Černobíle: Kapesní herní konzoli, nebo mobil?

Boom chytrých dotykových telefonů v psoledních letech naprosto zastínil kapesní herní konzole. Je lepší specializovaná PlayStation Vita, nebo nabušený mobil?

Karel Kališ preferuje hraní bez kompromisů

kk.pngVolba mezi smartphonem a PlayStation Vita je prostá a odvozuje se od toho, jak moc hrajete a jaké žánry preferujete. Na jednoduché cvrnkání Naštvaných Ptáků při čekání na autobus vám postačí prakticky libovolný chytrý telefon. Na cokoliv víc je Vita jasnou volbou. A to si díky pětipalcovému dotykovému displeji můžete hříčky typu Angry Birds zahrát taky a s naprosto stejným herním zážitkem.

Další klasické žánry, jako střílečky, RPG, závodní a sportovní hry či plošinovky, jsou na Vitě kvůli klasickým ovládacím prvkům v podobě analogových páček a tlačítek daleko zábavnější. Fyzická odezva je prostě nutná a žádné virtuální páčky a čudlíky se jí nikdy nevyrovnají. Vita tlačítka dokáže příjemně kombinovat se zabudovanými senzory náklonu, touchpadem na zadní straně a zmíněným dotykovým displejem, čím přináší lepší herní zážitky.

playstation vita.png
Specializovaná kapesní konzole PlayStation Vita

Ale to záleží na jednotlivých herních titulech, což je ostatně druhý důvod, proč by hráči měli dávat přednost Vitě. Jistě, cena pár dolarů za mobilní hříčku je příjemná, ale opravdu dostáváte to, co si zaplatíte. Žádná z laciných kopií od Gameloftu se nevyrovná svému vzoru. Nemusím mluvit o grafice, ta není až tak zásadní, ale o zábavnosti, nápaditosti, designu atd. Stačí si porovnat aktuální Uncharted: Golden Abyss a jeho nezábavný plagiát Shadow Guardian.

A pokračovat bych mohl dál. Sony má v zásobě spoustu silných a osvědčených herních značek, které už se na Vitě objevily (Wipeout, Motorstorm), případně ještě objeví (Little Big Planet, Resistance), mnohé slibují i third party vývojáři. Díky aplikacím typu Twitter, Facebook či Foursquare v kombinaci s 3G verzí handheldu můžete ukojit i svoje sociální choutky, takže Vita není jen čistě herním zařízením. Umí fotit, přehrávat hudbu a filmy, jen si z ní nezavoláte. Leda přes chystanou aplikaci Skype.

David Sláma díky smartphonu nepotřebuje handheld

ds.pngBeru jako fakt, že pokud to s hraním na kapesním zařízení myslíte vážně, kompromis v podobě smartphonu vás stěží uspokojí, a PS Vita bude ideální volbou. Dost možná ale nakonec zjistíte, že nic takového nepotřebujete.

Investice do Vity a her na ni je nezanedbatelná a s náklady hraní na mobilu se nedá srovnat – nakonec smartphone už pravděpodobně stejně máte a hry stojí doslova pár drobných. Po technologické a často i obsahové stránce se mobilní hry s peckami pro Vitu nemohou měřit jen zdánlivě. Přeci jen mobil i handheld mají po herní stránce stejný cíl: zabavit vás chvíli při cestování, čekání apod. Na těch pár minut nepotřebujete hi-tech hru, bohatě stačí krátké, zábavné hříčky a těch pro svůj mobil najdete nepřeberné množství.

iphone 4s games.png
iPhone 4S jako univerzální herní zařízení

Trochu problematická se zdá výdrž zařízení na baterii: vybít si hraním mobil po cestě někam, kde byste si potřebovali zapnout navigaci nebo zavolat, abyste se neztratili, přeci jen není dobrý nápad. Hraní na Vitě vám sice mobil nevybije, nicméně pokud se zaměříte jen na délku herních zážitků, několik málo hodin výdrže handheldu je srovnatelných s mobilem a rozhodně nenadchne – to už je lepší na hraní vzít tablet.

V neposlední řadě se můžete rozhodovat podle toho, kolik her chcete mít s sebou. Vita s omezenou kapacitou proprietárních paměťových karet a s několikagigabajtovými hrami příliš možností nenabídne. Naproti tomu smartphony nabídnou dostatečný úložný prostor, nadto pro hry, z nichž ty největší zaberou „jen“ stovky megabajtů.

Myslím si, že úzce specializovaným zábavním zařízením postupně zvoní hrana a že postupem času budou záležitostí pro klesající počet nadšenců, až vymizí docela, nahrazeny novými, univerzálními přístroji. Dnes si ale herní nadšenci rádi pořídí Vitu coby nejpokročilejší herní handheld, zatímco ostatním bohatě postačí rostoucí výkon i výdrž mobilů a spousta skvělých, levných her.

Časopis Computer

V Computeru každý měsíc najdete nejdůležitější informace ze světa počítačů, technologií a internetu. Dva důkladné srovnávací testy odhalí a ocení ty nejlepší produkty na trhu. Praktické tipy a triky vyřeší nejčastější problémy s počítači i telefony. Podrobné návody a tipy vám pomohou využít technologie v každodenním životě.

001.jpg

Časopis za nejvýhodnější cenu získáte na iKiosku. Můžete si vybrat mezi tištěnou a elektronickou verzí.

Doporučujeme také speciální vydání Nejlepší návody, tipy a aplikace pro mobily. Jak si s Androidem usnadnit život.

Diskuze (13) Další článek: Apple čelí žalobě ženy, která si zlomila nos o dveře Apple Store

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,