aký prehliadač používajú na súdoch, kde odklepli tu pokutu pre MS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 03:19

pruzkumnik cize explorer pouziva komponenty iexploreru, to jako argument pro nutnost pritomnosti jadra IE v systemu neberu. Bylo by i bezpecnejsi kdyby iexpl. a expl byli naprosto separovani. Co se tyce systemu, nekteri lide si koupi radi naprosto osekany system a pak si ho dovybavi a jini zase radi system plnej nativnich aplikaci, protoze pak uz nic nepotrebuji. Skoda ze to tak MS nedela, misto toho sou nativni app ve vsech distrech a lisi se v uplne jinych parametrech jako je pocet podporovanych jader, maximalni velikost pameti kterou system uzije, a dlasich limitnich faktorech, coz je z pohledu ms zajiste spravna taktika jak jit na zakaznika, ale z pohledu zakaznika mi to moc fer neprijde. Sice mame moznost volby ale to neni synonymem pro mam z ceho vybirat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 09. 2009 01:20

Opera je mozno dobry prehliadac ale kludia okolo nej stale nevedia pochopit, ze ho proste nikto nechce...to mizive percento co ho pouziva je zanedbatelne. sa stavim s hocikym, ze aj ked budu mat ludia na vyber, zostanu pri IE alebo niecom inom ako Opere, ktoru nepoznaju. Ich podiel sa mozno zmeni v neprospech IE ale bude to mizive percento. Skor sa domnievam, ze to cele prospeje Firefoxu, ktory stale zaziva hype aj ked nie az taky ako ked vysla verzia 3.

Chrome, za ktorym stoji Google a ma neuveritelnu reklamnu masaz aj tak stale pouziva male percento ludi - ale viac ako Operu ktora tu je s nami uz viac ako 10 rokov. Uvidime co bude dalej ale tento trapny a prizivnicky pokus Opery rozhodne nedopadne dobre...

http://www.w3counter.com/globalstats.php...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 09. 2009 01:47

Jako více vypovídající statistiku bych spíš viděl tu od Net Aplications: http://blog.blog.zive.cz/2009/08/maxthon-pouziva-1... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 10:22

Ak dobre pamatam, Opera ma majoritu od Slovenska na vychod v kazdej druhej krajine V tych ostatnych je kusok za FF.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 00:22

pán Nygrýn to myslíte vážne, čo ste sem napísali? Skuste sa na tuto problematiku pozriet aj z hladiska BFU, ktori na XP-cku pouzivaju len IE6 a myslia si, ze to modre E-cko znamena internet. Presne takymto ludom trebat dat na výber, aby skusili nieco ine ako ten kvazy browser, ktory je deravy jak sito a to o dodrzovani nejakych standardov radsej pomlcim. Nastastie nove IE je uz na tom vcelku dobre. Internet pouziva miliarda ludi na svete, z toho 75% niesu vobec znaly do IT problematiky. Ja som za to, aby si mohli vybrat browser. Ale na margo toho, ze sa to bude volit po instalacii systemu je teraz otazka, ze ktory BFU si bude sam instalovat systém, tak ale nainstalovat 7 uz dokaze asi kazdy. No neviem

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 09. 2009 00:47

Ja bych sam sebe nenazval BFU, takze to podle toho pisu :) :

Jako uzivatel Windows stojim na strane Microsoftu, je to jejich OS a muzou si tam dat co chtej, komu se to nelibi, at si vytvori svuj OS a zkusi ho prosadit.

Kdybych byl BFU, tak bych asi nechtel stravit nekolik hodin vyberem kalkulacky atd..

Plne chapu ze to nemaj (Opera atd..) jednoduchy, ale tak to je..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 13:14

Přesně tak. Je to jako chtít po výrobci automobilů, aby umožňoval montáž motoru i konkurenčních značek. Kdo chce ve Škodovce motor Ford, ať si koupí auto od Fordu. Alternativy existují. Evropská komise by spíš než na "nemonopol" IE měla dbát na "nemonopol" Windows. To že státní správa automaticky kupuje na svoje počítače Windows hraničí se zpronevěrou. Nechápu proč se z mých daní má platit MS Win, Office když by děckám v pátý třídě úplně stačil nějakej Linux a OpenOffice..... Kdo jinej by měl dbát na používají Open Source než stát?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 14:33

prohlížeč je motorem OS? Odkdy? Božíčku.. tak trapné a nepřesné přirovnání... A i ten zbytek jsou od reality naprosto odtržené názory. Souhlasím s tím, že většině lidí stačí wordpad, nepotřebují a nevyužijí ani OO.org.

Alternativy (jak OS, tak SW) mohou být akceptovány až tehdy, bude-li jasně dán komunikační standard. Dokud je tento standard nefunkční či dokonce jen na papíře (viz. OO.org vs. MSO), je diverzita vykoupena datovou nekompatibilitou - to je ta struna, na kterou MS dlouhodobě hraje (viz. DOC/XLS, vlastní definice HTML apod.) A jestliže byť pár jedinců v organizaci používají rozšířené funkce office (napojení na backend, analytické funkce, 3rd party doplňky apod.), tak najednou budou nekompatibilní s ostatními? To je přece nesmysl.

Stát má jediný úkol - definovat standardy. Pokud je standardem definován uzavřený formát, je vymalováno, a můžeš si protlačovat OO.org jak chceš, jednoduše neuspěješ. Toto je v kostce celý problém, který platí i na alternativní prohlížeče, a proto se EU snaží donutit MS akceptaci diverzity a standardů - chce se dostat do normálních tržních vztahů, kde (abych pozžil správného "automobilového" příměru) budou auta všech značek jezdit po všech silnicích. V současné době totiž auta od MS jezdí pouze na benzín od Shellu a jezdí po silnicích vybudovaných Skanskou...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 14:36

touchwood:

Sam jsi prikladem toho, ze to tve prirovnani nesedi. Proc? Pouzivas Firefox. A mel jsi nejaky problem s tim jej nainstalovat? Nemel. Nikdo ten problem nema ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 14:38

já nejsem BFU, který o PC ví jen to, kde se zapíná. to je ten kapitální rozdíl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 14:39

nehledě na fakt, že IE v systému prostě nechci a nemám možnost jej bez následků odstranit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 14:48

To ze je nekdo BFU nebo neni, to neni problem MS ale jen tech jednotlivych uzivatelu. Kdyz tam IE nechces, to je tvuj problem. Bud jej nejak cracknes a odstranis (coz asi neni legalni), nebo mas nepreberne mnozstvi jinych operacnich systemu s jinymi prohlizeci. Reknu to tak a neber si to ve zlem. Mam pocit, ze ti co vykrikuji, jak jim IE vadi jsou jen pozeri, protoze nechapu jinak, jak jim muze vadit neco, co nepouzivaji, a zas tolik mista to nezabira, potazmo, pritelkyni jsem nainstaloval Chrome a o IE uz ani nevi. A vubec ji nevadi ze tam je, a proc by melo?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 09. 2009 02:48

he, o to vubec nejde, Jak by se ti libilo pouzivat prvni verze Safari k prohlizeni souboru? Nelibilo? Libilo? A co mely tyto verze za chyby? Umis je zneuzit? Chyba byla hlavne v implementaci nejakeho jadra prohlizece do hlavniho GUI nejakeho OS... Hlavni chyba IE v OS tkvi v jeho hlubsi implementaci a napojeni- hloupe myslenky nejakeho vyvojare. Co ma co prohlizec delat v dulezote casti OS? ( a ze se dnes ukazuje ze v neoddelitelne soucasti! Nebo ne hned...) Druha hlavni chyba je neakceptovani paralelne vyvynuvsich se standardu timto prohlizecem a tvrdohlavem trvani na svem. Ve chvili, kdy svet jde jinudy a cas ukaze, ze je to smer, kterym se opravdu hodla ubirat vetsina, nemuzu trvat na svem, ale musim se alespon troochu snazit se vetsine vyrovnat (v trznim prostredi). Ano. dneska to zni jako ze to tak je, ale kdyby vyvojare IE k tomu nekdo nepostrcil, bylo by to tak? Nemyslim si, ze Opere jde az tak do dusledku o efekt a vytezeni z "nechtene" reklamy. Myslim si, ze puvodni myslenka byla a stale je v potouchlem napadni neceho, co uz davno nemelo byt (viz vyse implementace do systemu) a tim padem lenosive diktovani vlastnich "IE standardu". Jak jinak si vysvetlit neustale optimalizace pro IE (IE ma vetsina, musi to behat v IE standard nestandard). Oboji je spatne - prosazovat standard bez vetsiny a naopak. Jenze kdo konzultoval vetsinu, musel se poohlizet po tom, co tomu predchazelo. Opera a spol. se snazi rozetnout UROBOROS a naskystnout moznost necemu jinemu, mozna lepsimu (proc jinak rozvijet HTML,XML, apod., proc nezustat u IE optimalization standard?!)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 09. 2009 19:27

ono hlavne jde o to, ze Mozilla s tim nema nic spolecneho, tak ji tu zminovat tolikrat je celkem nefer.... ji jde jen o to, aby mrkev nezapomnel, ze tu neni jen Opera a tak se popravu ozvali... nicmene vinik je porad Opera

z pohledu spravce site reknu jednu zasadni vec:

nainstaluji hole win, vyskoci na me bublinka a rekne, vyber si prohlizec, co zvolim? Samozrejme IE a proc? Protoze se sam aktualizuje, nepotrebuje prava admina atd... takze se ten prohlizec o sebe sam postara, navic mu muzu pres server vnutit i oblibeny zalozky apod...

upgrade FF potrebuje admina, opera to same, tim padem se ve firemnim prostredi nedaji tyto prohlizece spravovat a kdyz se neco zmeni a ja potrebuju lidem natlacit opravenou zalozku, tak to nepujde a budu muset vsude chodit a vse delat rucne... coz uz pri 50ti pocitacich je neusno

jakmile tohle zvladne jeden z pohlizecu krome ie, nasadim jej ihned, at je to FF, Chrome nebo Opera, hlavne ze to bude bezpecnejsi nez IE

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 09. 2009 16:50

Heh Opera je viník, Mozilla je svatá.

BTW poslední testy bezpečnosti: http://blog.blog.zive.cz/2009/08/jak-jsou-na-tom-w... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 09. 2009 01:05

ale ved oni maju na vyber. mozu si do systemu nainstalovat co len chcu. pokial ti IE6 nestaci tak vtedy sa zacnes obzerat po niecom lepsom. a tak je to asi so vsetkym, ci nie?

napr otvoris youtube a hned na teba chrli reklama na Chrome. Otvoris v IE6 youtube a hned to na teba vypluje ze mas stary prehliadac a mas si nainstalovat niektory z modernejsich prehliadacov...ine stranky ktore takto funguju nepoznam ake myslim, ze aj google je tak nastaveny takze sa k tomu dostane vacsina ludi.

Inak k tomu co pisal Jan: ktore veci MS vypustil z windows 7? Osobne som si nic nevsimol. Stale tam mam prehravac, kalkulacku, video maker, wordpad, IE8, malovanie atd atd - teda aspon v RC verzii.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 09. 2009 02:51

Jak nestaci IE6?! Web je spatny, bo ho v IE6 spravne nezobrazim... To je laik, zkus vysvetlovat. To ceka na novou generaci uzivatelu, ne na hluboke rozpravky:)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 01:33

BFU, pokud už instaluje OS... tak se rozhodně 100% nechce prudit výběrem prohlížečů o kterých nic neví a nakonec buď vybere Internet Explorer (kvůli názvu) a nebo za něj vybere systém náhodného výběru, kdy klikne na nejhezčí ikonu (třeba).

Ač politiku MS nemám rád, tak tohle jenom potvrzuje naprostou imbecilnost rozhodovacího aparátu EK (i když se to dá rozšířit na všechny EU instituce). Je to koneckonců výrobek MS a ten si do něj narval svoje investice.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 14:41

já jako spotřebitel NECHCI PLATIT vývoj špatného MS prohlížeče, já potřebuji OS, ve kterém pojedou mnou žádané a zakoupené aplikace. IE ať si MS prodává jak chce. Kdybych mohl, nechtěl bych ani Windows, ale na těch jsem bohužel závislý, kvůli Win32 API, na kterém běží drtivá většina aplikací, které potřebuju.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 09. 2009 15:26

Což ovšem nezmění toto rozhodnutí EK. Pokud IE bude nadále "freeware" (cokoliv jiného nemá smysl), tak se stejně peníze na jeho vývoj vezmou z Windows - ať už tam IE bude, nebo ne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 09. 2009 03:05

Chce-li Microsoft vyvijet prohlizec html, musi odnekud penize brat. Hlavni uspesny produkt, v jehoz ramci se IE distrubuuje je Windows. Pak je to jasne. Ma jeste Microsoft na to, vyvijet prohlizec? Technologicky je to sporne, financne je to pro Windows- vezmeme z Windows.

Neni lepsi vyvijet SYSTEM a obsluzne aplikace nechat na jinych vyrobcich? Otazka je- bude Windows bez implementovaneho IE stejne vyhodny? Bude! Jen budu nadavat, ze musim hledat prohlizec webu (za zamestnance to vyresi admin, za soukrome osoby zvedavost). Ale kvuli tomu si novy system hledat nebudu. Microsoft vytvoril jediny produkt, pro konkurencni system a tim je Office 200x (x za cosi- nevim kolik). Safari muselo prijit pro Windows, Firefox musel byt multiplatform, atd., IE rozhodne pro jiny OS neprisel. Jediny problem je, ze IE implementovali do OS. Proto tolik handrkovani, proto tolik kecu okolo. Nebyt toho, nebylo by niceho. Nahradit Explorer jinym GUI, stane se WinXP stabilnejsim nez je. Odzkouseno- v praci jedu pres rok na Lightstepu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 09. 2009 18:25

jsi evidentne mimo, jestli chces kupovat Windows bez toho a toho, tak se musis smirit s tim, ze to tak nejde, zkus jit do skodovky a vysvetlit jim, ze proste nechces si kupovat octavku s jejich motorem, ale chces tam motoro od porsche, kdyz to nechces, nekupuj, kdyz to potrebujes, prekousni to, tvoje mysleni je naprosto mimo, evidentne sis nevsimnul, ze zijeme v trznim hospodarstvi, az tu budou zase komunisti, tak at si diktuji co kde a jak ma byt naprogramovano, ale ted ne prosim

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 09. 2009 07:51

No, tohle mi přijde hodně vedle! Microsoft si udělal systém a dle mého je plně na něm, čím tento systém osadí. Ať si Opera (kterou používám) udělá vlastní OS nebo Google. Ten už si ho tvoří...a dává snad na výběr IE při instalaci? Jedná se jen o jednosečnou zbraň proti Microsoftu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 10:20

> Ten už si ho tvoří...a dává snad na výběr IE při instalaci?

Nemoze. IE je licencne viazany na Windows.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 09. 2009 03:15

Dobra, kazdemu dle jeho koreni- necht si Hitler vytvori svou Treti risi a v ni si pali mensiny jak chce. Zda se vam to mene pritazene za vlasy? Mne ne. Nechci brat na lehkou vahu utrpeni lidi v te dobe, ani prirovnavat vylozene jabka k hruskam, ale bez extremniho prikladu asi nepochopite extremnost Microsoftiho vnucovani IE. Kdyz chci vnutit obsah, muzu ho vnutit ruznymi zpusoby. Nemusim pro obsah volit i defaultni a nodstranitelnou formu. Chci-li naucit cloveka zavazovat si tkanicky, a urcim-li pro tento okamzik formu bice, neurcim tak na dalsi pokoleni, ktera si tuto formu vyuky vezmou za svou (lidi nevideli alternativu a tak se ucili formou bice. Na co um?! Bic je reseni.) Bohuzel to tak je. Urcovali proud, az se stali sami lovenou rybou. Osud si kazdy castecne urcuje svymi rozhodnutimi sam.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 09. 2009 08:17

Kecáte nesmysly...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 09. 2009 08:13

Kde a jak bude chudák BFU, jehož zájmy se tu oháníte, při teoretické instalaci OS zjišťovat, co je jeden každý z prohlížečů, které na něj vyskočí, zač?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 09. 2009 09:01

Myslím to poměrně vážně. To bude asi tím, že jsem zastáncem státu (či soustátí), který do života zasahuje co nejméne. Rozhodně ne způsobem "milý občane, jsi tak nesamostatný, že ti všechno musíme cpát až pod nos". Líbí se mi, že je na potravinách rozepsáno složení. Nelíbilo by se mi, kdyby tam bylo vypsané, že další podobné potraviny jsou tyhle a tyhle (od dalších výrobců).

A popravdě řečeno, nemyslím si, že by BFU měli nějak hromadně mizet od IE. Majoritní prohlížeč má pro BFU obrovskou výhodu - všichni mají stejné čudlíky na stejném místě a dokáží si navzájem přece jen poradit. Mimochodem - toto je i z pohledu šíření Linuxu velký problém, už dvě naprosto odlišná hlavní rozhraní jsou občas pro BFU problém, protože sice mají "ten Linux", ale vypadá úplně jinak (o rozdílech distribucí ani nemluvím). Podobné to ostatně bylo při příchodu Windows 95 (tam to bolelo hodně) nebo XP ("teď se mi tu samo objevilo to W a zmizelo X, co jsem udělal špatně").

Přál bych vám někdy zažít čtenáři časopisu Jak na počítač, kterým třeba vyjde nová verze jejich oblíbeného programu, na který jsme před půl rokem vydali návod. Trochu se změní nějaké dialogové okno a jsou v loji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 09. 2009 09:58

Chtěl bych vás jen upozornit, že IE (alespoň v u nás v republice) už nějakou dobu není majoritní. A to ani v sumě všech svých verzí (které mají ty čudlíky často dost jiné a chovají dost jinak), natož pak aby byla majoritní jedna verze (o které by se mohli BFU radit).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 09. 2009 11:01

Bohužel nezjistíme statistiky "podíl prohlížečů mezi BFU" - to je to, o čem se tu bavíme, zkušenější uživatelé určitě budou mít podíl IE menší až malý (a tedy i naopak). A hlavně - když BFU neví, co a jak (a proč) mu nejede, nebo jede špatně, pořád má to někde připravené "modré éčko", ve kterém mu poradí kdokoliv.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 09. 2009 11:35

Moc nerozumím té argumentaci... Když BFU neví, tak se většinou jde zeptat zkušenějšího kamaráda - souhlasím, že zastoupení IE je mezi počítačově gramotnějšími lidmi menší než průměr; ale už nejde počítat s tím, že většina z nich bude umět poradit s modrým éčkem. Představa, že s modrým éčkem dokáže poradit kdokoliv je docela úsměvná - spousta uživatelů od IE odešla ještě před příchodem 8., nebo dokonce 7. verze a poslední co si o IE pamatují jsou nekonečné počty oken IE6 na liště aplikací :)

Nerozumím tomu, proč by pro BFU mělo být výhodou mít IE, jehož každá aktuálně používaná verze má zastoupení cca 15-20%, oproti třeba Firefoxu, jehož aktuální verze jsou na tom se zastoupením naprosto shodně.

Mezi uživateli alternativních prohlížečů jsou skryti i lidé, co dokáží poradit s IE, ale ono to platí i naopak, reálný odhad gramotnosti v oblasti prohlížečů je fakt těžký. Ale ruku na srdce, kolik BFU když narazí na problém, vyběhne na ulici a hezky podle rozumného statistického vzorku se začne vyptávat lidí? Moje zkušenost je taková, že každý BFU má pár "chytřejších" známých (podle toho, kdo s čím umí poradit) a na ty začne v případě problémů chrlit dotazy => nevidím výhodu v IE pro BFU.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 09. 2009 12:17

Jde spíš o typické použití "sekretářka" - která se zeptá kolegyně vedle dřív, než zavolá "těm chlapům od počítačů". Ono je v podstatě jedno, který prohlížeč bude mít majoritu, spíš je podstatné, že to v daném čase a místě nějaký. Pro něj bude vyladěno nejvíce webů (ne, dodržování standardů to opravdu nezaručí), budou pro něj návody (v češtině a s obrázky) atd. Když to bude Firefox, budu já osobně nejradši :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor