Černobíle: Patří budoucnost chytrým televizorům?

Budou chytré teelvizory příštích let spíše kukátkem na internetová multimédia a fotky, nebo se z nich skutečně stane inteligentní hub veškeré domácí elektroniky?

Chytrý televizor bude jen další z mnoha obrazovek

pn.pngTelevize byla kdysi centrem a oltářem každého obýváku. Jenže nástup internetizovaných počítačů a především všemožných mobilních zařízení ji o tohle místo připravuje. Místo toho, aby celá rodina hypnotizovala jedinou obrazovku, je tu najednou systém, kdy má každý svůj vlastní a snadno přenosný displej – od mobilů přes tablety po notebooky. A ten „displej“ umí v podstatě všechno, co televizor, a ještě mnohem víc. Každý může na svém zobrazovači dělat, co jen chce, bez ohledu na ostatní.

Reakce výrobců televizorů byla předvídatelná (a také předvídaná). I televize se prostě musí stát inteligentním zařízením, připojeným k internetu, s intuitivním ovládáním a všemožnými schopnostmi. Začalo to ostatně už dávno u dnes zapomenutých internetových set-top-boxů. Zkusím ale odhadnout, že se skutečný plán výrobců (tedy obnovit růst trhu s televizoru) mine účinkem. Televizor se totiž mezitím stal „jen“ dalším monitorem – je připojen k anténě, Blu-ray přehrávači, možná multimediálnímu přehrávači, počítači a nově třeba i k tabletu. Multimediální krabičky jsou neuvěřitelně levné, a pokud vám jejich schopnosti nevyhovují, prostě se pořídí nová. Uděláte totéž s mnohem dražší chytrou televizí?

chytry televizor.png
S chytrými televizory dnes experimentuje třeba Samsung

Že televizní stanice skvěle prosperují i v době internetu znamená ještě jednu podstatnou věc. Většina lidí stále více ocení někým jiným připravené schéma. Chytrá televize jim poskytne mnohem větší možnosti výběru – otázka ale je, jestli se jim úsilí, vložené do hledání vlastního programu bude vůbec líbit. Možná všechno skončí podobně jako u abonentů satelitního vysílání – prvních deset programů sledují často, dalších deset občas a další desítky či stovky jsou zde jen do počtu.

Přesto není pochyb o tom, že za pár let budou všechny televizory (s výjimkou těch úplně nejlevnějších a nejočesanějších) vybaveny připojením k internetu a s tím související programovou výbavou. Dá se čekat, že samotná elektronika bude tak levná, že nebude mít smysl ji do přístroje nedat – a koupí si ji i ten, kdo ji nikdy nevyužije. Očekávané hody výrobců se tak ale možná nebudou konat, ostatně už pokus o postrčení trhu pomocí kouzelného „3D“ je zatím spíše rozpačitý. Výrobcům se ale nemůžeme divit, při přechodu z klasických televizorů na LCD a plazmy si prostě zvykli na velký růst a neméně velké zisky.

Chytrý televizor bude středem elektronické domácnosti

th.pngStejně jako většina dnešních televizí nabízí 3D, je stále větší samozřejmostí podpora tzv. chytrých funkcí. A ano, často ty dnešní funkce ani jako chytré moc označit nemůžeme. Ale inteligence v televizorech má jednoznačnou budoucnost.

Když se budete dívat na svět televizorů očima jejich výrobců, je jasné, že pro vás bude televizor centrálním bodem domácnosti, na kterém se odehrává vše podstatné. Budou vám tvrdit, že ovládat internetový prohlížeč tlačítkovým ovládáním na pět metrů je pohodlnější než prstem na tabletu, že hrát hry s náročností Pexesa je zábavnější než pořádné hry na konzoli. Upřímně z dnešního provedení smart funkcí vám zůstane leda špatná pachuť v ústech.

Ale nevěšte hlavu. Tak jako dnes už televizor dokáže často přehrávat videosoubory z USB disku a učí se přehrávat obsah z internetových serverů, v budoucnu bude toho zvládat více a lépe. Televizor nebude centrem domácnosti, jen jednou domácí obrazovkou z mnoha, současně ale tou největší. Musí tedy umět spolupracovat s mobily, tablety a počítači a bez problémů přehrávat obsah z libovolného zdroje. Díky ovládání pohybem (rukou, ovladačem nebo třeba telefonem) a hlasem nebude nutné pracně mačkat titěrná tlačítka ovladače.

google tv.png
Zvítězí univerzální platforma – ať už třeba Google TV, nebo něco úplně jiného

Televizor bude muset být tak chytrý, aby rozuměl všem chytrým zařízením, které doma používáte. Současné proprietární systémy, kdy si každý výrobce hraje na svém písečku, brzy nahradí vzájemně kompatibilní systémy. Probleskuje Android pro televizory od Googlu, šuškanda mluví o Apple televizoru, menší výrobci se spojují na společné platformy.

Ač k inteligenci může televizoru pomoci nějaká doplňková krabička, jen málo lidí si k televizoru chce připojovat nějaké další jednoúčelové doplňky.Opravdu bude muset být vše v jednom zařízení.

V budoucnu nebude hlavní funkcí televizoru přehrávat televizní vysílání, přehrajete si, co chcete, kdy chcete, ne kdy se to někdo rozhodl vysílat. Televizor se tak musí umět napojit na jiné zdroje videa, jako jsou archívy televizí nebo videopůjčovny, musí se domluvit s počítačem, tabletem nebo mobilním telefonem. A to rozhodně hloupý televizor nezvládne.

Diskuze (19) Další článek: Video: Vyzkoušeli jsme Kinect for Windows

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,