Černobíle: Končí doba počítačů a přichází éra post-PC

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 44

Názory k článku

20. 04. 2012 16:14

Můj pohled
PC jako to ošklivá a zaprášená bedna v domácnosti už dávno skončila, tak před 4 rokama.Dnes už jen dožívájí a je nahradili NTB.V podniku je to situace trochu jiná.Tam budou ještě hodně dlouho žít a vyměnovat za novější modely.Tablet bude výjímkou u specifický profesí.Například pro aktivního skladníka v Lídlu,rychle přelítne a naskenuje zboží a vše se bude synchronizovat u šéfa v kanclu a kde už ta bedna bude.Tohle myslím má a bude mít dobře podchycený MS.Metro + deskop,nedovedu si představit,že i přes veškerou snahu by tohle mohl Android zvládnout. líp.V domácnosti je už situace jiná.Tam se povede už skutečná válka.Cloud zajístí data.Rozhodovat zde budou už jiné parametry. IPAD se už zabydlel,Android se pomalu rozjíždí,ten kdo má mobil s Androidem a aktivně ho používá,má nakoupeno plno her a aplikací.Bude muset váhat jestli tu čátku obětuje.Pro MS jsou jediná možnost hybridní zařízení.
Místo nové nedotikového NTB si půjdete koupit dotykový.Dostane to co teď,+ něco ,navíc vše v jednom zařízení a to vše kompatibilní s vaši dosavadní životem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 04. 2012 15:01

akototo je ako na fóre klasických pianistov otvárať tému či s nástupom elektrických varhanov končí éra piana, resp. rovno celá hudbakto chce vecne, tu je starší zhrňujúci článok...aj ten výraz "beyond PC" asi najlepšie vystihuje podstatu javu
http://www.economist.com/node/21531109...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 04. 2012 13:33

Nebudu se vyjdřovat k tématu jako takovému..... ale.... Nechápu jak pořád někdo může dotykový displej a tedy jistou ergonomii přesnosti tapání, klikání nebo psaní s tablety spojovat v tom smyslu, že nenahradí klasickou klávesnici a myš. Vždyť proboha k drtivé většině tabletů se ty klávesnice a myši dají připojit. Stejně tak jako to připojíte k notebooku když ho přinesete domů na stůl. A nemusí to být až když je přinesete domů. Sposuta tabletů to má vyřešené, viz Asusácké Transformery, nebo další výkřiky jako Lenovo Yoga. A těch konceptů je přece celá řada jak vyřešit tablet a kávesnici, popř. myš. Tenhle rys pro mě není nikdy argumentem proti.... Podle mě zkloubení notebooku, nebo spíše ultrabooku, a tabletu (např. jako notebook/ultrabook + dotykový displej) je zkrátka další krok kam se to bude ubírat. Výrobce, který by se dotykovým displejům na ntb do budoucna zbytečně bránil, bude sám proti sobě.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 04. 2012 12:54

Je to "Černobíle", má nadhodit téma k polemice a to se stalo. Víc k tomu nemám co říct...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 04. 2012 12:32

Apple si vymysli slovicko a vy sa tu hadate... :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
20. 04. 2012 12:29

Souhlasím s Kubou. Mám tablet i PC. Pro studenta je můj transformer skvělý pro přednášky a hledání informací. Základní vlastnosti office mám i na tabletu, ale před odevzdání protokolu ho stejně musím prohnat počítačem. Photoshop Touch se také nemůže rovnat svému konkurentovi na PC.Můj celkový názor je, že tablet je skvělý na cesty, na internet, média

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
20. 04. 2012 11:50

Žádná post-pc-éra není ani nebude, nedokážu si představit že by PC byly někdy úplně na dně, přece jenom jak by filmaři stříhali filmy, na tabletu, smartphonu, nebo snad All-in-One? nepředstavitelné :) každá oblast má své využití a nikdy nemůžete tvrdit že tablety nahradí i PC ve všem!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 04. 2012 11:44

Nechápu jak někdo může opustit klasický PC...Ikdyž na PC nic extra "power-userovskýho" nedělám, tak i pročtení facebooku, zkouknutí seriálu, napsání do flamewaru na živě nebo pročtení skript do školy je nejpohodlnější na klasickým PC s dvěma monitory.
Nedokážu si představit, že bych to samý dělal na malým tabletu nebo to smolil na TV s internetem (ano taky vlastníme).Ještě by se dalo přimhouřit oko nad notebookem a po příchodu domů připojení do doku, kde bude další monitor, napájení etc..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
20. 04. 2012 10:49

Pokud ale bude dál pokračovat trend izolovanosti jednotlivých konkurenčních platforem, pak jde nějaká post PC éra do kelu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
20. 04. 2012 10:16

post PC éra jak je popisována v její chatrné definici je zatím jen přání produktových manažerů. nicméně klasické počítače z kanceláří, studií a jiných pracovišť nezmizí, dokud nebude ADEKVÁTNÍ náhrada, která bude nejen produktivnější, ale také levnější, půjde ji dobře zabezpečit, bude spolehlivá, vyzkoušená, půjde bez problémů vzdáleně spravovat a zatím nebude zcela závislá na internetu (ano, cloud by tyto věci mohl splňovat, nicméně připojení k internetu zatím není nijak zákonem ani jinou právní normou zaručeno, což sebou nese jistá rizika, přecijen je to služba od jiného subjektu, nad kterou korporace nemá kontrolu a je na ní odkázaná - v případě cloudu ZCELA)
nic jiného než terminál pracovní PCzatím nahradit nemůže. ale domácí postPC už začala. lidi mají doma xboxy a televize s browserem, chytré mobily a postupně se objem klasických pc v domácnostech sníží na úkor chytré elektroniky. a je jedno, jestli v ní poběží windows, android, ios, nebo to celé bude online řešení bez nutnosti os.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 04. 2012 08:44

Nejde o to jestli je lepší stolní PC nebo notebook potažmo tablet. Jde o to CO TO UMÍ a CO ZÁKAZNÍK POTŘEBUJE využívat. A taky za kolik to je atp. V nejbližší době se rozhodně nedá očekávat, že by nějaké ultrabooky a tablety vytlačili desktopy. To se dosud nepodařilo ani notebookům a mělo to své důvody. Nejde jen o výkon a ale i varianty použití. Dáte paní do banky tablet co si může hodit do tašky a odnést domů nebo raději PC potažmo terminál, který je na stole a odnést se nedá ? Je prostě hodně důvodů pro využití desktopů a terminálů s velkým monitorem. A ty důvody budou i do budoucna. Zde je ale třeba si uvědomit kolik zákazníků bude požadovat tyto "robusní" stroje a kolik bude volit ty domácí, lehké, multimediální hračky. Zde dochází k tomu posunu. MASA běžných domácích uživatelů bohatě vystačí s něčím na net a něčím co umí přehrát pár filmů. Tablet je pro ně dokonalý. Je mobilní, lehký, vydrží dlouho běžet na baterii, netopí a má mraky jiných výhod. Ta obrovská masa jsou obrovské zisky a ty zisky se přesměrují od dosavadní techniky (desktopy, notebooky) jinam .. do nějakého toho post PC segmentu. A o to jde. Desktopy se stanou spíše nástrojem pro profesionální nebo náročnější práci. Budou více specializované jak z pohledu HW tak i SW. Budou více terminálové nebo šité přímo do nějakého cloudového podnikového řešení. Specializací tohoto segmentu dojde k jeho logickému zdražení a to k běžným spotřebitelům ještě víc protlačí ta malá a lehká mobilní zařízení.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
20. 04. 2012 08:40

Klasický počítač nezmizí. Akorát už to není ta velká odporná krabice ale malá krabička na stole vedle monitoru. Protože už není potřeba grafická karta ale na většinu kancelářských aplikací stačí procesor s integrovanou grafikou.Tablet je fajn na prohlížení fotek, mailů v obýváku nebo na záchodě. Ale pro většinu pracujících (nemyslím tabulky a grafíčky) je nepoužitelnej.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
20. 04. 2012 08:38

Myslím si, že časem nás post-pc čeká. Teď ještě ne, ale za nějakých 5-10 let si to dokážu představit. Budu mít tablet, který bude plnit funkci tabletu pro konzumaci obsahu, když ho dám do docku, tak přepnu do plného OS s myší a klávesnicí a velkým monitorem (stále si myslím, že pro tvorbu obsahu bude myš/trackpoint/touchpad + klávesnice nepřekonatelná věc) a pracuju.O konfiguraci se nebude člověk v podstatě ani nijak zajímat, stejně tak nebude řešit, kde má uložená data. Herní konzoli dané zařízení zastane pomocí Cloud Gamingu.Neočekávám, že by tohle všechno zastal smartphone, protože na smartphonu se blbě konzumuje (nejde jenom vzít a číst kvůli malé obrazovce).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 04. 2012 08:17

Omlouvám se, ale tohle je neskutečně jalové blábolení.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 04. 2012 08:03

plácat všechno dohromady, takže:
1) v práci se nic nezmění, tam je potřeba všestranné zařízení, takže PC se bude max zmenšovat, ale dle zkušenosti se nezmenšuje, proti logice, takže bedny zůstanou2) v domácnosti ano, PC už téměř nepotřebuji, ale samozřejmě postPC bude díky Androidu, nikoliv díky iPadu, který si každý dovolit nemůže a který si po nástupu koupili výhradně ti, co měli iPhone (90 %), a to byl prosím nákup bez jediné recenze, jde tedy o styl a marketing, nikoliv postPC éruAndroid dostane placku do každého domu a to bude tepreve post PC éra, ostatně to potvrzuje Kindle......ostatně hlavně Android dostal neomezený smartphone k lidemOstatně Android je vlastně jediný smartphone OS na trhu, který je rozšířený. iOS není smartphone, je to feature phone, který moc volnosti nedává.....lidé používající iOS zařízení ani pořádně nevědí, co to vlastně umí či neumí.Těším se na negativa od Ofcí, které budou argumentovat tím, že podnik si může vytvořit svůj App store, aby do iOS dostal své aplikace bez toho, aniž by je zveřejnil na App store u Applu, jestli to vůbec jde

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (13)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
20. 04. 2012 07:56

možná, že nás spíše než post-PC nás čeká post-laptop éra, na některé věci (2D a zejména 3D grafika, CAD, programování, sazba, atd...) se prostě nehodí a to nejen díky malé zobrazovací ploše, ale i díky nepřesnému polohovacímu zařízení, kterým je prst

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 04. 2012 02:48

post-pc, pokud tomu tak chceme rikat, neznamena konec PCcek. Stejne jako post-industrialni doba neznamenala konec prumyslu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 04. 2012 02:13

Podle mě "post-pc" znamená úplně něco jiného. PC je termín propagovaný firmou Microsoft a ve dnešní době symbolizuje velkou železnou krabici pod stolem, monitor na stole a tom všem běží MS Windows.Posledních 20 až 30 let byla "PC-éra", kdy člověk, který chtěl IT-činnosti jako praci, prohlížet internet, poslouchat hudbu, sledovat filmy, komunikovat po síti, hrát hry, byl upoutaný k tomuto stolu s touto železnou krabicí a ke konkrétnímu uživatelskému prostředí.Opakem k tomu byly už první Macy, které se lišily konstrukcí, příjemnějším prostředím, následně notebooky, tablety, mobily atd... Zkrátka PC-éra znamená trávení 90% času u stolu, znamená vazbu uživatele na jeden konkrétní stroj, kde má všechny svoje věci, a jediný systém (Windows), který umí ovládat. Zato "post-pc" éra znamená opak - více zařízení, více možností (například 30% IT-času u stolu, 30% mobil, 20% notebook, 20% tablet).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor